Μέχρι στιγμής ολοκληρωμένες δηλώσεις έχουν καταθέσει εταιρίες η Μυτιληναίος, η Τέρνα, η ΗelleniQ Energy και η Χαλυβουργία Ελλάδος, συμφερόντων Μάνεση
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να παραταθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η προθεσμία που έχει τεθεί για την υποβολή αλληλοσυμπληρούμενων δηλώσεων από παραγωγούς πράσινης ενέργειας και μεγάλους καταναλωτές, για τα φωτοβολταϊκά που συνδέονται με PPAs, ώστε να λάβουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα όρους σύνδεσης.
Η σχετική προθεσμία λήγει την Παρασκευή 19 Απριλίου και παρά το γεγονός ότι έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις αρκετών μεγάλων παραγωγών ενέργειας, μεταξύ των οποίων και από τη ΔΕΗ, δεν έχουν υποβληθεί αντιστοίχως οι δηλώσεις ορισμένων από τους καταναλωτές, ώστε να γίνει ο συνδυασμός και τα έργα να λάβουν προτεραιότητα. Το πρόβλημα έγκειται στα PPAs της ΔΕΗ με τη Βιοχάλκο και τον Τιτάνα και όπως φαίνεται το αδιέξοδο παραμένει με αποτέλεσμα το ΥΠΕΝ να εξετάζει το ενδεχόμενο μικρής παράτασης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής ολοκληρωμένες δηλώσεις, δηλαδή με τη συμμετοχή του παραγωγού και του καταναλωτή που θα προμηθεύεται την ενέργεια από συγκεκριμένο έργο έχουν ήδη καταθέσει εταιρίες όπως η Μυτιληναίος, η Τέρνα, η ΗelleniQ Energy και η Χαλυβουργία Ελλάδος, συμφερόντων Μάνεση.
Ζητούν νέα διαπραγμάτευση
Ωστόσο, Βιοχάλκο και Τιτάνας που διαθέτουν PPAs με τη ΔΕΗ ζητούν διαπραγμάτευση για τους όρους τους, υποστηρίζοντας ότι εκ των συνθηκών οι εν λόγω συμβάσεις έχουν ανατραπεί. Από την πλευρά της η ΔΕΗ μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε καμία συζήτηση με τους αντισυμβαλλόμενους.
Tα ΡΡΑ της Βιοχάλκο και του Τιτάνα με τη ΔΕΗ, ισχύος 520 MW και 300 MW αντίστοιχα, είναι από τις πρώτες συμβάσεις της κατηγορίας αυτής, που υπογράφηκαν στη χώρα. Τα συγκεκριμένα συμβόλαια δεκαετούς διάρκειας προέβλεπαν ότι τα δυο πρώτα χρόνια η ΔΕΗ θα παρείχε στα εργοστάσια των δυο ομίλων ηλεκτρική ενέργεια από θερμικές μονάδες και στη συνέχεια από την 1η Ιανουαρίου του 2025, από φωτοβολταϊκά πάρκα που πρόκειται να κατασκευάσει. Τα εν λόγω φωτοβολταϊκά όμως δεν έχουν ακόμα λάβει όρους σύνδεσης, γεγονός που οι καταναλωτές θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε τουλάχιστον διετή καθυστέρηση.
Έτσι Βιοχάλκο και Τιτάν θεωρούν ότι τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με τη ΔΕΗ πρέπει να τροποποιηθούν αφού εκ των πραγμάτων έχουν ανατραπεί. Προφανώς οι δυο βιομηχανίες επιδιώκουν μεταξύ άλλων τη μείωση της τιμής των αρχικών συμβάσεων, δεδομένης της μεγάλης πτώσης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά και φαίνεται πως ήδη διαθέτουν εναλλακτικές.
Τιμές και συμβόλαια
Πρέπει να σημειωθεί εδώ πάντως, ότι από την πλευρά της αγοράς των φωτοβολταϊκών τονίζεται πως το ζήτημα της τιμής της ενέργειας δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του κλάδου, οι τιμές μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, αλλά τα PPAs είναι μακροχρόνια συμβόλαια που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια και όχι ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης κάθε φορά που αλλάζουν οι συνθήκες της αγοράς.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των τελευταίων ημερών που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε άνοδο της χονδρικής τιμής του ρεύματος τον επόμενο μήνα. Συγκεκριμένα η τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF προφανώς λόγω της αποθεματοποίησης που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη, ανεβαίνει συνεχώς. Χθες μάλιστα έκλεισε στα 33,5 ευρώ/MWh, έχοντας κερδίσει 10 ευρώ/MWh από τις 23 Φεβρουαρίου που ήταν το χαμηλό του έτους.
Πάντως οι μεγάλες καθυστερήσεις στη χορήγηση όρων σύνδεσης με τα δίκτυα που είναι και η κύρια αιτία στην καθυστέρηση υλοποίησης των έργων που έχουν συμβληθεί με PPAs, είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας διείσδυσης των ΑΠΕ στο σύστημα τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τον περιορισμό του ηλεκτρικού χώρου.
Ας σημειωθεί τέλος ότι η πρόσφατη ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι τα φωτοβολταϊκά που έχουν συνάψει PPA απαλλάσσονται από τις περικοπές όταν υπάρχει υπερπροσφορά ηλεκτρισμού αλλά και από την υποχρέωση τοποθέτησης μπαταριών.