Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τοποθετείται η τουρμπίνα στο CCGT της Μυτιληναίος - Εγκαίρως τον Ιούνιο το CRM δηλώνει ο Σκρέκας

Τοποθετείται η τουρμπίνα στο CCGT της Μυτιληναίος - Εγκαίρως τον Ιούνιο το CRM δηλώνει ο Σκρέκας
Μυτιληναίος: Πρόκειται για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με την οποία δεν παίζουμε ούτε εμείς, ούτε το Υπουργείο, ούτε κανείς
Σχετικά Άρθρα
Η τουρμπίνα προηγμένης τεχνολογίας της General Electric, που αναμένεται να καταστήσει την υπερσύγχρονη μονάδα φυσικού αερίου CCGT του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας, την καλύτερη σε επιδόσεις στην Ευρώπη, έφτασε στις βιομηχανικές υποδομές της Μυτιληναίος, οι οποίες προετοιμάζονται εντατικά ώστε να έχει ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το τέλος του 2021.
Άμεσα πρόκειται να τοποθετηθεί στη δομή της νέας μονάδας, η λειτουργία της οποίας στοχεύετει να ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου του 2021.

Με θερμική απόδοση άνω του 63%, θα είναι η πιο αποτελεσματική, αποδοτική και σύγχρονη μονάδα στην Ευρώπη. Όταν λειτουργήσει, θα αποδίδει 826MW στο δίκτυο, καθιστώντας το, το πιο ισχυρό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη

Παράλληλα στις εγκαταστάσεις έχει δημιουργηθεί ένας νέος πυλώνας για την ευχερέστερη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού η συγκεριμένη μονάδα αποτελεί τον ακρογωναίο λίθο για την κάλυψη των αναγκών ενεργειακής επάρκειας της χώρας σύμφωνα με τις μελέτες του ΑΔΜΗΕ.

Τα νέα δεδομένα της επένδυσης είχε ευκαιρία να δει από κοντά ο Υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο οποίος δήλωσε ότι τον Ιούνιο θα προχωρήσει το CRM, που θα εξασφαλίζει την βιώσιμη λειτουργία των σύγχρονων μονάδων φυσικου αερίου.
Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΝ στις 13 Μαίου θα υπάρξει συνάντηση με την Επίτροπο Βεστάγκερ με στόχο να οριστικοποιηθούν οι λύσεις.

120.JPG

Σκρέκας: Ευρωπαϊκού βεληνεκούς επένδυση, βοηθά στην απολιγνιτοποίηση

O ΥΠΕΝ εξήρε την επένδυση της Μυτιληναίος χαρακτηρίζοντάς την ανταγωνιστική σε σχέση με τους διεθνείς κολοσσούς  καθώς και από την πλευρά συνεισφοράς  θέσεων εργασίας σε Έλληνες επιστήμονες, τεχνικούς και γενικότερα εργαζομένους. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΝ:
"Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και αισθάνομαι και τιμή και περηφάνια, γιατί ξεναγήθηκα σε μία σπουδαία επένδυση από έναν Έλληνα επιχειρηματία τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο, το πιο αποδοτικό και ίσως το πιο τεχνολογικά εξελιγμένο στην Ευρώπη σήμερα, ένα εργοστάσιο το οποίο θα βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους που ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει της γρηγορότερης απολιγνιτοποίησης στην Ευρώπη"


Μυτιληναίος: Δεν θα παρεκκλίνουμε από τον αρχικό σχεδιασμό για τον αποδοτικότερο σταθμό στην Ευρώπη

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Μυτιληναίος, κ. Ευ. Μυτιληναίος εμφανώς ικανοποιημένος από την πρόοδο των εργασιών ανέφερε:
Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, καθώς βρισκόμαστε πλέον κοντά στην ολοκλήρωση μιας σημαντικής επένδυσης για τη δημιουργία ενός από τους πιο αποδοτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου με χρήση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αν δεν είναι και ο μεγαλύτερος και αποδοτικότερος αυτός ο σταθμός στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο παρακαλώ και μάλιστα χωρίς να παρεκκλίνουμε από τον αρχικό μας σχεδιασμό.

Oι βασικές επισημάνσεις του ΥΠΕΝ

Ακολούθως ο κ. Σκρέκας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επισήμανε ορισμένα βασικά σημεία γύρω από την επένδυση αλλά και την ενεργειακή αγορά:

- Τα 826Megawatt θα παράγουν περίπου το 10% σε σημερινές τιμές της ενεργειακής ζήτησης στη χώρα μας, αν σκεφτούμε ότι η λιγνιτική παραγωγή την προηγούμενη χρονιά ανήλθε, περίπου στο 25%. Άρα, αυτή η μονάδα θα καλύψει σχεδόν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προερχόταν από λιγνιτικά εργοστάσια


 - Η παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα φτάνει το ποσό των 250kg / MWh ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει. Σήμερα οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ παράγουν 1,5 τόνο περίπου, από 1,2 -1,5 τόνους, 1.200 έως 1.400 λοιπόν kg διοξειδίου του άνθρακα / MWh, δηλαδή 6 φορές παραπάνω.
Η “Πτολεμαΐδα 5” που είναι η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα. Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή της, θα παράγει 4 φορές περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, 1 τόνο διοξειδίου του άνθρακα ανά MWh ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενη.
Άρα καταλαβαίνετε πόσο φιλική με το περιβάλλον είναι αυτή η μονάδα και πόσο θα μας βοηθήσει για να πετύχουμε τη μετάβαση μας, μετά το 2030 βέβαια, σε ένα μείγμα ηλεκτροπαραγωγής το οποίο κατά κύριο λόγο θα στηρίζεται στην ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για αυτό χαρακτηρίζουμε το φυσικό αέριο και ως μεταβατικό καύσιμο. Είναι πολύ πιο φιλικό, γιατί αντικαθιστούμε πολύ πιο ρυπογόνες μονάδες είτε λιγνίτη, είτε άνθρακα, είτε τις ντιζελογεννήτριες.

- Η μονάδα από μόνη της για να καλύψει την ανάγκη του συστήματος, δεν φτάνει. Θα χρειαστεί φυσικά να υπάρξουν και άλλες τέτοιες επενδύσεις. Και για αυτό και εμείς προετοιμάζουμε έναν μηχανισμό τον λεγόμενο CRM - capacity remuneration mechanism - έναν μηχανισμό υποστήριξης διαθεσιμότητας ισχύος για να, πραγματικά να μπορέσουν αυτές οι μονάδες να είναι βιώσιμες, να υλοποιηθούν και έτσι με αυτό τον τρόπο να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα, την επάρκεια και την ασφάλεια του δικτύου στη χώρα μας

-Η απολιγνιτοποίηση προχωράει σύμφωνα με το σχέδιο, δεν πρόκειται να καθυστερήσει. Κατά δεύτερον, μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε καταθέσει μηχανισμό αποζημίωσης διαθεσιμότητας ισχύος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Όπως πολύ καλά είπατε, αυτές οι μονάδες δεν είναι βιώσιμες, και δεν θα μπορούσαν να κατασκευαστούν, αν δεν υπήρχε υπόψη ότι θα υπάρξει ένας τέτοιος μηχανισμός σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τους κανονισμούς και το δίκαιο φυσικά του ανταγωνισμού. Δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια του ηλεκτρικού δικτύου στη χώρα μας και την επαρκή ανεμπόδιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους Έλληνες καταναλωτές.

Ο κ. Μυτιληναίος από την πλευρά του, δήλωσε ότι έχουμε μια αξιόπιστη κυβέρνηση και έναν υπουργό που στηρίζει τις επενδύσεις, είπε συγκεκριμένα:

Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία εκπληρώνει αυτά που λέει, έχουμε έναν Υπουργό ο οποίος έχει δώσει δείγματα γραφής και δεν δίνω καμία περίπτωση αυτή η μονάδα να ξεκινήσει χωρίς CRM ή να μην ξεκινήσει επειδή δεν έχει CRM. Πρόκειται για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με την οποία δεν παίζουμε ούτε εμείς, ούτε το Υπουργείο, ούτε κανείς.

Για το target model, ελπίζουμε ότι αυτό το νέο εργοστάσιο θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανταγωνιστικότερη αγορά στο target model, ακριβώς γιατί έχει τόσο υψηλό efficiency, το οποίο θα παρατηρήσουμε να ακολουθήσει και η υπόλοιπη αγορά προς όφελος του καταναλωτή.

Παράλληλα ο κ. Μυτιληναίος με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου που δέχθηκε για το πακέτο ηλιακών της Εγνατίας ανέφερε τα εξης:
Έχω να σας ανακοινώσω ότι την 1η Ιουνίου μπαίνει η πρώτη μπουλντόζα για να ξεκινήσει τα solar parks του πακέτου της Εγνατίας, το οποίο αγοράσαμε τον Φεβρουάριο.
Είναι περίπου 1500 MW, το οποίο σταδιακά θα έχουμε ολοκληρώσει μέχρι το 2023. Όπως βλέπετε ο συνδυασμός θερμικών, ανανεώσιμων πηγών, φυσικού αερίου και λιανικής αρχίζει και δημιουργεί το πρώτο utility στην Ελλάδα, το μοναδικό στο είδος που γνώρισαν οι Έλληνες τα τελευταία 70 χρόνια.

Κλείνοντας ο ΥΠΕΝ  σημείωσε: Εδώ σήμερα, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν Έλληνες επιχειρηματίες, όπως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, οι οποίοι παρόλες τις ιδιόμορφες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, εντούτοις τολμούν, αναλαμβάνουν τον επενδυτικό κίνδυνο και τολμούν να επενδύσουν τεράστια ποσά στον τόπο μας, με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρα μας.
Αυτό φυσικά εμείς οφείλουμε ως πολιτεία να στηρίξουμε - τέτοιους επιχειρηματίες, τέτοιες επενδυτικές προσπάθειες - που συνεχίζουν να μας κάνουν περήφανους.
Εύχομαι γρήγορη ολοκλήρωση, καλές δουλειές, υγεία και όλοι μαζί να προχωρήσουμε τη χώρα μας, να την πάμε μπροστά.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης