Ενέργεια

Ποιά είναι τα 13 ενεργειακά έργα ύψους 4,38 δισ που εντάχθηκαν στις στρατηγικές επενδύσεις

Ποιά είναι τα 13 ενεργειακά έργα ύψους 4,38 δισ που εντάχθηκαν στις στρατηγικές επενδύσεις
Τα έργα που εντάσσονται στις Στρατηγικές Επενδύσεις αξιολογούνται ως προς την οικονομική βιωσιμότητα τους αλλά και στην ενεργειακή μετάβαση μέσω της παραγωγής πράσινης ενέργειας.

Ενεργειακά έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,385 δισ. ευρώ, σχεδιασμένα από τους μεγάλους ενεργειακού ομίλους της χώρας έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων τα τελευταία τρία χρόνια. Πρόκειται για 13 επενδυτικά σχέδια τα οποία εντασσόμενα στο συγκεκριμένο καθεστώς λαμβάνουν διευκολύνσεις κυρίως ως προς την αδειοδότηση εξασφαλίζοντας την επιτάχυνση της υλοποίησης τους.
Συνολικά στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων την τελευταία τριετία έχουν ενταχθεί 34 έργα προϋπολογισμού 8 δις ευρώ, που αφορούν διάφορους τομείς της οικονομίας με έμφαση στην ενέργεια τον τουρισμό και τα data centers.

Ενδεικτικό της έμφασης που δίνεται στην ενέργεια είναι το γεγονός ότι το 65% των έργων που θεωρούνται σήμερα Στρατηγικές Επενδύσεις (52 έργα συνολικά μαζί με αυτά που έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο καθεστώς τα προηγούμενα χρόνια) και το 70% του συνολικού προϋπολογισμού που ανέρχεται σε 11 δις. ευρώ. 
Εξάλλου την τελευταία τριετία έχουν ενεργοποιηθεί έργα που τα προηγούμενα χρόνια είχαν ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις και παρέμεναν ανενεργά.

Όπως προαναφέρθηκε τα έργα που εντάσσονται στις Στρατηγικές Επενδύσεις, χρηματοδοτούνται μεν από τους ιδιώτες επενδυτές που τα έχουν σχεδιάσει, όμως αξιολογούνται ως προς την οικονομική βιωσιμότητα τους, την δυνατότητα των υποψήφιων επενδυτών να τα χρηματοδοτήσουν, τη συνεισφορά τους στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και στην ενεργειακή μετάβαση μέσω της παραγωγής πράσινης ενέργειας.

Έτσι τα ενεργειακά projects που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων είναι τα εξής:

  1. Μυτιληναίος: Φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1,5 GW, συνολικού προϋπολογισμού 884,14 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1.480,23 MW, σε διάφορα σημεία της χώρας και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Έβρου, Σερρών, Γρεβενών, Ημαθίας, Βοιωτίας, Κιλκίς, Καστοριάς, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας.
  2. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ανάπτυξη 18 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 360 MW στο Δήμο Καρύστου, Εύβοιας, προϋπολογισμού 585,4 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό σχέδιο πέραν των 18 αιολικών πάρκων περιλαμβάνει και τα συνοδά έργα που αποτελούν απαραίτητη υποδομή για την κατασκευή και λειτουργία των αιολικών πάρκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αιολικά πάρκα προβλέπεται να διασυνδεθούν με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποβρύχιου καλωδίου μήκους 69 χλμ. το οποίο θα ξεκινά από την περιοχή της τέως Κοινότητας Καφηρέως και θα καταλήγει στο ΚΥΤ Λαυρίου της Αττικής.
  3. ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 470,4 MW, και προϋπολογισμού 488,88 εκατ. ευρώ στην Κεντρική και Νότια Εύβοια. Τα αιολικά πάρκα και τα υποστηρικτικά έργα υπάγονται στους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου, της Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το έργο αποτελείται από οκτώ αιολικά πάρκα, εκ των οποίων τέσσερα στην Κεντρική Εύβοια και τέσσερα στη Νότια Εύβοια. Θα αποτελούνται από 112 ανεμογεννήτριες ισχύος 4,2MW κάθε μια.
  4. Καράτζης ΑΕ: Ανάπτυξη, φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 830 MW, προϋπολογισμού 421,61 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την εγκατάσταση 37 φωτοβολταϊκών πάρκων, στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Μαγνησίας.
  5. Ενιπέας ΑΕ: Φωτοβολταϊκός σταθμός 700 MW, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ στο Δήμο Φαρσάλων. Προβλέπεται ότι κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου θα υπάρξουν 1.100 θέσεων εργασίας και 38 κατά την λειτουργία του.
  6. Διώρυγα GAS: Πρόκειται για το FSRU της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους, προϋπολογισμού 339,6 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του Τερματικού Σταθμού Εισαγωγής LNG με Αγκυροβολημένη (πλωτή) Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Φυσικού Αερίου και τη διασύνδεση μέσω χερσαίου αγωγού, με το δίκτυο φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ.
  7. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Υβριδικό έργο στο Αμάρι προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ. Το έργο αποτελεί έναν ολοκληρωμένο υβριδικό σταθμό που αξιοποιεί την αιολική παραγωγή 26 ανεμογεννητριών και τη συνδυάζει με σχήμα αντλησοταμίευσης, για την παροχή στο ηλεκτρικό δίκτυο της Κρήτης συνολικής ετήσιας ενέργειας της τάξης των 226,56 GWh. Το πρότζεκτ αποτελείται από το Υποέργο Α, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 78ΜW, θα αποτελείται από δύο αιολικά πάρκα στο Λασίθι. Το Υποέργο Β, δυναμικότητας 75MW, αφορά σύστημα άντλησης-ελεγχόμενης παραγωγής που αξιοποιεί το υδάτινο δυναμικό του φράγματος (υφιστάμενο έργο) των Ποταμών Αμαρίου στο Δήμο Ρεθύμνου.
  8. Bluesky300: Κατασκευή ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας ισχύος 200 MW και μονάδας αποθήκευσης 100 MW με μπαταρίες Li-ion καθώς και μετατροπή σε πράσινο υδρογόνο με ηλεκτρολύτη ισχύος 50 MW. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 226,4 εκατ. ευρώ.
  9. Consortium A.E.: Κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 284 MW, συνολικού προϋπολογισμού 214 εκατ. ευρώ στο Δομοκό και τα Φάρσαλα.
  10. Καράτζης ΑΕ: Κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 362,75 MW και προϋπολογισμού 184,49 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 52 νέους φωτοβολταικούς σταθμούς σε διάφορες εκτάσεις στη Λάρισα (42 Φ/Σ) και στο Κιλκίς (10 Φ/Σ).
  11. Κοινοπραξία Notias - East PV: Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταικούς και αιολικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 177 MW, προϋπολογισμού 165,6 εκατ. ευρώ στις Σέρρες και τη Βοιωτία.
  12. QAIR ΕΛΛΑΣ Α.Ε: Ανάπτυξη φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 250. MW, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ στα Φάρσαλα.
  13. Καμαρίδης GLOBAL WIRE: Δημιουργία πέντε αιολικών ισχύος 120 MW, προϋπολογισμού 121,28 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης