Η Κίνα κατασκευάζει το "Σινικό" ηλιακό τοίχος (Eco News)

Η Κίνα κατασκευάζει το
Ένα απαράμιλλο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναπτύσσεται με την ονομασία Solar Great Wall και αναμένεται να Θα έχει 400 χιλιόμετρα μήκος και 5 χιλιόμετρα πλάτος στην έρημο Kubuqi

Ένα γιγάντιο ηλιακό τείχος κατασκευάζεται στην έρημο Kubuqi, στην Εσωτερική Μογγολία, που κάποτε ονομαζόταν «θάλασσα του θανάτου». Αυτό είναι το πρώτο, σύμφωνα με το Eco Tech, μεγάλο έργο στον κόσμο που ξεκίνησε για την ανάδειξη αυτού του τόπου σε κόμβο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την Κίνα. Αυτό το φιλόδοξο έργο στοχεύει να παράγει ηλιακή ενέργεια αξίας περίπου 100 γιγαβάτ έως το 2030.

Το ηλιακό τείχος

Ένα απαράμιλλο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναπτύσσεται με την ονομασία Solar Great Wall. Θα έχει 400 χιλιόμετρα μήκος και 5 χιλιόμετρα πλάτος και θα επιτρέψει στην έρημο Kubuqi να βασίζεται σε επίπεδο έδαφος και στο φως του ήλιου, ενώ θα φέρει τις βιομηχανίες πιο κοντά για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας.

Τα πάνελ θα εγκατασταθούν ως μακριές, στενές ζώνες αμμόλοφων ειδικά κατά μήκος του Baotou και του Bayannur που περιβάλλουν τα νότια του Κίτρινου Ποταμού. Αυτό το έργο είναι σημαντικά ορόσημα. Περίπου στα μέσα του 2024, η εγκατεστημένη ισχύς θα είχε αυξηθεί σε περίπου 5,4 γιγαβάτ, εν μέρει λόγω βασικών κρατικών επιχειρήσεων, όπως η China Three Gorges και η State Power Investment Corporation.

Ο ηλιακός σταθμός Junma

Ο ηλιακός σταθμός Junma, που ολοκληρώθηκε το 2019 και έχει χωρητικότητα 300 μεγαβάτ κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη εικόνα από ηλιακούς συλλέκτες.

Η παραγωγή είναι περίπου 2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, αρκετή για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες έως και 400.000 ανθρώπων. Αυτή είναι όμως μόνο η αρχή. Μέχρι το 2030, το Solar Great Wall θα έχει ολοκληρώσει το 100% της χωρητικότητάς του σε 100 γιγαβάτ, το οποίο θα μπορούσε να είναι αρκετό για να ενεργοποιήσει τις πόλεις και να δώσει τεράστια ώθηση στο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Κίνας.

Η Κίνα

Η Κίνα κατέχοντας το 51% της χωρητικότητας της ηλιακής ενέργειας, κατέχεια αδιαφιλονίκητα την πρώτη θέση. Οι ΗΠΑ στη δεύτερη θέση με 79.364 μεγαβάτ και μια πολύ τρίτη θέση που κατείχε η Ινδία, η οποία ήταν 53.114 μεγαβάτ.

Για την περίοδο 2017-2023, η ηλιακή ισχύς της Κίνας αυξήθηκε κατά μέσο όρο σχεδόν 40.000 μεγαβάτ κάθε χρόνο. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ΗΠΑ, που ήταν λίγο πάνω από τα 8.000 μεγαβάτ που προστέθηκαν την ίδια περίοδο.

Ωστόσο, η επένδυση δεν θα εξυπηρετήσει μόνο τις ενεργειακές ανάγκες της Κίνας, αλλά θα βάλει τη χώρα σε καλό δρόμο για να γίνει ο παγκόσμιος φάρος σε αυτόν τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η πράσινη μετάβαση

Το Solar Great Wall παράγει όχι μόνο φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια αλλά παρέχει επίσης οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Βοηθά στην ερημοποίηση σταθεροποιώντας τους διαβρωμένους από τον άνεμο αμμόλοφους. Επιπλέον, η ηλιακή σκίαση μειώνει την εξάτμιση.

Το έργο προβλέπει τη λειτουργία end-of-the-road για το έτος 2030 και αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Κίνας. Αυτό σίγουρα δείχνει ότι ακόμη και στις πιο άνυδρες ερήμους, αφθονούν θέματα προόδου και βιωσιμότητας εντός των συνόρων τους.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης