Υπεράκτια: Μεταρρυθμίσεις ζητά το ORE Catapult με τη συγκατάθεση του Ην. Βασιλείου

Υπεράκτια: Μεταρρυθμίσεις ζητά το ORE Catapult με τη συγκατάθεση του Ην. Βασιλείου

Στην επιτάχυνση ανάπτυξης μεγάλων έργων υποδομής ΑΠΕ στοχεύει η έκθεση του κορυφαίου κέντρου τεχνολογικής καινοτομίας και έρευνας του βρετανικού κράτους

Το ORE Catapult (κορυφαίο κέντρο τεχνολογικής καινοτομίας και έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου για υπεράκτιες ΑΠΕ) έχει παρουσιάσει μια νέα προσέγγιση για την περιβαλλοντική παρακολούθηση και τη συναίνεση στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτή η εργασία πραγματοποιήθηκε από το ORE Catapult ως μέρος του έργου Επιτάχυνση της συναίνεσης για την ανάπτυξη υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ACORD) το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης μεγάλων έργων υποδομής υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), στην ελαχιστοποίηση της ζημίας στο περιβάλλον και στη μεγιστοποίηση της δυνατότητας πρόσβασης στο δίκτυο Μηδέν.

Καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιδιώκει να αυξήσει ριζικά την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, υπάρχει σαφής ανάγκη για αλλαγές στη διαδικασία περιβαλλοντικής έγκρισης, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ORE Catapult.

Επί του παρόντος, μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να πραγματοποιηθούν κατάλληλες περιβαλλοντικές εκτιμήσεις πιθανών υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Αυτό οδηγεί σε καθυστερήσεις στη συναίνεση οι οποίες αποτελούν πιθανό εμπόδιο στην κλίμακα και το ρυθμό ανάπτυξης που απαιτείται για το Ηνωμένο Βασίλειο να πετύχει φιλόδοξους υπεράκτιους αιολικούς στόχους και φιλοδοξίες Net Zero.

 

Τι ζητά η έκθεση

Η έκθεση ζητά την υιοθέτηση ενός περιφερειακού προγράμματος παρακολούθησης του οικοσυστήματος (REMP) το οποίο θα αξιολογεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των υπεράκτιων αιολικών έργων σε περιφερειακό επίπεδο, αντί της τρέχουσας προσέγγισης έργου ανά έργο.

Συνιστά τη μετάβαση από αξιολογήσεις σε επίπεδο έργου σε περιφερειακή κλίμακα. διορισμός ανεξάρτητου φορέα για την επίβλεψη και διευκόλυνση αυτής της διαδικασίας και αφαίρεση της «φάσης οριοθέτησης» από το στάδιο πριν από την εφαρμογή της διαδικασίας περιβαλλοντικής έγκρισης.

Η έκθεση ζητά επίσης την υιοθέτηση μιας προσέγγισης βασισμένης στο οικοσύστημα για την παρακολούθηση και την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών παρακολούθησης, όπως η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να καταστεί δυνατή η πολυκλίμακη, ταυτόχρονη ανάλυση.

 

Δηλώσεις ειδικών

Η Δρ Caroline Whalley (περιβαλλοντική ειδικός στο ORE Catapult και συντάκτρια της έκθεσης), δήλωσε:

«Με τέτοιους φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών, είναι καιρός να εξελιχθεί ο τρόπος με τον οποίο παρακολουθούμε και αξιολογούμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πιθανών υπεράκτιων αιολικών έργων.

Πρέπει να ενστερνιστούμε τις μεθοδολογίες και τον τρόπο σκέψης των ερευνών επόμενης γενιάς. Με τη μετάβαση σε μια προσέγγιση παρακολούθησης βασισμένη στο οικοσύστημα περιφερειακής κλίμακας, μπορούμε να έχουμε μια πιο ολιστική άποψη για να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα λαμβάνει ταχύτερες και πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τη μελλοντική βιώσιμη ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών».


Η καθηγήτρια
Beth Scott (ειδικός στη θαλάσσια οικολογία από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen), πρόσθεσε:

«Η μετάβαση σε ένα περιφερειακό πρόγραμμα παρακολούθησης που βασίζεται στο οικοσύστημα (REMP), αλλάζει το παιχνίδι για τη βιομηχανία, την κυβέρνηση, τους ακαδημαϊκούς και τους ενδιαφερόμενους.

Η κλιματική αλλαγή βαραίνει πάνω μας, οδηγώντας την ανάγκη για εξαιρετικά γρήγορη επιτάχυνση της υπεράκτιας ανανεώσιμης ενέργειας.

Η περιφερειακή προσέγγιση που περιγράφεται από το ORE Catapult παρέχει έναν σαφή οδικό χάρτη ο οποίος περιλαμβάνει αντανακλαστικές, προσαρμοστικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την καλύτερη κατανόηση αποτελεσματικών αποφάσεων περιφερειακού σχεδιασμού και, ως εκ τούτου, οι συναινετικές αποφάσεις μπορούν να ληφθούν πιο κοντά στον αναγκαίο ρυθμό αλλαγής.

Η επιστημονική κοινότητα είναι έτοιμη και ικανή να εφαρμόσει και να διευκολύνει μια περιφερειακή προσέγγιση. Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε υπεράκτιες βιομηχανίες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και κυβερνήσεις να ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν αυτήν την κατεύθυνση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης