Μέσα στον Νοέμβριο η εκδήλωση ενδιαφέροντος
Xωρίς εξασφαλισμένη «ταρίφα» θα λειτουργούν οι πιλοτικοί πλωτοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί. Σύμφωνα με νέες ρυθμίσεις που έχει ετοιμάσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) οι πλωτοί ηλιακοί σταθμοί θα πρέπει να συμμετέχουν απευθείας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας για την πώληση του παραγόμενου ρεύματος, δηλαδή δεν θα λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση.
Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά στην εγκατάσταση των πρώτων πιλοτικών πλωτών ηλιακών συστημάτων, ισχύος έως 8 MW ο καθένα και συνολικής ισχύος 80 MW, τα οποία θα εγκατασταθούν σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες που δεν εμπίπτουν σε καθεστώς προστασίας ή σε ταμιευτήρες ή σε τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις για χρήση ηλεκτροπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένου μεταλλείων, ορυχείων και λατομείων. Επίσης, δεν θα επιτρέπεται να καλύπτουν επιφάνεια μεγαλύτερη του 5% της συνολικής υδάτινης έκτασης.
Όσον αφορά στην αδειοδοτική διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν μέσα στον Νοέμβριο αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει τη Βεβαίωση ή τη Βεβαίωση Ειδικών έργων που αφορά στο έργο το οποίο θέλουν να αναπτύξουν και το αίτημα για Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στην αρμόδια υπηρεσία. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές ρυθμίσεις θα δημοσιευθούν το επόμενο διάστημα σε ΦΕΚ.
Δημοσίευση πίνακα με τις αιτήσεις
Η αρμόδια διεύθυνση θα πρέπει άμεσα να δημοσιεύει πίνακα με τις υποβληθείσες αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι οποίες θα κατατάσσονται σύμφωνα με την ημερομηνία και τη σειρά υποβολής αιτήματος για ΑΕΠΟ, θα εκδίδει και θα αποστέλλει στους ενδιαφερόμενους βάση του πίνακα τις σχετικές Βεβαιώσεις Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος. Εάν η συνολική ισχύς τους δεν καλύπτει τα 80 μεγαβάτ, η αρμόδια Διεύθυνση θα συνεχίζει να παραλαμβάνει σχετικά αιτήματα μετά τη δημοσίευση της λίστας κατάταξης. Συνολικά θα μπορεί να εκδώσει έως δέκα Βεβαιώσεις ή, αν δεν καλυφθεί με αυτές η ανώτατη συνολική ισχύς θα εκδίδει Βεβαιώσεις Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος για συνολική ισχύ έως την εξάντληση των 80 ΜW ενώ οι υπόλοιπες αιτήσεις θα παραμείνουν επιλαχούσες.
Οι επενδυτές που θα έχουν στα χέρια τους Βεβαίωση Κατοχύρωση Ενδιαφέροντος θα πρέπει σε έναν μήνα από την έκδοση της ΑΕΠΟ να προβαίνουν σε αίτημα για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης προς τον αρμόδιο Διαχειριστή, στους επόμενες τέσσερις μήνες να υποβάλλουν πλήρες αίτημα για σύναψη της Σύμβασης Σύνδεσης προς τον αρμόδιο Διαχειριστή και έπειτα σε ένα εξάμηνο να υποβάλλουν πλήρες αίτημα για έκδοση της Άδειας Εγκατάστασης.
Προτεραιότητα στις αιτήσεις
Το ΥΠΕΝ θα προωθήσει και ρύθμιση ώστε οι αρμόδιες αρχές να χειρίζονται τις σχετικές αιτήσεις κατά απόλυτη προτεραιότητα. Αν οι κάτοχοι των Βεβαιώσεων Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος δεν τηρήσουν τις προθεσμίες ή δεν είναι δυνατή η έκδοση των σχετικών αποφάσεων και εγκρίσεων, τότε θα ενημερώνεται σχετικά η Διεύθυνση ΑΠΕ του ΥΠΕΝ η οποία θα χορηγεί άλλες Βεβαιώσεις στις επόμενες επιλαχούσες κατά σειρά αιτήσεις που έχουν υποβληθεί. Γενικότερα, εάν ένα έργο δεν λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης εντός ενός έτους από την έκδοση της Βεβαίωσης Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος τότε αυτή θα ακυρώνεται.
Σχετικά με τις βεβαιώσεις παραγωγού που έχουν εξασφαλίσει παλαιότερα επενδυτές από τη ΡΑΑΕΥ για πλωτούς φωτοβολταΐκούς σταθμούς, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή θα παύει να ισχύει εάν εντός 1,5 έτους δεν έχει κατατεθεί αίτηση για χορήγηση ΑΕΠΟ (2,5 χρόνια εάν υπάρχει υποχρέωση εκπόνησης και Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης), ή εάν σε τέσσερα έτη από την ημερομηνία έκδοσής της δεν έχει υποβληθεί αίτηση στον αρμόδιο Διαχειριστή για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.