Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Κώφευσε η Von der Leyen για το black box της Ουκρανίας - Γενικεύεται το ενεργειακό πρόβλημα στις βιομηχανίες της Μέσης Τάσης

Κώφευσε η Von der Leyen για το black box της Ουκρανίας - Γενικεύεται το ενεργειακό πρόβλημα στις βιομηχανίες της Μέσης Τάσης
Επιτακτική ανάγκη για μέτρα αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους στην βιομηχανία
Σχετικά Άρθρα

Μεγάλο κενό προκύπτει για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις, ειδκότερα όμως προς την βιομηχανία, μετά την χλιαρή αντίδραση της προέδρου της Ετρωπαϊκής Επιτροπής στην εύλογη - επιστολή αίτημα για λύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, όσον αφορά τις πολύ υψηλές ενεργειακές τιμές, που παρουσιάζει η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπή Ευρώπη.

Δεν βρήκε ευήκωα ώτα στην Κομισιόν η Επιστολή Μητσοτάκη για το πρόβλημα των υψηλών τιμών ενέργειας στη ΝοτιοΑνατολική Ευρώπη.

Η Von der Leyen δεν επικεντρώθηκε στο πρόβλημα που δημιουργεί στη ζήτηση η έλλειψη ενέργειας στην Ουκρανία από τις ρωσικές επιθέσεις, καθώς σημείωσε μεν ότι όντως διαδραματίζουν ρόλο, αλλά «μικρό».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής δεν προσέθεσε τίποτε το ιδιαίτερο σε σχέση με τις γνωστές συνταγές για την καταπολέμηση του ενεργειακού κόστους και επί της ουσίας δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στην ελληνική επιστολή.

Την ίδια ώρα το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους απασχολεί έντονα την ελληνική βιομηχανία, είτε αυτή είναι ενεργοβόρος είτε μέση τάση, που αποτελεί και την ραχοκοκαλιά, με την συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου. Για τις επιχειρήσεις αυτές δεν υπάρχει καμία πρόταση από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής μέχρι τώρα και οι επιχειρηματίες συνεπέστατων εταιριών αναφέρουν ότι τα διμερή συμβόλαια σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν λυση. Πρόκειται για μια ευρεία γκάμα παραγωγικών μονάδων από τους κλάδους τροφίμων και συσκευασιών μέχρι τον κλάδο έλασης αλουμινίου.

Κύκλοι του ΣΕΒ θεωρούν ότι δεν εισακούονται ούτε από κυβερνητικούς φορείς, ούτε από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ενώ τον προβληματισμό της για τις εξελίξεις εκφράζει και η δίοικηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, που αναζητεί βιώσιμες λύσεις σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας.

Οι επιπτώσεις μιας νέας ενεργειακής κρίσης που είναι ήδη στα σπάργανα για την ελληνική βιομηχανία θα έχει πολύ επώδυνα αποτελέσματα τόσο στο επιιχειρηματικό κλίμα, όσο και στην απασχόληση, στους μισθούς αλλά και στις επενδύσεις, που είναι σαφώς χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Σε πολιτικό επίπεδο, αναλυτές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση δείχνει να κάνει σταθερά μετά τις ευρωεκλογές μια στροφή στο νεολαϊκισμό, προς υπεράσπιση των φθίνοντων ποσοστών, που μπορεί να αποφέρει προσωρινά κέρδη, αλλά θα το πληρώσει αργότερα, καθώς αλλάζει βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής της.

Παράλληλα αυτά τα προβλήματα της βιομηχανίας θα ανατροφοδοτήσουν πληθωριστικές πιέσεις που ήδη είναι εκτός στόχων.

Αβεβαιότητα από τις δηλώσεις von der Leyen

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ, σχετικά με την υποστήριξη για την ενεργειακή ασφάλειας της Ουκρανίας τον ερχόμενο χειμώνα, πράγματι, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές της ενέργειας, όπως για παράδειγμα, η πίεση της κλιματικής αλλαγής στα ενεργειακά συστήματά μας, καθώς και η ανάγκη μίας καλύτερης διασύνδεσης εντός της ΕΕ και των γειτόνων της.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, όντως, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά «μικρό».

«Συνολικά γνωρίζουμε ότι έχουμε στην Ευρώπη, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, διαρθρωτικά πολύ υψηλές τιμές ενέργειας και ένας πολύ σαφής στόχος της νέας Επιτροπής -κάτι το οποίο περιγράφεται και στην έκθεση Ντράγκι- είναι να χαμηλώσει διαρθρωτικά τις τιμές της ενέργειας», είπε η κ. φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με την ίδια το μείγμα μέτρων που μπορούν να ληφθούν είναι η διαφοροποίηση ενέργειας, οι τεράστιες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε και τον σημαντικό ρόλο της εξοικονόμησης ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης. Ανέφερε, επίσης, τη σημασία να εξοπλιστεί η αγορά με προσφορά ενέργειας, διότι, όπως είπε, η ΕΕ εξαρτάται πολύ από την παγκόσμια αγορά.

«Όσο περισσότερο έχουμε εγχώρια ενέργεια, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόσο πιο ανεξάρτητοι είμαστε και τόσο χαμηλότερες είναι οι τιμές χωρίς καμία αμφιβολία», τόνισε.

Στο πλαίσιο των δηλώσεών της, η Γερμανίδα πολιτικός τόνισε ότι η Κομισιόν δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί πλαφόν στις τιμές χονδρικής, τόνισε η αξιωματουχος, αν και αφήνει ανοικτό παράθυρο για ρυθμιζόμενες τιμές στη λιανική.

Η ίδια αρνήθηκε το αφήγημα ότι η Ουκρανία είναι υπεύθυνη για την άνοδο των τιμών στη ΝΑ Ευρώπη, λέγοντας ότι αποτελεί μονάχα μικρό παράγοντα στην όλη εξίσωση.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης