Διεθνή

Al Jazeera: Η ανοικοδόμηση της Συρίας θα είναι μια μακρά διαδικασία

Al Jazeera: Η ανοικοδόμηση της Συρίας θα είναι μια μακρά διαδικασία
Η ανοικοδόμηση της χώρας μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Ασσαντ θα είναι μια μακρά και πολυπαραγοντική διδικασία, που θα πρέπει να έχει ως κύριο στόχο τον άνθρωπο και την διασφάλιση της ειρήνης, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην Δημοκρατία

Του Tamer Quarmout

Η ανοικοδόμηση της Συρίας μετά από περισσότερο από μια δεκαετία καταστροφικών συγκρούσεων δεν είναι μια απλή υπόθεση. Η καταστροφή της χώρας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Al jazeera, καλύπτει τη φυσική υποδομή, τα συστήματα διακυβέρνησης και τον ίδιο τον κοινωνικό ιστό που κάποτε κρατούσε τους ανθρώπους της ενωμένους. Το όνειρο μιας ευημερούσας, ισχυρής και ενοποιημένης νέας Συρίας είναι σίγουρα εφικτό μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, αλλά πρέπει να εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις για να μπορέσει η χώρα να αναγεννηθεί από τις στάχτες της.

Τα βήματα της αναγέννησης

Για αρχή θα πρέπει να σχηματιστεί μια μεταβατική κυβέρνηση της οποίας η εξουσία να είναι αποδεκτή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία. Οποιαδήποτε προσπάθεια ανοικοδόμησης μπορεί να πετύχει μόνο εάν καθοδηγείται από μια χωρίς αποκλεισμούς και σταθερή κυβέρνηση που έχει διεθνή αναγνώριση και την εμπιστοσύνη του συριακού λαού.

Μια νέα Συρία δεν μπορεί να οικοδομηθεί χωρίς σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου. Μόνο μια μετάβαση που καθοδηγείται από τους ίδιους τους Σύριους, αλλά υποστηρίζεται πλήρως από τους διεθνείς θεσμούς μέσω της ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης και της παροχής τεχνικής υποστήριξης, μπορεί να διασφαλίσει την επιτυχή ανοικοδόμηση.

Ο δρόμος για την πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος, θα είναι πιθανότατα γεμάτος με εμπόδια, καθώς το τρέχον πολιτικό τοπίο παραμένει κατακερματισμένο, χωρίς σαφή πορεία προς μια σταθερή και πλήρως αντιπροσωπευτική κυβέρνηση. Χωρίς αυτό, ωστόσο, οι προσπάθειες ανοικοδόμησης κινδυνεύουν να γίνουν ένα άλλο εργαλείο για την εμβάθυνση των διχασμών αντί για τη θεραπεία τους.

-Το δεύτερο βήμα

Δεύτερο βήμα είναι η σταθερότητα του συριακού κράτους και η ασφάλεια του λαού του, που πρέπει να είναι εγγυημένη. Μια χώρα που δέχεται επίθεση και είναι γεμάτη συγκρούσεις δεν μπορεί να ανοικοδομηθεί αποτελεσματικά. Οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στο συριακό έδαφος και η προσάρτηση περισσότερων εδαφών μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ έχουν επιδεινώσει την αστάθεια. Τέτοιες ενέργειες καταστρέφουν τις υποδομές αλλά και αποθαρρύνουν τις κοινότητες.

Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί στενά τη νέα ηγεσία της Συρίας για να εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση, αλλά ένα σαφές μήνυμα θα πρέπει να σταλεί και προς το Ισραήλ, καταδικάζοντας τις ενέργειες του και απαιτώντας την άμεση παύση των εχθρικών ενεργειών του. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι μη αποδεκτή. Η σταθερότητα έγκειται στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι άνθρωποι θα αισθάνονται ασφαλείς για να ξαναχτίσουν τις ζωές τους και να επενδύσουν στο μέλλον τους. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται είναι ένα νέο πολεμικό μέτωπο με όλες τις αβεβαιότητες και τις αστάθειες που θα δημιουργήσει για τη νέα μεταβατική κυβέρνηση.

-Τρίτο βήμα

Το τρίτο βήμα είναι οι διεθνείς κυρώσεις που πρέπει να αρθούν για να μπορέσει η χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της. Αυτές οι κυρώσεις, οι οποίες είχαν στόχο να πιέσουν το προηγούμενο καθεστώς να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να χαλαρώσει την καταστολή, είχαν επίσης σημαντική επίδραση στις ζωές των καθημερινών Σύριων, βαθύνοντας τον πόνο και την απόγνωσή τους.

Η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να διστάζει να άρει πλήρως τις κυρώσεις λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τη νέα ηγεσία της Συρίας. Ωστόσο, θα μπορούσε να υιοθετηθεί μια διαφοροποιημένη προσέγγιση. Αντί για γενικές κυρώσεις, να εφαρμοστεί μια στοχευμένη στρατηγική που περιλαμβάνει χαλάρωση των περιορισμών στη δυναμική επιχειρηματική κοινότητα της Συρίας και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα συμβάλει στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Συρίας και θα επιταχύνει την ανοικοδόμηση. Οι στοχευμένες κυρώσεις κατά συγκεκριμένων κυβερνητικών αξιωματούχων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα εργαλείο για την ενθάρρυνση μιας θετικής μετάβασης, εξισορροπώντας την ανάγκη για προσοχή με την επιταγή της οικονομικής αναζωογόνησης και ανασυγκρότησης.

-Τέταρτο βήμα

Το τέταρτο βήμα αφορά την κοινωνία των πολιτών που πρέπει να εξουσιοδοτηθεί για να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διαδικασία ανασυγκρότησης. Οι ανεξάρτητες τοπικές οργανώσεις πρέπει να συμμετέχουν στενά σε όλες τις προσπάθειες ανασυγκρότησης, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου και ευρείας ανασυγκρότησης, οι οργανώσεις που συνηγορούν υπέρ της δικαιοσύνης και διασφαλίζουν ότι η βοήθεια φτάνει σε όσους έχουν ανάγκη, έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο. Χωρίς αυτούς, η διαδικασία ανοικοδόμησης κινδυνεύει από τη διαφθορά και την ευνοιοκρατία. Οι νέοι ηγέτες της Συρίας πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην υποστήριξη και την ενίσχυση της συριακής κοινωνίας των πολιτών για να εξασφαλίσουν μια υγιή και επιτυχημένη ανασυγκρότηση.

Η ανοικοδόμηση

Η ανοικοδόμηση της Συρίας δεν έχει να κάνει μόνο με την πολιτική. Χρειάζεται απεγνωσμένα ανθρώπους με τεχνικές γνώσεις και εμπειρία για να μπορέσουν να κάνουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ανοικοδόμηση, τον προϋπολογισμό και να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που αναπόφευκτα θα προκύψουν σε διάφορα πολύπλοκα έργα. Η εύρεση της σωστής ισορροπίας είναι ζωτικής σημασίας. Η προσπάθεια ανοικοδόμησης πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους Σύριους, και ειδικά αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο από τον πόλεμο , δηλαδή τις γυναίκες, τα παιδιά και τις μειονοτικές ομάδες.

Η ανοικοδόμηση της Συρίας θα είναι επίσης ακριβή. Η νέα ηγεσία της Συρίας δεν μπορεί να το κάνει αυτό μόνη της χρησιμοποιώντας μόνο ό,τι έχει απομείνει στα ταμεία του κράτους. Ένας συνασπισμός διεθνών χορηγών, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων του ΟΗΕ, θα χρειαστεί να παράσχει στη χώρα εκτεταμένους πόρους. Οι δωρητές πρέπει να γνωρίζουν ότι τα χρήματά τους δεν θα χαθούν ή θα κλαπούν. Και είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια που έρχεται στη Συρία δεν είναι διάσπαρτη ή έχει πολιτικά κίνητρα. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ενιαία προσέγγιση που θα δίνει προτεραιότητα στις πραγματικές ανάγκες του συριακού λαού και δεν θα επιτρέπει στις προσπάθειες βοήθειας να διαμορφώνονται από πολιτικά παιχνίδια. Η Συρία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη διοργάνωση μιας συνολικής διάσκεψης για την ανασυγκρότηση, που θα φέρει κοντά τους διεθνείς δωρητές και τη νέα συριακή κυβέρνηση για να ευθυγραμμίσουν τις προτεραιότητες ανασυγκρότησης, να εξασφαλίσουν διαφανή συνεργασία και να ξεκινήσουν την ανοικοδόμηση της υποδομής και του κοινωνικού ιστού του έθνους.

Η εκπαίδευση

Η εκπαίδευση είναι ένας τομέας ζωτικής σημασίας για την ανοικοδόμηση της Συρίας σε μια ζωντανή, χωρίς αποκλεισμούς, ευημερούσα χώρα. Ένα ισχυρό εκπαιδευτικό σύστημα που θα προωθεί μια κοινωνία που εκτιμά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη συμμετοχή της κοινότητας και τη δικαιοσύνη. Μόνο επενδύοντας στην εκπαίδευση και τη συμμετοχή της κοινότητας μπορεί η Συρία να θεραπεύσει τον κοινωνικό της ιστό και να καλλιεργήσει μια γενιά που επιλέγει το διάλογο και τη συνεργασία αντί της σύγκρουσης.

Η Κοινωνία

Η πιο σημαντική πτυχή της ανοικοδόμησης της Συρίας θα είναι η ανοικοδόμηση της συριακής κοινωνίας. Η ανοικοδόμηση δεν αφορά μόνο τη διόρθωση δρόμων, σπιτιών, σχολείων και νοσοκομείων. είναι να δώσουμε στους ανθρώπους πίσω την αξιοπρέπεια και την ελπίδα τους. Οι Σύριοι πρέπει να αισθάνονται ότι τα βάσανά τους δεν ήταν άσκοπα, ότι έχουν λόγο για το μέλλον της χώρας τους και ότι οι μέρες που έρχονται έχουν περισσότερα από απώλεια και σύγκρουση.


 Ο Tamer Quarmout  είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα. Πριν ενταχθεί στον ακαδημαϊκό χώρο, εργάστηκε για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) σε πολλές διοικητικές θέσεις. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ανάλυση της δημόσιας πολιτικής, τη χρηστή διακυβέρνηση, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, την εξωτερική βοήθεια και την επίλυση συγκρούσεων. Διαθέτει επίσης εμπειρία στους τομείς της ανάπτυξης πολιτικής, του στρατηγικού σχεδιασμού, της διαχείρισης, της θεσμικής μεταρρύθμισης και της ανάπτυξης ικανοτήτων του δημόσιου τομέα. Έχει, επίσης, σημαντική εμπειρία διαχείρισης προγραμμάτων σε σχέση με ενδιαφερόμενους φορείς στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων που στοχεύουν στην οικοδόμηση θεσμικών και διοικητικών ικανοτήτων δημόσιων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών, καθώς και σε προγράμματα έγκαιρης ανάκαμψης και ανασυγκρότησης μετά τη σύγκρουση. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης