Ενέργεια

Την «ανηφόρα» παίρνει το πετρέλαιο λόγω της καλοκαιρινής ζήτησης (Reuters)

Την «ανηφόρα» παίρνει το πετρέλαιο λόγω της καλοκαιρινής ζήτησης (Reuters)
Οι τιμές αντλούν ώθηση από την αναμενόμενη κορύφωση της καλοκαιρινής κατανάλωσης και τις περικοπές της παραγωγής του ΟPEC+
Ανοδικά κινούνται σήμερα (1/7) οι τιμές του πετρελαίου, αντλώντας ώθηση από την αναμενόμενη κορύφωση της καλοκαιρινής κατανάλωσης και τις περικοπές της παραγωγής του ΟPEC+, αν και τα κέρδη περιορίστηκαν από την αύξηση της παραγωγής από άλλους παραγωγούς και το ενδεχόμενο οικονομικής αστάθειας που προκύπτει από την αλλαγή του πολιτικού τοπίου μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών.

Με βάση το Reuters, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 42 σεντς ή 0,5% στα 85,42 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate σημείωναν άνοδο 44 σεντς ή 0,53% στα 81,97 δολάρια.

Και τα δύο συμβόλαια κέρδισαν περίπου 6% τον Ιούνιο, με το brent να διαμορφώνεται πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αφού ο OPEC και οι σύμμαχοί του, δηλαδή ο OPEC+, παρέτειναν τις περισσότερες από τις βαθιές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου μέχρι το 2025.

Η απόφαση αυτή οδήγησε την αγορά να προβλέψει ελλείμματα προσφοράς το γ’ τρίμηνο, καθώς οι μεταφορές και η ζήτηση για κλιματισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τελειώνουν τα αποθέματα καυσίμων.

Την Παρασκευή, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) ανέφερε ότι η παραγωγή πετρελαίου και η ζήτηση για κύρια προϊόντα αυξήθηκαν σε υψηλό τεσσάρων μηνών τον Απρίλιο, στηρίζοντας τις τιμές.

Η έκθεση της JP Morgan

«Οι δείκτες ζήτησης φαίνονται σταθεροί, ειδικά στην τόσο σημαντική αγορά των ΗΠΑ, ενώ η ζήτηση διυλιστηρίων για αργό είναι πλέον σταθερή και θα πρέπει να διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο», έγραψαν οι αναλυτές της JP Morgan σε έκθεσή τους.

Οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες στην Ευρώπη και μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ έχουν επίσης παίξει τον ρόλο τους, ανέφερε ο αναλυτής της IG, Tony Sycamore σε αναφορά του.

Οι traders παρακολουθούν επίσης τον αντίκτυπο που θα έχουν οι τυφώνες στην παραγωγή και την κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην αμερικανική ήπειρο.

Να σημειωθεί ότι η περίοδος των τυφώνων στον Ατλαντικό ξεκίνησε με τον «Beryl» την Κυριακή.

«Αυξημένη μεταβλητότητα αναμένεται στις ευρύτερες αγορές αυτή την εβδομάδα, καθώς οι εκλογές κυριαρχούν στην ατζέντα στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στις ΗΠΑ οι ανησυχίες για την καταλληλότητα του προέδρου Μπάιντεν για το αξίωμα, πόσο μάλλον για την επανεκλογή του, κυριαρχούν στην επικαιρότητα», δήλωσε η αναλύτρια της Panmure Gordon, Ashley Kelty.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης