Ενέργεια

Πιστωτικές γραμμές για τα margin calls των εταιριών κοινής ωφέλειας θα ανακοινώσουν Κομισιόν και ESMA

Πιστωτικές γραμμές για τα margin calls των εταιριών κοινής ωφέλειας θα ανακοινώσουν Κομισιόν και ESMA
Υπό τον φόβο της κατάρρευσης του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης ο ESMA εξετάζει μέτρα για τη μείωση των πιέσεων ρευστότητας στις ενεργειακές αγορές, ενώ η ΕΕ ήδη σχεδιάζει εργαλείο ρευστότητας
Το πρόβλημα της ρευστότητας των ενεργειακών εταιριών οι οποίες λόγω της κρίσης και της αστάθειας που επικρατεί στις ενεργειακές αγορές, βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπες με την ανάγκη εξασφάλισης εκατομμυρίων ευρώ, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).
Υπό τον φόβο της κατάρρευσης του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης ο ESMA εξετάζει μέτρα για τη μείωση των πιέσεων ρευστότητας στις ενεργειακές αγορές, ενώ η ΕΕ ήδη σχεδιάζει εργαλείο ρευστότητας το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο Τετάρτη (12/9).

Καθώς οι τιμές του ηλεκτρισμού καθοδηγούμενες από το φυσικό αέριο βρίσκονται σε ένα συνεχές ράλι ανόδου, αρκετοί από τους συμμετέχοντες στις αγορές αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια, προκειμένου να καλύψουν τις θέσεις τους. Οι εταιρίες ηλεκτρισμού πωλούν ρεύμα εκ των προτέρων, πρέπει όμως να διατηρούν ένα ελάχιστο «περιθώριο» (margin call), συνήθως με κατάθεση μετρητών σε συγκεκριμένο λογαριασμό των Χρηματιστηρίων ως εγγύηση σε περίπτωση αθέτησης τήρησης των όρων της συμφωνίας τους.
Το ποσό των απαιτούμενων εξασφαλίσεων αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με τις διακυμάνσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού.

Οι τιμές στην αγορά ηλεκτρισμού

Οι εταιρίες μπορεί να κληθούν από τη μία στιγμή στην άλλη, λόγω υπερβολικής αύξησης της τιμής μέσα σε μία ημέρα, να βρουν πρόσθετα κεφάλαια εκατομμυρίων ευρώ για να καλύψουν το αυξημένο ελάχιστο κεφάλαιο, καθώς ενεργοποιείται το margin call, δηλαδή η υποχρέωση κάλυψης του ελάχιστου κεφαλαίου όπως αυτό διαμορφώνεται καθημερινά με βάση τη διακύμανση της χρηματιστηριακής τιμής.
Ενδεικτική της αστάθειας είναι η απότομα πτωτική πορεία της τιμής του TTF τις τελευταίες ημέρες.
Χθες στα συμβόλαια Οκτωβρίου έκλεισαν στα 191 ευρώ/MWh σημειώνοντας μείωση 7,75%. Υποχώρησαν οι τιμές στα προθεσμιακά μηνός για τις αγορές Γερμανίας, Ισπανίας και Σκανδιναβίας.
Οι τιμές επόμενης ημέρας σε αρκετά χρηματιστήρια ηλεκτρισμού έκλεισαν ανοδικά. Στην Ελλάδα η τιμή μειώθηκε κατά 2,1% στα 457 ευρώ/MWh στην Ιταλία στα 456 ευρώ/MWh στη Βουλγαρία στα 448 ευρώ/MWh στη Γαλλία στα 444 ευρώ/MWh, στη Γερμανία στα 392 ευρώ/MWh και στην Πολωνία στα 160 ευρώ/MWh.  Κατά πολύ χαμηλότερη είναι η τιμή στην Ισπανία και την Πορτογαλία στα 128 ευρώ/MWh.

«Βλέπουμε την πίεση σε ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά και εξετάζουμε εάν απαιτούνται ρυθμιστικά μέτρα», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), σύμφωνα με το Reuters.
Εν τω μεταξύ αύριο η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει εργαλεία ρευστότητας έκτακτης ανάγκης που θα διασφαλίζουν ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά θα έχουν επαρκείς εγγυήσεις για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του margin call και να αντιμετωπίσουν την αυξημένη αστάθεια στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (προθεσμιακές αγορές).
Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζεται και η αναθεώρηση του Προσωρινού Πλαισίου των Κρατικών Ενισχύσεων, προκειμένου να συμπεριλάβει τα μέτρα για τη ρευστότητα.
Στο θέμα είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula Von der Leyen, ενώ συζητήθηκε την Παρασκευή, 9/9 στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας.

Τραπεζικές εγγυήσεις και πιστωτικές γραμμές

Η ESMA είναι ο φορέας που ρυθμίζει τις πλατφόρμες συμψηφισμού στην ΕΕ, καθώς και τα όργανα που ρυθμίζουν το ύψος του περιθωρίου που πρέπει να οριστεί. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μορφές εξασφαλίσεων χωρίς μετρητά, όπως τραπεζικές εγγυήσεις ή πιστωτικές γραμμές, μέσα που χρησιμοποιούνται ευρέως στις ΗΠΑ στις φυσικές αγορές ενέργειας.
«Οποιαδήποτε ρυθμιστικά μέτρα στις χρηματοπιστωτικές αγορές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη σημασία της διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών της αγοράς και των συμμετεχόντων στην αγορά», ανέφερε η ESMA.
«Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε μέτρα πρέπει να αξιολογηθούν και να εξεταστούν προσεκτικά, ώστε να διασφαλιστεί ότι αποφέρουν οφέλη χωρίς να αυξηθούν οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο σύστημα».

Εν τω μεταξύ στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν από την Κομισιόν εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνεται και η επιβολή μιας «εξαιρετικής και προσωρινής» εισφοράς στις εταιρείες πετρελαίου, αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων με βάση το φορολογητέο πλεόνασμα κερδών της χρήσης 2022.
Παράλληλα, στα μέτρα θέση κατέχει η πρόταση για ανώτατο όριο στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας από εναλλακτικές πηγές από το φυσικό αέριο μέσω ενός πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, λιγνίτη ή πυρηνική ενέργεια.
Στο τρίτο σκέλος της πρότασης, είναι δύο στόχοι για μείωση της ζήτησης ενέργειας.
Ο πρώτος αφορά τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης και ένας υποχρεωτικός στόχος για μείωση της ζήτησης κατά τις επιλεγμένες ώρες αιχμής.

www.worldnenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης