Επανάσταση πραγματική ετοιμάζουν ο Σύλλογος Ελικωνίων επαρχίας Λιβαδειάς και η Επιτροπή Κατοίκων Αγίας Αννας κατά της τρίτης απόπειρας αδειοδότησης που «CNI Αιολικό Πάρκο Μεγάλη Λούτσα Α.Ε.» Πρόκειται για μια τροποιημένη πρόταση στην τρίτη ψηλότερη κορυφή του Βουνού των Μουσών, καθώς οι δυο προηγούμενες έχουν απορριφθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας.
Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, ο αρχικός προκαταρκτικός σχεδιασμός του έργου προέβλεπε 30 ανεμογεννήτριες των 0,85 MW. Στην πορεία, τον Αύγουστο του 2011, το έργο έλαβε περιβαλλοντική άδεια για 12 ανεμογεννήτριες των 2 MW. Το 2012 ένας μικρός, αλλά από ό,τι αποδείχθηκε αποφασισμένος σύλλογος, ο Σύλλογος Ελικωνίων επαρχίας Λιβαδειάς, που έχει αγωνιστεί κατά της εγκατάστασης αιολικών σταθμών στον Ελικώνα, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο ακύρωσε το έργο τον Μάρτιο του 2016.
Ωστόσο, οι επενδυτές επανήλθαν με νέα σχέδια, καταθέτοντας νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για 8 ανεμογεννήτριες των 3,3 MW, που έλαβε περιβαλλοντική αδειοδότηση τον Δεκέμβριο του 2020. Ο Σύλλογος Ελικωνίων, αυτή τη φορά σε συνεργασία με τον Δήμο Λεβαδέων, προσέφυγε ξανά στο ΣτΕ, το οποίο ακύρωσε για δεύτερη φορά την Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) για τον αιολικό σταθμό στις αρχές του 2024.
Ελάχιστους μήνες μετά τη δεύτερη απορριπτική απόφαση του ΣτΕ, η εταιρεία επανήλθε καταθέτοντας νέα ΜΠΕ, με σκοπό την τρίτη και οριστική περιβαλλοντική αδειοδότηση, προτείνοντας «τροποποιημένα» σχέδια που, όμως, δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά από τα προηγούμενα απορριφθέντα από το ΣτΕ. Στη νέα μελέτη προτείνονται 6 ανεμογεννήτριες των 4,5 MW (αντί των 8 των 3,3 MW), μειώνονται κατά 2 οι πλατείες ανέγερσης, αλλά μεγαλώνει το μέγεθος των ανεμογεννητριών, οι επεμβάσεις στο περιβάλλον για την οδοποιία και για τη σύνδεση με τον σχεδιαζόμενο υποσταθμό παραμένουν ουσιαστικά οι ίδιες και, το κυριότερο, επιχειρείται –ανεπιτυχώς– να ανατραπεί η σχετική νομολογία και ειδικότερα οι πρότερες αποφάσεις του ΣτΕ για το συγκεκριμένο έργο.
Τι λένε οι κάτοικοι
Τόσο ο Σύλλογος Ελικωνίων επαρχίας Λιβαδειάς όσο και η Επιτροπή Κατοίκων Αγίας Αννας αντιδρούν στη νέα απόπειρα βιασμού του Ελικώνα στη θέση Μεγάλη Λούτσα και αντιδρούν για τρίτη φορά στο σχεδιαζόμενο έργο. Βέβαια, το ερωτήματα που προκύπτουν είναι το πόσες τελικά φορές οι κάτοικοι αυτής της περιοχής θα πρέπει να επωμιστούν τα σχετικά έξοδα και τον κόπο για να προσφύγουν στο ΣτΕ όταν οι προηγούμενες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου τους δικαιώνουν. Και αν, τελικά, οι αρμόδιες αδειοδοτικές αρχές θα σεβαστούν και θα λάβουν υπόψη τις δύο απορριπτικές αποφάσεις ώστε να σταματήσει αυτή η αδειοδοτική ασυδοσία.
Στην τρίτη ΜΠΕ, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η οποία έληξε στις 22 Αυγούστου, επιχειρείται ανεπιτυχώς να ανατραπεί η σχετική νομολογία και, ειδικότερα, οι πρότερες αποφάσεις του ΣτΕ για το συγκεκριμένο έργο, κάτι που συνακόλουθα παραβιάζει το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδας 2018.
Με μια ΜΠΕ, συνολικά 770 σελίδων (χωρίς τα παραρτήματά της), για τρίτη φορά η ίδια μελετητική ομάδα παρουσίασε το έργο χωρίς να απαντήσει στο βασικό αίτημα των δύο αποφάσεων του ΣτΕ. Χωρίς δηλαδή να παράσχει καμία «ειδική αιτιολογία» που απαιτείται στο γιατί το συγκεκριμένο έργο πρέπει να χωροθετηθεί στη ζώνη άνω των 800 μέτρων του Ελικώνα (σε υψόμετρο 1.450 μέτρων) που αποτελεί κατ’ εξοχήν περιοχή φυσικού αποθέματος και μάλιστα εντός δασικής έκτασης, καθώς και για τη διάνοιξη νέας οδού, εντός δασικής και αναδασωτέας έκτασης καμένου ελατοδάσους, σκάβοντας όλη την ανατολική πλευρά του βουνού και κόβοντας 200 δέντρα ελάτης!
Αναφέρεται συνολικά 6 φορές σε άλλη απόφαση του ΣτΕ του 2022 που αφορά το… Περιφερειακό Πλαίσιο Κρήτης, προσπαθώντας να τεκμηριώσει κάτι το οποίο δεν έχει τεθεί από το ΣτΕ στις υποθέσεις που αφορούν τον αιολικό σταθμό στη Μεγάλη Λούτσα: ότι, δηλαδή, οι ανεμογεννήτριες δεν απαγορεύονται από το Περιφερειακό Πλαίσιο Στερεάς ακόμη και στην ορεινή ζώνη άνω των 800 μέτρων.
Αν και σύμφωνα με το ισχύον Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας οι αιολικοί σταθμοί δεν μπορούν να χωροθετηθούν σε απόσταση μικρότερη από 1.000 μέτρα από τουριστικά καταλύματα ή ειδικές τουριστικές υποδομές, σε απόσταση 950 μέτρων από τον εν λόγω αιολικό σταθμό και σε οπτική επαφή με αυτόν βρίσκεται ένα τουριστικό κατάλυμα, το Κατασκηνωτικό Κέντρο Λιβαδειάς Παλιομηλιά του Δήμου Λεβαδέων. Κατά τα λοιπά, σε σχετικό κεφάλαιο της ΜΠΕ οι επιδράσεις του έργου από τη λειτουργία του περιορίζονται μόνο στον τουρισμό και όχι στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ελικώνας, το αποκαλούμενο Βουνό των Μουσών, μοιάζει ήδη "βομβαρδισμένο" από ανεμογεννήτριες τοπίο, καθώς έχουν τοποθετηθεί δεκάδες στην Παλιοβούνα, στον Ζαγαρά και στους Κολιέδες και έπονται πολλές ακόμη στις ίδιες κορυφές – και επιπλέον στις κορυφές Μεγάλη Λούτσα και Τσίβερι.
315 MW στην Λακωνία
Όπως είναι γνωστό Βεβαίωση παραγωγού ειδικού έργου για ένα νέο mega αιολικό πάρκο ισχύος 315 MW έχει εξασφαλίσει από τη ΡΑΕ η εταιρεία CNI Energy.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ενιαία αιολικά πάρκα που έχουν αδειοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια και αντίστοιχα βέβαια σηματοδοτεί και απαιτεί και μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα.
Η βεβαίωση παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας Ειδικών Έργων αναφέρεται σε σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 315 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 315 MW στις θέσεις ΦΕΡΙΖΗ ΡΑΧΗ, ΣΤΕΦΑΝΑΚΙ- ΠΑΤΕΡΗ-ΛΟΥΒΡΟΥ, ΒΑΣΙΛΕΙΣΗ, ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΤΟΥΡΛΑ, ΚΟΥΜΑΡΟΣ-ΡΟΥΠΑΚΟΛΑΚΚΟ, ΕΛΑΤΙΑΣ, ΠΗΛΙΟΥΡΙΩΤΙΚΟ, ΒΡΑΧΟΣ-ΡΟΥΠΑΚΙΑ, ΚΑΤΑΡΤΙΑ, ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ, ΚΟΡΑΚΙΑ, TΟΥΡΛΕΣ, ΚΟΥΤΣΟΥΡΙΖΙ-ΧΙΟΝΟΒΟΥΝΙ, ΖΑΣΤΑΝΟ, ΧΙΟΝΟΒΟΥΝΙ, ΤΡΑΓΑΝΑ, των Δημοτικών Ενοτήτων ΓΕΡΟΝΘΡΩΝ,ΖΑΡΑΚΑ,ΚΟΣΜΑ,ΝΙΑΤΩΝ, των Δήμων ΕΥΡΩΤΑ,ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ,ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ, των Περιφερειακών Ενοτήτων Ενότητας ΛΑΚΩΝΙΑΣ και ΑΡΚΑΔΙΑΣ.
Το έργο προβλέπεται ότι θα χρηματοδοτηθεί μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης και ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας, ενώ θα περιλαμβάνει 75 ανεμογεννήτριες διαμέτρου 136 μέτρων.
www.worldenergynews.gr