Προς παράταση ο διαγωγνισμός ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ
Και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες η ρευστή κατάσταση που επικρατεί και η ανησυχία για αύξηση του ενεργειακού κόστους στην βιομηχανία κατά 50% αποτελεί σαφές αντικίνητρο ακόμα και για τους πιο ένθερμους επενδυτές αλλά και για τις πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις.
Έτσι πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει παράταση πέραν της 1ης Φεβρουαρίου του 2021 στην όλη διαδικασία.
Για πρώτη φορά και επί υπουργείας Χατζηδάη η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ φαινόταν ορατή, καθώς γενναίες αποφάσεις είχαν ληφθεί και είχαν κινητοποιηθεί εκτός από πλειάδα ξένων και εγχώριες δυνάμεις, όπως ο όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα.
Όμως στην παρούσα φάση η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών φαίνεται εξαοιρετικά δύσκολη.
Θολό το ενεργειακό πλαίσιο
Σε αυτό έχει συντελέσει το πλαίσιο που μέχρι τώρα διαμορφώνεται για σημαντική αύξηση μέχρι και 50% του βιομηχανικού ενργειακού κόστους.
Ήδη το θέμα βρίσκεται στις Βρυξέλλες καθώς η αγορά του demand response παραμένει ανενεργή, στερώντας τις προϋποθέσεις για την συγκρότηση των εργαλείων που θα επιτρέψουν την ουσιαστική υλοποίηση των διαπραγματεύσεων για τα διμερή συμβόλαια.
Και αυτό γιατί η προθεσμιακή αγορά είναι ακόμα ανύπαρκτη επί της ουσίας.
Το όλο ζήτημα προβληματίζει και το Μαξίμου σύμφωνα με πληροφορίες, γιατί οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις δεν υλοποιούνται, ενώ ήσαν στις προτεραιότητες.
Και αυτό μεν δεν προκαλεί ενοχλήσεις για εταιρίες που αποδίδουν κέρδη και μερίσματα στο Δημόσιο, όπως η ΔΕΠΑ, όπου γίνεται μια ιδιαίτερα επιτυχημένη αναδιάρθρωση είτε τα ΕΛΠΕ, που έπεσαν σε μια αρνητική συγκυρία.
Όμως η αμαρτωλή ΛΑΡΚΟ είχε μπει σαν προτεραιότητα μιας εμβληματικής ιδιωτικοποίησης, καθώς η εταιρεία αυτή ζημιώνει τα μέγιστα το ελληνικό δημόσιο.
Σε κίνδυνο η χάραξη νέας βιομηχανικής πολιτικής
Πέραν αυτού στο Μαξίμου παρακολουθούν από κοντά τις ενεργειακές εξελίξεις και η υπόθεση της αύξησης του ενεργειακού κόστους για την βιομηχανία είναι κάτι που προβληματίζει δεόντως.
Κατά πρώτον γιατί ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι να βοηθηθεί η βιομηχανία μετά την εντυπωσιακή ανθεκτικότητα που επέδειξε απέναντι στον COVID και κατά δεύτερον, γιατί οι μεγάλοι όμιλοι προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις και αρχίζουν να εμπεδώνουν ρόλο πρωταγωνιστικό στο διεθνή ανταγωνισμό.
Επενδύσεις, καλές αμοιβές, κέρδη και φορολογικά έσοδα για το δημόσιο πάνε μαζί και η σημερινή κυβέρνηση γνωρίζει άριστα τα λάθη που έγιναν στα προηγούμενα μνημόνια και ειδικά στο μνημόνιο 2 με την αύξηση των ειδικών φόρων που επέβαλαν οι τότε κυβερνήσεις.
Πέραν αυτού όμως το ζήτημα είναι ακόμα πιο σύνθετο, καθώς η μετάβαση από το πλαίσιο της διακοψιμότητας στην απελευθερωμένη αγορά θα απαιτήσει συνδυασμό παραγόντων, καθώς η ΔΕΗ από την πλευρά της υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα.
Κρίσιμο λοιπόν είναι το επόμενο διάστημα καθώς η υπόθεση του ενεργειακού κόστους ακουμπά σε πολλά επίπεδα και θα πρέπει να βρεθεί η ιδανική λύση μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.
www.worldenergynews.gr