Τα ιδρύματα της Ikea και της Rockefeller πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες ενεργειακές τους επενδύσεις, για να ανοίξουν ένα ταμείο που ελπίζουν ότι θα χρηματοδοτήσουν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια έργων ανανεώσιμης ενέργειας μικρής κλίμακας. Αυτό γίνεται και στο πλαίσιο της απομάκρυνσης μεγάλου αριθμού ανθρώπων από την ενεργειακή φτώχεια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, κάθε ίδρυμα θα παρέχει 500 εκατομμύρια δολάρια επιχειρηματικού κεφαλαίου, με την ελπίδα ότι θα προσελκύσουν 10 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον κεφαλαίων φέτος από διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς. Πρόκειται για μια προσπάθεια επενδύσεων προς τις ΑΠΕ σε χώρες όπως η Ινδία, η Νιγηρία και η Αιθιοπία.
«Αυτό μπορεί να είναι εμπορικά βιώσιμο. Υπάρχουν 1 δισεκατομμύρια δολάρια που αναλαμβάνουν τον κίνδυνο εκ των προτέρων και αυτό μπορεί να ξεκλειδώσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν παίζουμε εδώ. Το έχουμε δει να λειτουργεί στην Ινδία. Γνωρίζουμε τι χρειάζεται για να στεφθεί με επιτυχία η πρωτοβουλία μας» δήλωσε ο Rajiv Shah, πρόεδρος του Ιδρύματος Rockefeller, στους Financial Times.
Ο Per Heggenes, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Ikea, δήλωσε ότι προσέφερε μια «πολύ σημαντική» ευκαιρία να αντιμετωπίσει τις δύο μεγαλύτερες απειλές στις αναπτυσσόμενες χώρες: τη φτώχεια και την κλιματική αλλαγή. Η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει γίνει μεγάλη επιχείρηση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά η πλατφόρμα Ikea-Rockefeller στοχεύει να κάνει κάτι παρόμοιο με έργα μικρότερης κλίμακας σε αναδυόμενες αγορές.
Το σχέδιο
Τα ιδρύματα δήλωσαν ότι είχαν ήδη υπογράψει συμφωνίες με την International Finance Corporation, έναν οργανισμό που συνδέεται με την Παγκόσμια Τράπεζα και την International International Finance Finance Corporation και ελπίζουν ότι η συμμετοχή της Ikea θα ξεκλειδώσει την υποστήριξη παρόμοιων οργανισμών στην Ευρώπη. Ο στόχος τους έως το τέλος του τρέχοντος έτους είναι να έχουν 10 δισεκατομμύρια δολάρια πόρων από αναπτυξιακούς οργανισμούς για να πάνε παράλληλα με το αρχικό τους 1 δισεκατομμύριο δολάρια, και στη συνέχεια να καλέσουν τους εμπορικούς επενδυτές να υποστηρίξουν μεμονωμένα έργα.
Τα δύο ιδρύματα έχουν θέσει ως στόχο τη μείωση 1 δισεκατομμυρίου τόνων εκπομπών CO2 και την απομάκρυνση 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων από την ενεργειακή φτώχεια μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Ο Shah δήλωσε ότι η πανδημία είχε αναστείλει την ανάπτυξη στις φτωχότερες χώρες έως και δύο δεκαετίες και υπήρχε μεγάλη ανάγκη να ενθαρρυνθεί η οικονομική ανάπτυξη με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο σε αυτά τα έθνη. «Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε», είπε.
www.worldenergynews.gr