Τελευταία Νέα

Τι σημαίνε το deal ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Μotor Oil για την ΗΛΕΚΤΩΡ

Τι σημαίνε το deal ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Μotor Oil για την ΗΛΕΚΤΩΡ

Πράσινο φως από την γενική συνέλευση  για την πώληση του ποσοστού στη Motor Oil

 

Την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ σηματοδοτεί το «πράσινο φως» που έδωσε εχθές η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων για την πώληση στη Motor Oil του ποσοστού που κατέχει στην ΗΛΕΚΤΩΡ. Μετά από μία σειρά στρατηγικών κινήσεων, όπως η πώληση της ΑΚΤΩΡ στην Intrakat, του Smart Park στην TRADE ESTATES και του υπολειπόμενου 25% της ANEMOS RES επίσης στη Motor Oil, στα τέλη του πρώτου τριμήνου τα ταμειακά διαθέσιμα και άμεσα ρευστοποιήσιμα του ομίλου ξεπερνούσαν τα 700 εκατ. ευρώ.

 Ειδικότερα, εχθές, κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, εγκρίθηκε η πώληση του 94,44% της ΗΛΕΚΤΩΡ, που κατέχει ο όμιλος, στη MANETIAL LIMITED, 100% θυγατρική της Motor Oil. Το «ΟΚ» έδωσαν μέτοχοι που αντιπροσωπεύουν 305.817.932 μετοχές, δηλαδή ποσοστό 99,5% του μετοχικού κεφαλαίου που εκπροσωπήθηκε (88,19%). Σημειώνεται ότι η Motor Oil κατέχει ήδη ποσοστό 29,87% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και αποτελεί συνδεδεμένο μέρος. 

 

Στα 121,5 εκατ. ευρώ η αποτίμηση

 
Η πρόταση της Motor Oil, που υπεβλήθη στις 22 Μαΐου 2024, ύψους 114,73 εκατ. ευρώ, αντιστοιχεί σε μία συνολική αποτίμηση της ΗΛΕΚΤΩΡ στα 121,5 εκατ. ευρώ. Το δίκαιο και εύλογο της συναλλαγής αξιολογήθηκε από την ελεγκτική εταιρεία AXIA Ventures Group Limited. Σύμφωνα με την έκθεσή της, η αξία της επιχείρησης (100%) κυμαίνεται μεταξύ των 110,7 εκατ. και 142,6 εκατ. ευρώ. Συνάγεται λοιπόν ότι το προσφερόμενο τίμημα της MOH είναι εντός του εκτιμώμενου εύρους.

Η πορεία που έχει χαράξει η διοίκηση του ομίλου τα τελευταία χρόνια οδήγησε το 2023 στην υψηλότερη καθαρή και λειτουργική κερδοφορία στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας. 

Η λειτουργική αναδιάρθρωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που επιταχύνθηκε μέσα στο 2023 άνοιξε μία νέα εποχή για τον όμιλο, που εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, με έμφαση στη δημιουργία σταθερών και προβλέψιμων ταμειακών ροών.

Ο όμιλος μετά από 13 χρόνια θα κάνει διανομή στους μετόχους μέσω επιστροφής κεφαλαίου 174 εκατ. ευρώ ή 0,50 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που μεταφράζεται σε περίπου 20% της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας και αποτελεί τη μεγαλύτερη διανομή που έχει δοθεί τα τελευταία 25 χρόνια από την εταιρεία.

 

Ενισχύει την παρουσία της στον κλάδου του περιβάλλοντος για την Motor Oil

 
Από την πλευρά της, η Motor Oil που έχει ανοίξει δυναμικά την περπατησιά της για τον μετασχηματισμό της σε ενεργειακό όμιλο, με την εξαγορά της ΗΛΕΚΤΩΡ ενισχύει τον πυλώνα των έργων κυκλικής οικονομίας και διαχείρισης αποβλήτων. Η ΗΛΕΚΤΩΡ είναι μία μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας με παρουσία σε 8 χώρες.

 Εντός του 2023, η ΗΛΕΚΤΩΡ υπέγραψε συμβάσεις έργων κατασκευαστικού αντικειμένου ύψους 51,4 εκατ. ευρώ και λειτουργικού αντικειμένου 28,6 εκατ. ευρώ. Τα δικαιώματα προαίρεσης ανέρχονται σε επιπλέον 34,5 εκατ. ευρώ. Ακόμη, αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος σε συμβάσεις έργων συνολικού́ αντικειμένου 51,5 εκατ. ευρώ ως προς το μερίδιο της εταιρείας. 

 Η εταιρεία έκλεισε το 2023 με κατασκευαστικό ανεκτέλεστο 75,1 εκατ. ευρώ και λειτουργικό ανεκτέλεστο 36,5 εκατ. ευρώ, πλέον 61,5 εκατ. ευρώ δικαιωμάτων προαίρεσης. Υπέβαλε, επίσης, προσφορές για έργα συνολικού ύψους 447,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 149,5 εκατ. ευρώ πλέον 55,7 εκατ. ευρώ προαίρεση, που αφορούν κατασκευαστικό αντικείμενο, ενώ το λειτουργικό αντικείμενο ανέρχεται σε 95,4 εκατ. πλέον προαίρεσης 147,1 εκατ. ευρώ. 

 Αυτά αφορούν σε έργα υποδομών διαχείρισης λυμάτων Ανατολικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ύδρας, Καβάλας, Κέρκυρας, Αχαΐας, και για έργα υποδομών διαχείρισης λυμάτων στους δήμους Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος, καθώς και για υπηρεσίες διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων με αναθέτουσα αρχή την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης