Ενέργεια

Μειωμένες οι εισαγωγές πετρελαίου της Ασίας το α’ εξάμηνο (Oil Price)

Μειωμένες οι εισαγωγές πετρελαίου της Ασίας το α’ εξάμηνο (Oil Price)
Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι υπερπόντιες αγορές πετρελαίου της Κίνας ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 11,08 εκατομμύρια βαρέλια
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Ασία μειώθηκαν ελαφρώς το α’ εξάμηνο του έτους, σε αντίθεση με τις προσδοκίες για σταθερή άνοδο, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος του Reuters, Clyde Russell.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Oil Price, οι Ασιάτες αγοραστές πετρελαίου εισήγαγαν 27,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, ποσότητα μειωμένη κατά 130.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, κυρίως λόγω των ασθενέστερων εισαγωγών στην Κίνα, ανέφερε ο Russell.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές πετρελαίου στην Κίνα σημείωσαν ρεκόρ πέρυσι, περίπου 11,28 εκατομμύρια βαρέλια.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι υπερπόντιες αγορές πετρελαίου της Κίνας ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 11,08 εκατομμύρια βαρέλια - μια αισθητή, αν και όχι σημαντική μείωση σε σχέση με το περσινό ρεκόρ.

Αμφιβολίες στην αγορά

Αυτή η μείωση είναι βέβαιο ότι θα σπείρει αμφιβολίες μεταξύ των εμπόρων που στοιχηματίζουν σε μια ακόμη ισχυρή χρονιά για τις κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου -και τις τιμές-.

Οι εισαγωγές πετρελαίου της Ινδίας, από την άλλη πλευρά, αυξήθηκαν σταθερά κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τον τελευταίο αριθμό, για τον Μάιο, στα 5,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Η ποσότητα αυτή ήταν αυξημένη κατά περίπου 5,6% από τον Απρίλιο, ανέφερε το Reuters τον περασμένο μήνα.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, οι εισαγωγές της Ινδίας ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 4,85 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Η συνολική μείωση των ασιατικών εισαγωγών πετρελαίου έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης στον μεγαλύτερο περιφερειακό μοχλό του κόσμου.

Οι εκτιμήσεις ΙΕΑ και OPEC

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, για παράδειγμα, αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 960.000 βαρέλια ημερησίως φέτος, εκ των οποίων περίπου 900.000 βαρέλια θα προέλθουν από την Ασία.

Ο ΟPEC είναι ως συνήθως πιο αισιόδοξος, αναμένοντας ότι η ζήτηση πετρελαίου στην Ασία θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος, με τα 720.000 βαρέλια ημερησίως από αυτά να προέρχονται από την Κίνα, σημειώνει στην έκθεσή του το Reuters.

Τα τελευταία πραγματικά στοιχεία για τις εισαγωγές δείχνουν ότι αυτού του είδους η αύξηση της ζήτησης θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης