Δεν υπάρχει σενάριο - τουλάχιστον βάσει των όσων διακινούνται στον διεθνή και ευρωπαϊκό Τύπο - που να μην μιλά για την απώλεια εδαφών από το Κίεβο
Όλο και περισσότερο φουντώνουν οι συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της Ουκρανίας, με τη Δύση να αρχίζει να εγκαταλείπει τα αφηγήματα περί στρατηγικής ήττας της Ρωσίας και να προσπαθεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις και τους όρους για να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ρώσους και Ουκρανούς με μια συμφωνία που να ικανοποιεί - όσο το δυνατόν - και τα δύο μέρη.
Ήδη τις προηγούμενες ημέρες, διεθνή - κυρίως δυτικά - ΜΜΕ έκαναν εκτενείς αναφορές στα σχέδια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία.
Τα περισσότερα από αυτά συγκλίνουν στο ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποδεχθεί ότι θα χάσει μεγάλο μέρος των εδαφών της - περίπου το 20% - που έχει ήδη καταλάβει ο ρωσικός στρατός, ότι θα πρέπει να ξεχάσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ ενώ ανοιχτό παραμένει το εάν τους επόμενους μήνες οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προμηθεύουν με όπλα το Κίεβο, με αναλυτές να το θεωρούν πιθανό, μόνο και μόνο προκειμένου να εξυπηρετήσει ως διαπραγματευτικό όπλο τον Trump στις συνομιλίες του με τον Putin.
Η Ουκρανία θα διχοτομηθεί
Το σενάριο της διχοτόμησης της Ουκρανίας είναι βέβαιο αναφέρει και η ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, η οποία επισημαίνει ότι όλα τα υπάρχοντα σενάρια για τη λύση της ουκρανικής κρίσης συνεπάγονται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο... τη διαίρεση της χώρας.
Μάλιστα η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή, τρία είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζονται.
Σενάριο πρώτο: Το γερμανικό μοντέλο
Το πρώτο σενάριο, το οποίο είναι πιο κοντά στον Zelensky, περιλαμβάνει το «γερμανικό μοντέλο», δηλαδή τη διαίρεση της χώρας σε δύο μπλοκ.
Το τμήμα που θα ελέγχεται από το Κίεβο θα γινόταν δεκτό στο ΝΑΤΟ με εγγυήσεις βάσει του άρθρου 5 του καταστατικού της συμμαχίας για τη συλλογική άμυνα σε περίπτωση επίθεσης.
To υπόλοιπο έδαφος αναγνωρίζεται ως ρωσικό.
Όμως τόσο το Κρεμλίνο όσο και ο Λευκός Οίκος θεωρούν επικίνδυνη μια τέτοια διαίρεση, όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Σενάριο δεύτερο: Το ευρωπαϊκό Ισραήλ
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη μετατροπή της Ουκρανίας σε «Ευρωπαϊκό Ισραήλ», δηλαδή μια χώρα εκτός ΝΑΤΟ, αλλά που απολαμβάνει υποστήριξη με τη μορφή όπλων από τα μέλη της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας.
Ωστόσο, αυτή η επιλογή, σημειώνει η εφημερίδα, είναι πολύ ακριβή και επικίνδυνη, αφού με αυτόν τον τρόπο η Ουκρανία μπορεί να αυξήσει σημαντικά το στρατιωτικό της δυναμικό, ξεπερνώντας πολλά ευρωπαϊκά κράτη και αυτό δεν θα αρέσει στους γείτονές της, κυρίως στην Πολωνία.
Σενάριο τρίτο: Διαίρεση με κυανόκρανους από Κίνα, Ινδία και Περσικό κόλπο
Το τρίτο σενάριο προβλέπει διαίρεση της Ουκρανίας με την ανάπτυξη κάποιου είδους διεθνούς αποστολής, η οποία θα περιλαμβάνει κράτη που είναι εκτός του ΝΑΤΟ.
Δηλαδή θα μπορούσε να περιλαμβάνει κράτη που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Κίνα, η Ινδία και οι χώρες του Περσικού Κόλπου.
Αυτή η επιλογή είναι πιο κοντά στο σχέδιο του νεοεκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, καθώς δεν περιλαμβάνει άμεση επέμβαση από την Ουάσιγκτον.
Επιπλέον, το δημοσίευμα της Il Fatto Quotidiano επισημαίνει ότι οποιοδήποτε από τα σενάρια αυτά θα εξεταστεί μόνο μετά την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Πιο κοντά στις απαιτήσεις της Μόσχας, πιο μακριά από τις επιθυμίες του Κιέβου
Τα σενάρια αυτά, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι πιο κοντά στις απαιτήσεις της Μόσχας παρά στις επιθυμίες του Κιέβου και του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky.
Mέχρι πρότινος η Ουκρανία αρνούνταν κατηγορηματικά να διαπραγματευτεί οποιαδήποτε συμφωνία προέβλεπε την απώλεια εδαφών.
Πλέον δεν υπάρχει σενάριο - τουλάχιστον βάσει των όσων διακινούνται στον διεθνή και ευρωπαϊκό Τύπο - που να μην μιλά για την απώλεια εδαφών από το Κίεβο.
Επιπλέον, η επιθυμία του Zelensky για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν εισακούεται.... από κανέναν.
Οι όροι που θέτει η Ρωσία - Τι αναφέρει ο Ρώσος ΥΠΕΞ Lavrov
Στους όρους της Ρωσίας για το πώς θα μπορούσε να επιλυθεί η ουκρανική κρίση αναφέρθηκε στη συνέντευξη του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Tucker Carlson (έγινε παγκοσμίως γνωστός από τη συνέντευξη που είχε πάρει πριν μερικούς μήνες από τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin) ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov.
Στη συνέντευξη του ο Lavrov επισημαίνει πως η επίλυση της ουκρανικής κρίσης δεν είναι μόνο στα χέρια της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, τονίζοντας πως για να υπάρξει ειρήνη θα πρέπει η Ουκρανία να κάνει ορισμένα βήματα, όπως μεταξύ άλλων να εγκαταλείψει τα σχέδια της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Η Μόσχα είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη των γεγονότων γύρω από την Ουκρανία, αλλά προτιμά μια ειρηνική διευθέτηση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας.
Εάν η Ουκρανία θέλει ειρήνη, θα πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, να κλείσει τις δυτικές στρατιωτικές βάσεις και να ακυρώσει τις ασκήσεις με ξένα στρατεύματα» είπε ο Lavrov, τονίζοντας ότι «η ουκρανική σύγκρουση θα πρέπει να επιλυθεί βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά στο σύνολό του».
Μέρος της Ρωσίας το Donbass, η Kherson και η Zaporizhia
Επιπλέον, ο Lavrov υποστήριξε ότι πλέον έχει διαμορφωθεί μια νέα πραγματικότητα στο έδαφος, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη και να γίνει αποδεκτή στις όποιες διαπραγματεύσεις και προσπάθειες για επίλυση του ουκρανικού.
«Η πραγματικότητα στο έδαφος δεν είναι μόνο η γραμμή επαφής στο μέτωπο, αλλά και οι αλλαγές στο ρωσικό Σύνταγμα μετά τα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στις Δημοκρατίες του Donetsk, του Luhansk και στις περιφέρειες Kherson και Zaporizhia.
Και αυτές πλέον είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Και αυτό είναι μια πραγματικότητα» σημείωσε ο Lavrov, ο οποίος ανέφερε πως πλέον η μπάλα είναι στις ΗΠΑ και στον πρόεδρο Trump σχετικά με τις επαφές με τη Ρωσία.
Τα... σχέδια του Trump
Συνεπώς όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στον Donald Trump, ο οποίος έχει δεσμευτεί να βάλει τέλος στον πόλεμο και στην κρίση στην Ουκρανία.
Και μπορεί να μην έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του και να μην έχει αποκαλύψει ποιες θα είναι οι κινήσεις του για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά το περιβάλλον του έχει αρχίσει να διαρρέει και να σκιαγραφεί τις βασικές παραδοχές του νέου σχεδίου των ΗΠΑ για την Ουκρανία.
Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι ότι ο πρόεδρος Trump δεν έχει καμία διάθεση να δεχθεί την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, ενώ η ομάδα του διαρρέει πως ο Trump εξετάζει να συνεχίσει την αποστολή όπλων στο Κίεβο έτσι ώστε να μπορεί να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
Βασικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων εκτιμάται πως θα είναι ακανθώδες εδαφικό ζήτημα, αν και οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στο ότι η Ρωσία τελικά θα πάρει… το 20% των ουκρανικών εδαφών που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.
Έτοιμη για διαπραγματεύσεις η Ουκρανία
Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν την Ουκρανία και τον πρόεδρο της Volodymyr Zelensky να ετοιμάζονται να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποδείξουν στη νέα ηγεσία των ΗΠΑ πως είναι εποικοδομητικός εταίρος και όχι εμπόδιο στην πορεία για την επίτευξη ειρήνης.
Στο εγγύς μέλλον, η Ουκρανία σχεδιάζει να ανακοινώσει την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία αναφέρει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal, η οποία υποστηρίζει πως το Κίεβο ενδέχεται να συμφωνήσει να συνάψει συμφωνία με τη Μόσχα υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης μιας «βιώσιμης ειρήνης» και όχι μιας προσωρινής εκεχειρίας.
Μάλιστα το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η Ουκρανία έχει εξαντληθεί ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια στρατιωτικών συγκρούσεων.
Καμία ένταξη στο ΝΑΤΟ
Και ενώ οι Ουκρανοί εμφανίζονται έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, το ενδιαφέρον στρέφεται στις κινήσεις που θα κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε πως o ισχυρότερος άντρας στην Ουκρανία μετά τον Volodymyr Zelensky, o επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου, Andriy Yermak, συναντήθηκε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον με τον Mike Waltz, τον οποίο ο Trump σκοπεύει να διορίσει σύμβουλό του για την εθνική ασφάλεια, και τον Keith Kellogg, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του απεσταλμένου των ΗΠΑ για τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ παρών στη συνάντηση ήταν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, J.D. Vance.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η ομάδα Trump στη συνάντηση δεν έδειξε κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιδέα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι αποτελεί βασικό αίτημα του Κιέβου εδώ και μήνες.
Εξετάζουν αποστολή όπλων
Και ενώ το σενάριο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μάλλον φαντάζει άπιαστο όνειρο για το Κίεβο - και παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της Δύσης ότι η πορεία της Ουκρανίας στη Συμμαχία είναι εξασφαλισμένη - το περιβάλλον του Trump διαρρέει πως δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η αποστολή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.
Όπως επισημαίνεται, η κίνηση αυτή εξετάζεται και εντάσσεται στη στρατηγική που θέλει τον Trump να έχει στα χέρια του ισχυρά όπλα προκειμένου να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Putin για τη λύση της ουκρανικής κρίσης.
Άλλωστε το πιο σοβαρό και πιο πολύπλοκο θέμα των διαπραγματεύσεων είναι το εδαφικό.
Η Ουκρανία θα χάσει το 20% των εδαφών της
Αλλά και εδώ οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Trump μάλλον θα αποδεχθεί την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο έδαφος, όπως λέει και η Μόσχα, κάτι που σημαίνει πως η Ουκρανία θα χάσει περίπου το 20% των εδαφών της.
Πρόκειται για τα εδάφη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός στις επαρχίες Kherson, Zaporizhia (εκτιμάται ότι οι Ρώσοι έχουν καταλάβει πάνω από το 70% των εδαφών) καθώς και στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Luhansk (ελέγχουν πάνω από το 80%).
Όσον αφορά την Κριμαία, ακόμα και ο ίδιος ο Zelensky δήλωσε πρόσφατα πως η ανάκτηση των εδαφών της πρέπει να γίνει ... με διπλωματικό τρόπο.
Χθεσινό δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι σύμβουλοι του Donald Trump δημοσίως και ιδιωτικά συγκλίνουν στο ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει μεγάλες εκτάσεις της στη Ρωσία στο άμεσο μέλλον.
Οι 3 προτάσεις από το περιβάλλον Trump
Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο επίσημο σχέδιο για το τέλος του πολέμου που οδεύει προς τη συμπλήρωση τριών χρόνων, οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά της ομάδας Trump είναι οι εξής:
-Το σχέδιο του Keith Kellogg: Συντάχθηκε από κοινού με τον πρώην στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Fred Fleitz και παρουσιάστηκε στον Trump νωρίτερα αυτό το έτος, απαιτεί πάγωμα των συγκρούσεων στις σημερινές γραμμές μάχης.
Βάσει του σχεδίου αυτού, ο Trump θα συμφωνούσε να δώσει περισσότερα όπλα στο Κίεβο μόνο εάν αυτό συμφωνούσε σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Την ίδια στιγμή, θα προειδοποιούσε τη Μόσχα ότι θα αύξανε τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, εάν η Ρωσία αρνούνταν να διαπραγματευτεί.
Όσον αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αυτή θα αναστελλόταν ενώ όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας, αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ενίσχυση προμηθειών όπλων μετά την επίτευξη συμφωνίας.
- Η πρόταση του J.D Vance, ο οποίος ως γερουσιαστής των ΗΠΑ είχε αντιταχθεί στη συνέχεια της βοήθειας προς την Ουκρανία, βάσει της οποίας μια συμφωνία πιθανότατα θα περιλάμβανε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στις υπάρχουσες γραμμές του μετώπου.
Η ζώνη αυτή θα ήταν «πολύ οχυρωμένη» ώστε να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις από τη Ρωσία.
Και σε αυτήν την πρόταση αρνούνταν στην Ουκρανία η ένταξη στο ΝΑΤΟ.
- Μια τρίτη ιδέα είναι αυτή που διατύπωσε ο Richard Grenell, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία επί θητείας Trump, ο οποίος υποστήριξε τη δημιουργία «αυτόνομων ζωνών» στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας στρογγυλής τραπέζης του Bloomberg τον περασμένο Ιούλιο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Μάλιστα είχε υποστηρίξει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν ήταν προς το συμφέρον των ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής ο Grenell δεν έχει εξασφαλίσει κάποια θέση στη νέα κυβέρνηση Trump, αν και λέγεται πως παραμένει ο άνθρωπος που ενημερώνει για όλα τα ευρωπαϊκά ζητήματα τον πρόεδρο.
Αναφέρεται μάλιστα πως ο Grenell ήταν από τους ελάχιστους ανθρώπους που ήταν παρόντες στη συνάντηση του Trump με τον Zelensky στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Συνεπώς, αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι οι ΗΠΑ υπό τον Trump δεν θέλουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ενώ υπάρχει διάχυτη η παραδοχή πως το Κίεβο θα χάσει εδάφη.
Το ποια θα είναι αυτά και σε τι έκταση, θα καθοριστεί από τις επικείμενες διαπραγματεύσεις που θα αναλάβει σε μεγάλο βαθμό προσωπικά ο ίδιος ο Trump.
Ήδη τις προηγούμενες ημέρες, διεθνή - κυρίως δυτικά - ΜΜΕ έκαναν εκτενείς αναφορές στα σχέδια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία.
Τα περισσότερα από αυτά συγκλίνουν στο ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποδεχθεί ότι θα χάσει μεγάλο μέρος των εδαφών της - περίπου το 20% - που έχει ήδη καταλάβει ο ρωσικός στρατός, ότι θα πρέπει να ξεχάσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ ενώ ανοιχτό παραμένει το εάν τους επόμενους μήνες οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προμηθεύουν με όπλα το Κίεβο, με αναλυτές να το θεωρούν πιθανό, μόνο και μόνο προκειμένου να εξυπηρετήσει ως διαπραγματευτικό όπλο τον Trump στις συνομιλίες του με τον Putin.
Η Ουκρανία θα διχοτομηθεί
Το σενάριο της διχοτόμησης της Ουκρανίας είναι βέβαιο αναφέρει και η ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, η οποία επισημαίνει ότι όλα τα υπάρχοντα σενάρια για τη λύση της ουκρανικής κρίσης συνεπάγονται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο... τη διαίρεση της χώρας.
Μάλιστα η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή, τρία είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζονται.
Σενάριο πρώτο: Το γερμανικό μοντέλο
Το πρώτο σενάριο, το οποίο είναι πιο κοντά στον Zelensky, περιλαμβάνει το «γερμανικό μοντέλο», δηλαδή τη διαίρεση της χώρας σε δύο μπλοκ.
Το τμήμα που θα ελέγχεται από το Κίεβο θα γινόταν δεκτό στο ΝΑΤΟ με εγγυήσεις βάσει του άρθρου 5 του καταστατικού της συμμαχίας για τη συλλογική άμυνα σε περίπτωση επίθεσης.
To υπόλοιπο έδαφος αναγνωρίζεται ως ρωσικό.
Όμως τόσο το Κρεμλίνο όσο και ο Λευκός Οίκος θεωρούν επικίνδυνη μια τέτοια διαίρεση, όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Σενάριο δεύτερο: Το ευρωπαϊκό Ισραήλ
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη μετατροπή της Ουκρανίας σε «Ευρωπαϊκό Ισραήλ», δηλαδή μια χώρα εκτός ΝΑΤΟ, αλλά που απολαμβάνει υποστήριξη με τη μορφή όπλων από τα μέλη της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας.
Ωστόσο, αυτή η επιλογή, σημειώνει η εφημερίδα, είναι πολύ ακριβή και επικίνδυνη, αφού με αυτόν τον τρόπο η Ουκρανία μπορεί να αυξήσει σημαντικά το στρατιωτικό της δυναμικό, ξεπερνώντας πολλά ευρωπαϊκά κράτη και αυτό δεν θα αρέσει στους γείτονές της, κυρίως στην Πολωνία.
Σενάριο τρίτο: Διαίρεση με κυανόκρανους από Κίνα, Ινδία και Περσικό κόλπο
Το τρίτο σενάριο προβλέπει διαίρεση της Ουκρανίας με την ανάπτυξη κάποιου είδους διεθνούς αποστολής, η οποία θα περιλαμβάνει κράτη που είναι εκτός του ΝΑΤΟ.
Δηλαδή θα μπορούσε να περιλαμβάνει κράτη που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Κίνα, η Ινδία και οι χώρες του Περσικού Κόλπου.
Αυτή η επιλογή είναι πιο κοντά στο σχέδιο του νεοεκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, καθώς δεν περιλαμβάνει άμεση επέμβαση από την Ουάσιγκτον.
Επιπλέον, το δημοσίευμα της Il Fatto Quotidiano επισημαίνει ότι οποιοδήποτε από τα σενάρια αυτά θα εξεταστεί μόνο μετά την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Πιο κοντά στις απαιτήσεις της Μόσχας, πιο μακριά από τις επιθυμίες του Κιέβου
Τα σενάρια αυτά, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι πιο κοντά στις απαιτήσεις της Μόσχας παρά στις επιθυμίες του Κιέβου και του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky.
Mέχρι πρότινος η Ουκρανία αρνούνταν κατηγορηματικά να διαπραγματευτεί οποιαδήποτε συμφωνία προέβλεπε την απώλεια εδαφών.
Πλέον δεν υπάρχει σενάριο - τουλάχιστον βάσει των όσων διακινούνται στον διεθνή και ευρωπαϊκό Τύπο - που να μην μιλά για την απώλεια εδαφών από το Κίεβο.
Επιπλέον, η επιθυμία του Zelensky για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν εισακούεται.... από κανέναν.
Οι όροι που θέτει η Ρωσία - Τι αναφέρει ο Ρώσος ΥΠΕΞ Lavrov
Στους όρους της Ρωσίας για το πώς θα μπορούσε να επιλυθεί η ουκρανική κρίση αναφέρθηκε στη συνέντευξη του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Tucker Carlson (έγινε παγκοσμίως γνωστός από τη συνέντευξη που είχε πάρει πριν μερικούς μήνες από τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin) ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov.
Στη συνέντευξη του ο Lavrov επισημαίνει πως η επίλυση της ουκρανικής κρίσης δεν είναι μόνο στα χέρια της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, τονίζοντας πως για να υπάρξει ειρήνη θα πρέπει η Ουκρανία να κάνει ορισμένα βήματα, όπως μεταξύ άλλων να εγκαταλείψει τα σχέδια της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Η Μόσχα είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη των γεγονότων γύρω από την Ουκρανία, αλλά προτιμά μια ειρηνική διευθέτηση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας.
Εάν η Ουκρανία θέλει ειρήνη, θα πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, να κλείσει τις δυτικές στρατιωτικές βάσεις και να ακυρώσει τις ασκήσεις με ξένα στρατεύματα» είπε ο Lavrov, τονίζοντας ότι «η ουκρανική σύγκρουση θα πρέπει να επιλυθεί βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά στο σύνολό του».
Μέρος της Ρωσίας το Donbass, η Kherson και η Zaporizhia
Επιπλέον, ο Lavrov υποστήριξε ότι πλέον έχει διαμορφωθεί μια νέα πραγματικότητα στο έδαφος, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη και να γίνει αποδεκτή στις όποιες διαπραγματεύσεις και προσπάθειες για επίλυση του ουκρανικού.
«Η πραγματικότητα στο έδαφος δεν είναι μόνο η γραμμή επαφής στο μέτωπο, αλλά και οι αλλαγές στο ρωσικό Σύνταγμα μετά τα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στις Δημοκρατίες του Donetsk, του Luhansk και στις περιφέρειες Kherson και Zaporizhia.
Και αυτές πλέον είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Και αυτό είναι μια πραγματικότητα» σημείωσε ο Lavrov, ο οποίος ανέφερε πως πλέον η μπάλα είναι στις ΗΠΑ και στον πρόεδρο Trump σχετικά με τις επαφές με τη Ρωσία.
Τα... σχέδια του Trump
Συνεπώς όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στον Donald Trump, ο οποίος έχει δεσμευτεί να βάλει τέλος στον πόλεμο και στην κρίση στην Ουκρανία.
Και μπορεί να μην έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του και να μην έχει αποκαλύψει ποιες θα είναι οι κινήσεις του για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά το περιβάλλον του έχει αρχίσει να διαρρέει και να σκιαγραφεί τις βασικές παραδοχές του νέου σχεδίου των ΗΠΑ για την Ουκρανία.
Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι ότι ο πρόεδρος Trump δεν έχει καμία διάθεση να δεχθεί την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, ενώ η ομάδα του διαρρέει πως ο Trump εξετάζει να συνεχίσει την αποστολή όπλων στο Κίεβο έτσι ώστε να μπορεί να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
Βασικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων εκτιμάται πως θα είναι ακανθώδες εδαφικό ζήτημα, αν και οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στο ότι η Ρωσία τελικά θα πάρει… το 20% των ουκρανικών εδαφών που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.
Έτοιμη για διαπραγματεύσεις η Ουκρανία
Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν την Ουκρανία και τον πρόεδρο της Volodymyr Zelensky να ετοιμάζονται να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποδείξουν στη νέα ηγεσία των ΗΠΑ πως είναι εποικοδομητικός εταίρος και όχι εμπόδιο στην πορεία για την επίτευξη ειρήνης.
Στο εγγύς μέλλον, η Ουκρανία σχεδιάζει να ανακοινώσει την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία αναφέρει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal, η οποία υποστηρίζει πως το Κίεβο ενδέχεται να συμφωνήσει να συνάψει συμφωνία με τη Μόσχα υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης μιας «βιώσιμης ειρήνης» και όχι μιας προσωρινής εκεχειρίας.
Μάλιστα το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η Ουκρανία έχει εξαντληθεί ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια στρατιωτικών συγκρούσεων.
Καμία ένταξη στο ΝΑΤΟ
Και ενώ οι Ουκρανοί εμφανίζονται έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, το ενδιαφέρον στρέφεται στις κινήσεις που θα κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε πως o ισχυρότερος άντρας στην Ουκρανία μετά τον Volodymyr Zelensky, o επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου, Andriy Yermak, συναντήθηκε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον με τον Mike Waltz, τον οποίο ο Trump σκοπεύει να διορίσει σύμβουλό του για την εθνική ασφάλεια, και τον Keith Kellogg, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του απεσταλμένου των ΗΠΑ για τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ παρών στη συνάντηση ήταν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, J.D. Vance.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η ομάδα Trump στη συνάντηση δεν έδειξε κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιδέα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι αποτελεί βασικό αίτημα του Κιέβου εδώ και μήνες.
Εξετάζουν αποστολή όπλων
Και ενώ το σενάριο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μάλλον φαντάζει άπιαστο όνειρο για το Κίεβο - και παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της Δύσης ότι η πορεία της Ουκρανίας στη Συμμαχία είναι εξασφαλισμένη - το περιβάλλον του Trump διαρρέει πως δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η αποστολή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.
Όπως επισημαίνεται, η κίνηση αυτή εξετάζεται και εντάσσεται στη στρατηγική που θέλει τον Trump να έχει στα χέρια του ισχυρά όπλα προκειμένου να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Putin για τη λύση της ουκρανικής κρίσης.
Άλλωστε το πιο σοβαρό και πιο πολύπλοκο θέμα των διαπραγματεύσεων είναι το εδαφικό.
Η Ουκρανία θα χάσει το 20% των εδαφών της
Αλλά και εδώ οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Trump μάλλον θα αποδεχθεί την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο έδαφος, όπως λέει και η Μόσχα, κάτι που σημαίνει πως η Ουκρανία θα χάσει περίπου το 20% των εδαφών της.
Πρόκειται για τα εδάφη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός στις επαρχίες Kherson, Zaporizhia (εκτιμάται ότι οι Ρώσοι έχουν καταλάβει πάνω από το 70% των εδαφών) καθώς και στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Luhansk (ελέγχουν πάνω από το 80%).
Όσον αφορά την Κριμαία, ακόμα και ο ίδιος ο Zelensky δήλωσε πρόσφατα πως η ανάκτηση των εδαφών της πρέπει να γίνει ... με διπλωματικό τρόπο.
Χθεσινό δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι σύμβουλοι του Donald Trump δημοσίως και ιδιωτικά συγκλίνουν στο ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει μεγάλες εκτάσεις της στη Ρωσία στο άμεσο μέλλον.
Οι 3 προτάσεις από το περιβάλλον Trump
Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο επίσημο σχέδιο για το τέλος του πολέμου που οδεύει προς τη συμπλήρωση τριών χρόνων, οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά της ομάδας Trump είναι οι εξής:
-Το σχέδιο του Keith Kellogg: Συντάχθηκε από κοινού με τον πρώην στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Fred Fleitz και παρουσιάστηκε στον Trump νωρίτερα αυτό το έτος, απαιτεί πάγωμα των συγκρούσεων στις σημερινές γραμμές μάχης.
Βάσει του σχεδίου αυτού, ο Trump θα συμφωνούσε να δώσει περισσότερα όπλα στο Κίεβο μόνο εάν αυτό συμφωνούσε σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Την ίδια στιγμή, θα προειδοποιούσε τη Μόσχα ότι θα αύξανε τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, εάν η Ρωσία αρνούνταν να διαπραγματευτεί.
Όσον αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αυτή θα αναστελλόταν ενώ όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας, αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ενίσχυση προμηθειών όπλων μετά την επίτευξη συμφωνίας.
- Η πρόταση του J.D Vance, ο οποίος ως γερουσιαστής των ΗΠΑ είχε αντιταχθεί στη συνέχεια της βοήθειας προς την Ουκρανία, βάσει της οποίας μια συμφωνία πιθανότατα θα περιλάμβανε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στις υπάρχουσες γραμμές του μετώπου.
Η ζώνη αυτή θα ήταν «πολύ οχυρωμένη» ώστε να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις από τη Ρωσία.
Και σε αυτήν την πρόταση αρνούνταν στην Ουκρανία η ένταξη στο ΝΑΤΟ.
- Μια τρίτη ιδέα είναι αυτή που διατύπωσε ο Richard Grenell, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία επί θητείας Trump, ο οποίος υποστήριξε τη δημιουργία «αυτόνομων ζωνών» στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας στρογγυλής τραπέζης του Bloomberg τον περασμένο Ιούλιο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Μάλιστα είχε υποστηρίξει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν ήταν προς το συμφέρον των ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής ο Grenell δεν έχει εξασφαλίσει κάποια θέση στη νέα κυβέρνηση Trump, αν και λέγεται πως παραμένει ο άνθρωπος που ενημερώνει για όλα τα ευρωπαϊκά ζητήματα τον πρόεδρο.
Αναφέρεται μάλιστα πως ο Grenell ήταν από τους ελάχιστους ανθρώπους που ήταν παρόντες στη συνάντηση του Trump με τον Zelensky στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Συνεπώς, αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι οι ΗΠΑ υπό τον Trump δεν θέλουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ενώ υπάρχει διάχυτη η παραδοχή πως το Κίεβο θα χάσει εδάφη.
Το ποια θα είναι αυτά και σε τι έκταση, θα καθοριστεί από τις επικείμενες διαπραγματεύσεις που θα αναλάβει σε μεγάλο βαθμό προσωπικά ο ίδιος ο Trump.
www.worldenergynews.gr