Ενέργεια

Πως ο καθετοποιημένος (Metlen) ορίζει το παιχνίδι στα τιμολόγια ρεύματος -Φράγμα στις αυξήσεις παρά την υψηλή χονδρική

Πως ο καθετοποιημένος (Metlen) ορίζει το παιχνίδι στα τιμολόγια ρεύματος -Φράγμα στις αυξήσεις παρά την υψηλή χονδρική

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά ενέργειας

 

Η άνοδος της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διαμορφώνει ένα νέο τοπίο ανταγωνισμού στη λιανική αγορά, με τους μεγάλους καθετοποιημένους παίκτες να κρατάνε τα ηνία και να καθοδηγούν εμφανώς πλέον το «παιχνίδι».   

Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή ανακοίνωση της Protergia, του ομίλου Metlen, που για τρίτο συνεχόμενο μήνα κρατάει και τον Σεπτέμβριο τα  τιμολόγια της αμετάβλητα. Πρόκειται για μια κίνηση που η συγκεκριμένη εταιρία έχει το περιθώριο να κάνει λόγω της ισχυρής παρουσίας της τόσο στην παραγωγή, όσο και στη λιανική αγορά του ηλεκτρισμού. 

Η άνοδος των τιμών χονδρικής αυξάνει τα περιθώρια κέρδους στην παραγωγή ρεύματος και δίνει τη δυνατότητα στους καθετοποιημένους παίκτες να κάνουν εμπορικές κινήσεις με στόχο να διατηρήσουν και να αυξήσουν τα μερίδια τους στη λιανική αγορά και παράλληλα να διαμορφώσουν κλίμα εμπιστοσύνης στους καταναλωτές που δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στην αγορά και επιλέγουν τη σταθερότητα των τιμών. 

Σε ανάλογες κινήσεις είναι ενδεχόμενο να προχωρήσουν και άλλοι παίκτες, κυρίως όσοι διαθέτουν ισχυρό παραγωγικό δυναμικό, ή αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου ενεργειακού ομίλου και έχουν τα περιθώρια ρευστότητας για να κινηθούν εμπορικά υποστηρίζοντας το πελατολόγιο τους. Ωστόσο οι κινήσεις αυτές των μεγάλων της αγοράς είναι βέβαιο ότι θα εντείνουν τις πιέσεις ιδιαίτερα στους μικρότερους ανεξάρτητους παρόχους. 

 

Προς νέα επιδότηση

Από την πλευρά του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται ότι προσανατολίζεται να χορηγήσει εκ νέου επιδότηση, έστω και μικρή, στους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος για τον Σεπτέμβριο. Και τούτο διότι οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού τον Αύγουστο, έχουν υποχωρήσει μεν σε σχέση με τον Ιούλιο, παραμένουν όμως σε αρκετά υψηλά επίπεδα οδηγώντας σε λιανικές τιμές άνω των 150 ευρώ/MWh που είναι και το όριο το οποίο ατύπως έχει θέσει η κυβέρνηση.   

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την περίοδο 1-29 Αυγούστου η μέση χονδρική τιμή διαμορφώνεται στα 129,90 ευρώ/MWh, έναντι 135,18 ευρώ/MWh  που ήταν η μέση τιμή χονδρικής του Ιουλίου (1-31/7/24), ενώ τον Ιούνιο, η μέση τιμή ήταν σημαντικά χαμηλότερη στα 98,89 ευρώ/MWh (1-30/6/24). 

Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου παρατηρείται μία σημαντική αύξηση της μέσης τιμής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας. Μάλιστα για σήμερα, η μέση τιμή βρίσκεται πολύ κοντά στα  200 ευρώ/MWh, καθώς διαμορφώνεται στα 194,94 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 3,13% σε σχέση με χθες. Η δε μέγιστη τιμή της ημέρας έφθασε στα 756,50 ευρώ/MWh, ένα επίπεδο που θυμίζει την κρίση του Ιουλίου, που οδήγησε στην επιβολή φόρου για την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο και στη χορήγηση επιδοτήσεων. 

 

Άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου

Πίεση στις τιμές χονδρικής του Σεπτεμβρίου ασκείται λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου. Τα συμβόλαια αερίου για  παράδοση τον Σεπτέμβριο, κινήθηκαν τις περισσότερες ημέρες του Αυγούστου,  στην κλίμακα των 38-39 ευρώ/MWh, έχοντας ξεπεράσει ακόμα και  τα 40 ευρώ/MWh (9/8/24), ενώ τις περισσότερες ημέρες του Ιουλίου η τιμή TTF διαμορφωνόταν κάτω από τα 35 ευρώ/MWh. 

Πάντως η Ρrotergia θα διαθέσει  τον Σεπτέμβριο στα νοικοκυριά και για καταναλώσεις ως 500 KWh, το πράσινο ειδικό τιμολόγιό της στα 159,9 ευρώ/MWH, όσο ακριβώς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Στις ίδιες χρεώσεις με τους δύο προηγούμενους μήνες παραμένουν και τα υπόλοιπα κυμαινόμενα τιμολόγια της εταιρίας. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε σε περίπτωση που το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφασίσει την επιδότηση των καταναλωτών, το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί αυτούσιο από τις τιμές αυτές.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η εμπορική πολιτική που θα επιλέξει να ακολουθήσει η ΔΕΗ. Ήδη τους τρεις προηγούμενους μήνες, η επιχείρηση αύξησε πολύ το ποσοστό των εκπτώσεων στα πράσινα τιμολόγια, ακριβώς για να περιορίσει τις επιπτώσεις στον καταναλωτή από την άνοδο  στη χονδρική αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκπτωση της ΔΕΗ από 25% τον Μάιο, διαμορφώθηκε σε 38% τον Ιούνιο, σε 30% τον Ιούλιο και σε 53% τον Αύγουστο. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης