Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος πάνω από 2% για το πετρέλαιο - Μια ανάσα από τα 80 δολ. το Brent, στα 76 δολ. κινείται το αργό

Άνοδος πάνω από 2% για το πετρέλαιο - Μια ανάσα από τα 80 δολ. το Brent, στα 76 δολ. κινείται το αργό

Εντείνεται η ανησυχία για ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 2% τη Δευτέρα, με το Brent να πλησιάζει τα 80 δολάρια, λόγω των φόβων για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και πιθανή διακοπή των εξαγωγών από το σημαντικότερη περιοχή παραγωγής πετρελαίου.
Το Brent ενισχυόταν 2,11%, στα 79,70 δολάρια το βαρέλι περί τις 18:06 ώρα Έλλάδας. Το αμερικανικό αργο West Texas Intermediate (WTI) κέρδιζε 2,59%, στα 76,25 δολάρια.

«Το Brent επιστρέφει στα επίπεδα των 80 δολ., με τη δραστηριότητα στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης να δείχνει αυξημένη ζήτηση για αντιστάθμιση του κινδύνου εν μέσω ανησυχιών για μια μικρή ή, στη χειρότερη περίπτωση, μεγάλη διακοπή του εφοδιασμού από τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Ole Hansen της Saxo Bank.
Το Brent σημείωσε άνοδο περισσότερο από 8% την περασμένη εβδομάδα, ενώ το WTI αυξήθηκε κατά 9,1% λόγω της πιθανότητας το Ισραήλ να χτυπήσει την ιρανική πετρελαϊκή υποδομή ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν έπληξαν την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, τη Χάιφα, νωρίς τη Δευτέρα. Το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, φαινόταν έτοιμο να επεκτείνει τις χερσαίες εισβολές στο νότιο Λίβανο κατά την πρώτη επέτειο του πολέμου της Γάζας, ο οποίος έχει εξαπλώσει τη σύγκρουση σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Αυτή η διεύρυνση έχει εγείρει φόβους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η υπερδύναμη σύμμαχος του Ισραήλ και μεγάλος εχθρός του Ιράν θα παρασυρθούν σε έναν ευρύτερο πόλεμο.

Περιορισμένος αντίκτυπος

Η ANZ Research, ωστόσο, αναμένει ότι τυχόν άμεσος αντίκτυπος στην προσφορά θα είναι σχετικά μικρός.
«Βλέπουμε μια άμεση επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν ως την λιγότερο πιθανή απάντηση μεταξύ των επιλογών του Ισραήλ», ανέφερε, σημειώνοντας το απόθεμα ασφαλείας που παρέχεται από την πλεονάζουσα δυναμικότητα των 7 εκατομμυρίων βαρελιών του ΟΠΕΚ την ημέρα.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστοί ως OPEC+, πρόκειται να αρχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή τους από τον Δεκέμβριο μετά τη μείωση των τελευταίων ετών για να στηρίξουν τις τιμές λόγω της χαμηλής παγκόσμιας ζήτησης.
Ο ΟΠΕΚ+ έχει αρκετή πλεονάζουσα χωρητικότητα πετρελαίου για να αντισταθμίσει την ιρανική προσφορά, αλλά θα δυσκολευτεί εάν το Ιράν ανταπαντήσει επιτιθέμενοι σε εγκαταστάσεις γειτονικών χωρών του Κόλπου, εκτιμούν οι αναλυτές.
Όταν ξεκίνησε η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή πριν από ένα χρόνο, το Brent ήταν 88,15 δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης