Ενέργεια

Πως μπορεί η ΕΕ να επιβάλλει πλαφόν στις ενεργειακές τιμές - Tι αναφέρει προσχέδιο της Κομισιόν

Πως μπορεί η ΕΕ να επιβάλλει πλαφόν στις ενεργειακές τιμές - Tι αναφέρει προσχέδιο της Κομισιόν
Οι προτάσεις, σύμφωνα με το Reuters  περιλαμβάνουν επίσης τον προσωρινό περιορισμό των συναλλαγών ενέργειας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε ενδοημερήσιες και καθημερινές συναλλαγές

Η επικεφαλής της Κομισιόν της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αποσυνδέσει την τιμή του φυσικού αερίου και της ενέργειας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ένα προσχέδιο σημείωμα της Επιτροπής, το οποίο είδε το Reuters την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι οι επερχόμενες προτάσεις της Επιτροπής θα πρέπει να περιλαμβάνουν ανώτατο όριο τιμής για ορισμένες τεχνολογίες ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Η άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε σε μεγάλα έσοδα για παραγωγούς χωρίς φυσικό αέριο με φθηνότερο λειτουργικό κόστος, όπως τα αιολικά πάρκα και οι πυρηνικοί σταθμοί, και η ΕΕ είπε ότι οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το ανώτατο όριο τιμών για να μειώσουν αυτά τα έσοδα και να ξοδέψουν κεφάλαια για να περιορίσουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, έχει επίσης προτείνει επιλογές για να εξετάσουν οι υπουργοί Ενέργειας κατά τη συνάντησή τους την Παρασκευή (9/9)

Περιλαμβάνουν ανώτατο όριο τιμής για το εισαγόμενο φυσικό αέριο από ορισμένες χώρες, ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή προσωρινή κατάργηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής αερίου από το τρέχον σύστημα της ΕΕ για τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Υποστήριξη χωρών

Η ιδέα του περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου ή της ηλεκτρικής ενέργειας είχε εδώ και καιρό υποστήριξη από την Ισπανία, το Βέλγιο και άλλους, και αρχικά εμφανίζονταν διστακτικές χώρες, όπως η Αυστρία και η Γερμανία. Η Γαλλία είναι μεταξύ των κρατών που τάσσονται υπέρ της δράσης για τον διαχωρισμό των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Μια επιλογή, που πρότεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, θα ήταν να συμφωνήσουν οι χώρες της ΕΕ ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται από τη Ρωσία. Οι επικριτές λένε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρωσία να διακόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως αντίποινα, πράγμα που ήδη γίνεται

Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι οι κυβερνήσεις να περιορίσουν την τιμή του φυσικού αερίου και να πληρώσουν στις εταιρείες φυσικού αερίου τη διαφορά μεταξύ της ανώτατης τιμής και της υψηλότερης τιμής αγοράς.

Χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ολλανδίας, αντιτάχθηκαν προηγουμένως σε αυτό, δεδομένου ότι αυτό θα επιδοτούσε αποτελεσματικά την παραγωγή ορυκτών καυσίμων με δημόσιους πόρους, οι οποίοι, όπως είπαν, θα πρέπει να δαπανηθούν αποτελεσματικότερα για τη στροφή προς φθηνότερη καθαρή ενέργεια.

Οι προτάσεις της Τσεχίας περιλαμβάνουν επίσης τον προσωρινό περιορισμό των συναλλαγών ενέργειας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε ενδοημερήσιες και καθημερινές συναλλαγές.

Άλλες επιλογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον περιορισμό της συμμετοχής των χρηματοοικονομικών κερδοσκόπων στις αγορές φυσικού αερίου ή τη δημιουργία παράλληλης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο, χωριστή από την υπάρχουσα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Μειονεκτήματα

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου παρέχουν ένα οικονομικό κίνητρο για τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου - μια αλλαγή συμπεριφοράς, που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να ενθαρρύνουν για να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν αρκετά καύσιμα για να ξεπεράσουν τον χειμώνα.

Ο περιορισμός της τιμής του φυσικού αερίου θα μείωνε αυτό το κίνητρο και οι επικριτές λένε, ότι θα μπορούσε ακόμη και να ενθαρρύνει περισσότερη χρήση φυσικού αερίου, όταν οι κυβερνήσεις πρέπει να αναπτύξουν πολιτικές για τη μείωση της κατανάλωσης.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει, ότι η στοχευμένη οικονομική στήριξη για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την άνοδο των τιμών θα ήταν καλύτερη επιλογή από μια βιαστική αναμόρφωση της αγοράς.

Άλλα ερωτήματα παραμένουν σχετικά με το πώς οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να περιορίσουν το κόστος της ενέργειας που τροφοδοτείται με φυσικό αέριο, με τρόπο που να μην ενθαρρύνει τους παραγωγούς σταθμών φυσικού αερίου να παράγουν λιγότερη ενέργεια, όταν οι χώρες τη χρειάζονται επειγόντως.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης