Ενέργεια

Oil Price: Οι προοπτικές του φυσικού αερίου εν μέσω ασταθών ευρωπαϊκών αγορών

Oil Price: Οι προοπτικές του φυσικού αερίου εν μέσω ασταθών ευρωπαϊκών αγορών

Γερμανία και Τσεχία πιέζουν την ΕΕ να εξαλείψει πλήρως τις υπόλοιπες πηγές ενέργειας που εισάγει η Ευρώπη από τη Ρωσία

 

Σταθεροποιητικές τάσεις στην δυναμική της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, με τα αποθέματα να δημιουργούνται πιο αργά από ό,τι συνήθως και οι αγορές να εξακολουθούν να αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευαίσθητες σε ζητήματα εφοδιασμού σύμφωνα με το Oil Price. Οι ξαφνικές διακοπές και η προγραμματισμένη συντήρηση στη Νορβηγία σε συνδυασμό με την πιθανότητα περαιτέρω περικοπών στην προμήθεια του ρωσικού αγωγού κράτησαν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου TTF γύρω στα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τους διαχειριστές να αυξάνουν τα ανοδικά στοιχήματά τους για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Μια απροσδόκητη διακοπή στον υπεράκτιο κόμβο Sleipner Riser της Νορβηγίας που συνδέει αγωγούς από το εργοστάσιο Nyhamna στη δυτική ακτή της Νορβηγίας με τον τερματικό σταθμό Easington στο Ηνωμένο Βασίλειο οδήγησε το ολλανδικό TTF Natural Gas Futures να αυξηθεί κατά 10% στις 3 Ιουνίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών. Η Νορβηγία έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ, με τη σκανδιναβική χώρα να προμηθεύει το 30% του φυσικού αερίου του μπλοκ σε σύγκριση με το 35% που παρείχε η Ρωσία πριν εισβάλει στην Ουκρανία. Η εθνική εταιρεία πετρελαίου της Νορβηγίας Equinor εμπορεύεται σχεδόν τα δύο τρίτα των εξαγωγών φυσικού αερίου της χώρας. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ από τη Ρωσία μειώθηκαν περισσότερο από 70% στα 43 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2023 από 150 bcm το 2021.


Διαμάχη με την Gazprom 

Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένει αβέβαιη. Την περασμένη εβδομάδα, ένα σουηδικό δικαστήριο επιδίκασε στη γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper SE περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για μη παραδοθέν φυσικό αέριο από τη ρωσική Gazprom PJSC κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Καθώς η Gazprom είναι πολύ απίθανο να πληρώσει τις ζημιές, οι πληρωμές θα μπορούσαν να αναδρομολογηθούν από ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η αυστριακή OMV AG που εξακολουθούν να λαμβάνουν ρωσικό αέριο. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Μόσχα είναι πιθανό να απαντήσει διακόπτοντας την παροχή φυσικού αερίου στην Αυστρία.

Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη πλησιάζει στην πλήρη απόσυρση του ρωσικού φυσικού αερίου. Και τώρα έχουν προκύψει αναφορές ότι η Γερμανία και η Τσεχική Δημοκρατία πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξαλείψει πλήρως τις υπόλοιπες πηγές ενέργειας που εισάγει η Ευρώπη από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο χώρες ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να ξεκινήσουν τακτικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου - ενδεχομένως μεταξύ των υπουργών Ενέργειας των χωρών για τον τερματισμό των υπόλοιπων εισαγωγών ρωσικής ενέργειας. Πέρυσι, η Ρωσία έστειλε περισσότερους από 15,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG στην ΕΕ, καλό για άλμα 37,7% σε σύγκριση με το 2021, το έτος πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ρωσίθα.JPG

Η κίνηση της Γερμανίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας αντιπροσωπεύει την τελευταία προσπάθεια των μελών της ΕΕ να εργαστούν για την πλήρη επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Ωστόσο, ορισμένα μέλη της ΕΕ - συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και της Αυστρίας - εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που υποστηρίζουν μια πλήρη απαγόρευση μπορούν να αναμένουν σημαντική ώθηση, με την Ουγγαρία να έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θα εμπόδιζε μια τέτοια κίνηση. Το μπλοκ έχει ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και θαλάσσιου αργού πετρελαίου, με εξαιρέσεις για ορισμένες χώρες που είναι κλειστές στη ξηρά.


Τα αποθέματα της Ευρώπης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe (GIE), τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ ανήλθαν σε 81,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), αύξηση 1,1 bcm σε ετήσια βάση και 14,9 bcm πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Η δημιουργία αποθεμάτων την περασμένη εβδομάδα ήταν 1,9 bcm, σημαντικά χαμηλότερη από τον μέσο όρο πέντε ετών για την ίδια περίοδο.

Οι αμερικανικές χρηματοπιστωτικές αγορές παρέμειναν κλειστές την Τετάρτη λόγω αργίας, μια ημέρα μετά την είδηση ​​για τις χαμηλές λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για τον Μάιο που προκάλεσαν ανησυχίες για την ατονική οικονομική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής του Υπουργείου Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν μόλις 0,1%, χάνοντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη 0,2%, αν και οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό πωλήσεις αυξήθηκαν 0,4% τον περασμένο μήνα μετά από μείωση 0,3% τον Απρίλιο. Η τελευταία έκθεση δημιούργησε ελπίδες για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αφού η Fed άφησε το επιτόκιο αναφοράς της μίας ημέρας αμετάβλητο στο εύρος 5,25%-5,50%. Οι τιμές του φυσικού αερίου του Henry Hub υποχώρησαν από το υψηλό 5 μηνών των 3,13 $/MMBtu πριν από μια εβδομάδα για να διαπραγματεύονται στα 2,89 $/MMBtu στο κλείσιμο της Τρίτης, ακόμα καλές για ένα άλμα σχεδόν 80% από τα χαμηλά τους τέλη Απριλίου.

www.worldenegynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης