Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η ΕΕ ενέκρινε 3 δισ. ευρώ για την κατασκευή αγωγών Η2 στην Γερμανία (Reuters)

Η ΕΕ ενέκρινε 3 δισ. ευρώ για την κατασκευή αγωγών Η2 στην Γερμανία (Reuters)

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της βορειοευρωπαϊκής χώρας παρέτεινε την προθεσμία κατασκευής κατά 5 χρόνια (έως το 2037)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) έχει υπογράψει τη χρηματοδότηση περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) στο πλαίσιο προγραμματισμένης γερμανικής κρατικής βοήθειας για την κατασκευή ενός συστήματος αγωγών υδρογόνου γνωστού ως Δίκτυο Πυρήνων Υδρογόνου (HCN).

Το Βερολίνο σχεδιάζει να δώσει οικονομικές εγγυήσεις για να επιτρέψει στις εταιρείες που κατασκευάζουν και διαχειρίζονται το δίκτυο των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ να λαμβάνουν πιο ευνοϊκά δάνεια για την κάλυψη των αρχικών ζημιών κατά τη φάση ανάπτυξης από το 2025.

Η ενθάρρυνση της πρόσληψης υδρογόνου αντισταθμίζει κάθε στρέβλωση του ανταγωνισμού και του εμπορίου της ΕΕ από το σύστημα, ανέφερε η Επιτροπή την Παρασκευή 21/6.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας συμφώνησε τον Απρίλιο για τον μηχανισμό χρηματοδότησης και παρέτεινε την προθεσμία κατασκευής κατά 5 χρόνια (έως το 2037), προσφέροντας επίσης προστασία στους επενδυτές σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Πολλές χώρες αναζητούν το υδρογόνο το οποίο μπορεί να παραχθεί από αιολική και ηλιακή ενέργεια για μια πιο αποθηκευμένη μορφή πράσινης ενέργειας, για να τις βοηθήσει να φτάσουν τις καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Το υδρογόνο θεωρείται ευρέως ως η μόνη πρακτική πηγή ενέργειας χωρίς άνθρακα για πολλές διεργασίες στη βαριά βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των τομέων χάλυβα, χημικών, διύλισης, γυαλιού και κεραμικής.

Η Γερμανία στοχεύει πάνω από 9.700 χλμ. (6.000 μίλια) αγωγών υδρογόνου, με την υπάρχουσα μεταφορά φυσικού αερίου να αποτελεί το 60% του δικτύου για την τροφοδοσία τοποθεσιών βαριάς βιομηχανίας που δεν μπορούν να στραφούν σε ηλεκτρική ενέργεια.

Το πράσινο υδρογόνο παράγεται με διάσπαση μορίων νερού μέσω ηλεκτρόλυσης με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το γερμανικό δίκτυο αγωγών θα χρειαστεί να συνδέσει πάρκα αιολικής ενέργειας στο βορρά με βιομηχανικά κέντρα στο νότο.

Οι μελλοντικοί φορείς εκμετάλλευσης δικτύων του ιδιωτικού τομέα θα επιδιώξουν απόδοση της επένδυσής τους χρεώνοντας τέλη χρήστη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης