Οι αυξήσεις στο ρεύμα φέρνουν πιο κοντά τα πράσινα διμερή συμβόλαια (PPAs). Στόχος να προωθηθούν οι προϋποθέσεις για να ελαφρυνθούν και οι επιχειρήσεις από το βαρύ κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα μέτρα της κυβέρνησης για το …ξεφούσκωμα των λογαριασμών ρεύματος αφορούν μόνο τη χαμηλή τάση. Έτσι, έως το τέλος της εβδομάδας, όπως έχει δεσμευτεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, θα προκοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχήμα για τα PPAs, προκειμένου να λάβει η κυβέρνηση όσο το δυνατόν νωρίτερα την προέγκριση και να μπορέσει να ελαφρυνθεί η βιομηχανία.
Στα πράσινα PPAs είχε αναφερθεί προ ημερών και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας για ένα «σχέδιο που θα βοηθήσει τους ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές και θα τους παρέχει μερική υποστήριξη, μέσω ειδικού καθεστώτος επιδότησης».
Όλες οι εκτιμήσεις πάντως, συγκλίνουν ότι είναι αδύνατο να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σχήμα πριν το 2022. Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τον περιορισμό του κόστους, στόχος είναι και το …πρασίνισμα των βιομηχανιών, οι οποίες θα μπορούν να καλύπτουν ένα ποσοστό των ενεργειακών τους αναγκών με «καθαρό» ρεύμα, μέσω των συμβάσεων αγοραπωλησίας ρεύματος με παραγωγούς ΑΠΕ. Μάλιστα, σε αυτές οι συμβάσεις (PPAs), ενδεχομένως θα υπάρχει κρατική κάλυψη για μέρος τις τιμής της μεγαβατώρας που ορίζεται στο συμβόλαιο.
Κλειδί η έγκριση των κρατικών εγγυήσεων
Πάντως, η τύχη του προτεινόμενου σχήματος θα κριθεί από την Κομισιόν. Ζητούμενο ωστόσο αποτελεί εάν η πολυπόθητη απάντηση θα έρθει πριν το τέλος του 2021, δηλαδή πριν την αναμενόμενη έγκριση των νέων κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας από την DG Energy, ή θα μείνει στο …ψυγείο για μετά.
Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο κ. Σκρέκας είναι, από τον επόμενο χρόνο τα PPAs να καλύπτουν το 20% της ζήτησης σε ρεύμα των ενεργοβόρων βιομηχανιών, ενώ στο …παιχνίδι θα μπουν και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι αξιοσημείωτο, ότι σύμφωνα με το Market Reform Plan, το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας οργανωμένης πλατφόρμας συναλλαγών για διμερείς συμβάσεις και τη δημιουργία ενός δημόσιου ταμείου για την παροχή κρατικών εγγυήσεων στις ενεργοβόρες βιομηχανίες που θα απορροφούν ενέργεια παραγόμενη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσω διμερών συμβολαίων. Έτσι θα στηριχθούν και οι ΑΠΕ μετά το 2024 οπότε σταματούν γι΄ αυτές οι διαγωνισμοί και οι εγγυημένες ταρίφες αλλά και η βιομηχανία, η οποία θα διασφαλίζει χαμηλό ενεργειακό κόστος και πράσινο προφίλ.
Πάντως, δικαιούχοι για κρατική ενίσχυση της κιλοβατώρας δεν θα είναι όλες οι βιομηχανίες, αλλά μόνον οι μεγάλοι καταναλωτές που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους δραστηριότητας και έχουν υψηλή ένταση ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι και δικαιούχοι μειωμένης χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ, όπως π.χ. οι μεταλλουργίες.
www.worldenergynews.gr