Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βουλγαρίας ανοίγει τον δρόμο για την εγγραφή της Παλαιοημερολογίτικης Εκκλησίας ως “Ορθόδοξη Εκκλησία” στον κατάλογο των αναγνωρισμένων θρησκευμάτων σύμφωνα με το EKKLHCIA ON LINE.
Ωστόσο, το Πατριαρχείο Βουλγαρίας βρίσκει ισχυρούς συμμάχους στην πολιτεία και τους θεσμούς, καθώς εντείνεται η στήριξη για την προστασία της ενότητας της Ορθοδοξίας.
Μετά από συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ και τον Πρωθυπουργό Αλεξάντερ Γκλάβτσεφ, στήριξη προσέφερε και η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ναταλία Κισέλοβα. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Συνοδικό Μέγαρο στη Σόφια, η κ. Κισέλοβα συζήτησε με τον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Δανιήλ και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου τα νέα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί για την προστασία της θρησκευτικής ενότητας.
Η κ. Κισέλοβα παρουσίασε τα νομοθετικά σχέδια που έχουν στόχο την αποτροπή της αναγνώρισης δεύτερης, “παράλληλης Ορθόδοξης Εκκλησίας”. Εξέφρασε τη δέσμευση των εκπροσώπων της πολιτείας για την προστασία του καθεστώτος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως αυτό ορίζεται από το Σύνταγμα της χώρας.
Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας, κ.κ. Δανιήλ, εξήρε την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης. “Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί μοναδικό εκφραστή της Ορθοδοξίας στη χώρα μας. Η ενότητά της είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική μας ταυτότητα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Ιερά Σύνοδος, από την πλευρά της, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για τη διατήρηση της πνευματικής και κοινωνικής σταθερότητας της Βουλγαρίας, ενώ ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την έμπρακτη στήριξή της.
Η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών τοποθετήθηκε υπέρ του Πατριαρχείου, αναγνωρίζοντάς το ως τον μοναδικό εκφραστή της Ορθοδοξίας στη χώρα. Σε απόφασή της, υπογραμμίζει ότι η ενότητα της Εκκλησίας είναι αναπόσπαστο μέρος της εθνικής ταυτότητας και αποτελεί θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής.
Η πρόεδρος της Ακαδημίας, κ. Εβελίνα Σλάβτσεβα, επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Δανιήλ και του παρέδωσε συμβολικά δώρα, όπως ιστορικά έγγραφα που αναδεικνύουν τη διαχρονική σχέση Εκκλησίας και επιστημονικής κοινότητας.
Αναγνώριση από την Αρμενική Εκκλησία
Η στήριξη προς το Πατριαρχείο Βουλγαρίας επεκτείνεται και εκτός συνόρων. Ο επικεφαλής της Αρμενικής Εκκλησίας στη Βουλγαρία, Επίσκοπος Ντάτεφ Αγκοπιάν, δήλωσε την υποστήριξή του στην ενότητα της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σε επιστολή του προς τον Πατριάρχη Δανιήλ, τόνισε τους στενούς δεσμούς των δύο Εκκλησιών και τη σημασία της διατήρησης της κανονικής τάξης στη Βουλγαρία.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει ενεργοποιήσει ισχυρούς μηχανισμούς προστασίας της θρησκευτικής και κοινωνικής ενότητας στη Βουλγαρία. Το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, με τη στήριξη της πολιτείας, των θεσμών και της κοινωνίας, παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της Ορθοδοξίας στη χώρα, επιβεβαιώνοντας τον πνευματικό και ιστορικό του ρόλο.
www.worldenergynews.gr