Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Δεύτερη επιστολή ΕΒΙΚΕΝ, Βουλγάρων και Ρουμάνων βιομηχάνων στην ΕΕ για το ενεργειακό κόστος

Δεύτερη επιστολή ΕΒΙΚΕΝ, Βουλγάρων και Ρουμάνων βιομηχάνων στην ΕΕ για το ενεργειακό κόστος

Στα 215,29 ευρώ/MWh εκτοξεύθηκε η τιμή για σήμερα

 Εξαιρετικά ανήσυχοι για την εξέλιξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις χονδρικές αγορές των χωρών τους αλλά και γενικότερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι οι βιομηχανικοί καταναλωτές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Θεωρούν ότι το φαινόμενο της εκτόξευσης των τιμών του Ιουλίου δεν ήταν περιστασιακό, αλλά έχει μονιμότερα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την μη ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών. 

Ισχυρισμός ο οποίος φαίνεται να επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η μέση χονδρική τιμή του Αυγούστου διαφέρει ελάχιστα από αυτή του Ιουλίου και συγκεκριμένα ενώ η μέση χονδρική τιμή του Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 135,18 ευρώ/MWh με την ανώτατη τιμή να φθάνει ακόμη και στα 850 ευρώ/MWh, τον Αύγουστο η μέση χονδρική διαμορφώθηκε στα 130,45 ευρώ/MWh και η ανώτατη έφθασε στα 756,60 ευρώ/MWh. 

Μάλιστα φαίνεται ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί αν κρίνει κανείς από τις τιμές που διαμορφώθηκαν για σήμερα 2 Σεπτεμβρίου τόσο στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας όσο και στα χρηματιστήρια των άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Η μέση χονδρική τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του ΕΧΕ για τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου εκτοξεύτηκε στα 215,29 ευρώ/MWh σημειώνοντας αύξηση κατά 105,2%. Ακόμη υψηλότερη είναι η τιμή στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που έφθασε στα 231,73 ευρώ/MWh σημειώνοντας αύξηση κατά 137,4% στη Ρουμανία και κατά 138,8% στη Βουλγαρία. Πάνω από τα 221 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η τιμή στην Ουγγαρία και τη Σερβία και στα 224,17 ευρώ/MWh στη Κροατία. Και παρά το γεγονός ότι στη γειτονική Αυστρία η μέση χονδρική διαμορφώθηκε στο μισό της τιμής των χωρών της Νοτιοανατολικής και συγκεκριμένα στα 114,49 ευρώ/MWh. 

 

Όλα ανοιχτά

 Με βάση αυτά τα δεδομένα οι σύνδεσμοι βιομηχανικών καταναλωτών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, τα μέλη των οποίων πληρώνουν το ρεύμα με τιμές που ακολουθούν την πορεία της χονδρικής αγοράς, είναι αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν όλα τα όπλα που έχουν στη διάθεση τους. Έτσι δεν αποκλείουν ακόμη και την υποβολή καταγγελίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεώνοντας τη να ασχοληθεί με το θέμα και να μην περιορίζεται σε τυπικές απαντητικές επιστολές κατευνασμού. 

Οι τρεις βιομηχανικοί σύνδεσμοι προχώρησαν ήδη στην αποστολή δεύτερης επιστολής διαμαρτυρίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνοντας ότι οι υψηλές τιμές του Ιουλίου συνεχίστηκαν με ελαφρές μόνο διαφοροποιήσεις και τον Αύγουστο. 

Θεωρούν ότι πέραν της στενότητας των δικτύων που παρουσιάστηκε ως η αιτία του προβλήματος τον Ιούλιο, γίνονται κινήσεις από συγκεκριμένες χώρες προκειμένου να μην υπάρχει ροή ενέργειας από την Κεντρική Ευρώπη προς τα Βαλκάνια και ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται όσο η Ουκρανία λόγω των ρωσικών επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές της, «τραβάει» ηλεκτρική ενέργεια από την Ευρώπη.     

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι δυναμικότητες διασυνοριακών ανταλλαγών στο παρελθόν καθορίζονταν έως το 70% του φυσικής αντοχής της γραμμής διασύνδεσης. Ωστόσο πρόσφατα υιοθετήθηκε μια νέα μέθοδος που αριστοποιεί τις ροές βάσει κριτηρίων όπως το μέγιστο όφελος (welfare). Με αυτό τον τρόπο παλαιότερα η Γαλλία είχε μειώσει τις εξαγωγές προς τη Γερμανία. Αντιστοίχως από τον Ιούλιο η Αυστρία έχει μειώσει τη ροή προς Ουγγαρία.

Έτσι οι αυξημένες ανάγκες της Ουκρανίας τις ώρες που δεν υπάρχει προσφορά ηλιακής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά ικανοποιούνται από τα Βαλκάνια αυξάνοντας τη ζήτηση για εξαγωγές και κατ΄επέκταση και τις τιμές.

 

Οι κινήσεις της ΕΒΙΚΕΝ

Οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι της Ελλάδας (ΕΒΙΚΕΝ) της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, επί του παρόντος αναμένουν τη δεύτερη απάντηση που θα λάβουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην δεύτερη επιστολή τους. Εφόσον και αυτή δεν είναι ικανοποιητική, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. 

Παράλληλα στην ελληνική αγορά η ΕΒΙΚΕΝ έχει προχωρήσει σε πρόσληψη μεγάλης εταιρίας του εξωτερικού ως σύμβουλο, για να μελετήσει τη ελληνική αγορά και να αποφανθεί εάν υπάρχουν παραβιάσεις του ανταγωνισμού. Είναι προφανές ότι οι Έλληνες βιομήχανοι δεν ικανοποιούνται από έλεγχο που έκανε η ΡΑΑΕΥ στις προσφορές των παραγωγών ρεύματος τον Ιούλιο. Ο έλεγχος αυτός ζητήθηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν παραβιάστηκαν οι κανόνες του ανταγωνισμού και ότι οι πολύ υψηλές προσφορές που έφθασαν τα 850 ευρώ/MWh προήλθαν από υδροηλεκτρικές μονάδες και αποτύπωναν τη σπανιότητα του πόρου, δηλαδή του νερού για ηλεκτροπαραγωγή. 

Πάντως ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην αγορά σημειώνει ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς πλήττεται η ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας.

Όπως τονίζει «θα πρέπει άμεσα να ελεγχθούν οι συμπεριφορές στις προσφορές των συμβατικών μονάδων παραγωγής (λιγνίτη, φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικά) στην αγορά καθώς και τα παιχνίδια στα σύνορα με τις συναλλαγές στις δυναμικότητες. Θα πρέπει άμεσα να φορολογηθούν αναδρομικά τα έσοδα των παραγωγών όλων των μονάδων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων και των υδροηλεκτρικών». 

Και ο κ. Κοντολέων καταλήγει: «Από τη στιγμή που οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς μεταφέρονται στα τιμολόγια των καταναλωτών ο δρόμος είναι ελεύθερος για την εκτόξευση των τιμών σε όποιο επίπεδο θέλουν οι παραγωγοί. Ως ΕΒΙΚΕΝ δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση με ότι αυτό συνεπάγεται».   

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης