Διεθνή

Ο Trump αναζητά τρόπους να απαλλαγούν οι ΗΠΑ το συντομότερο από τη Συμφωνία για το Κλίμα

Ο Trump αναζητά τρόπους να απαλλαγούν οι ΗΠΑ το συντομότερο από τη Συμφωνία για το Κλίμα
Ο Trump έχει δηλώσει προεκλογικά, ότι θεωρεί το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη μια "φάρσα"
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump αναζητά τρόπους, προκειμένου να αποσυρθεί η χώρα από την παγκόσμια συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή, που υπέγραψε η κυβέρνηση Obama, αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Όπως επισημαίνουν, ακόμη και μετά την εκλογή του μεγιστάνα της κτηματαγοράς στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ, η Κίνα αλλά και τα περισσότερα από τα 200 κράτη που υπέγραψαν την συμφωνία των Παρισίων το 2015 για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στη Σύνοδο που συγκλήθηκε στο Μαρακές του Μαρόκο.
Ωστόσο, ο Trump έχει δηλώσει προεκλογικά, ότι θεωρεί το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη μια «φάρσα», που εκπορεύεται από την Κίνα και έχει υποσχεθεί να εγκαταλείψει τη συμφωνία των Παρισίων.
Οι σύμβουλοι του Trump σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στον νεοκλεγέντα Πρόεδρο για τη διεθνή ενεργειακή και κλιματική πολιτική, τον οποίο επικαλούνται δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, εξετάζουν τρόπους να παρακάμψουν μια θεωρητική διαδικασία 4 ετών για την έξοδο από την συμφωνία.
Η πηγή αυτή είπε μάλιστα στο Reuters υπό το καθεστώς της ανωνυμίας του, ότι «ήταν απερίσκεπτο να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Παρισίων πριν από τις εκλογές».
Σημειώνεται, ότι η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου, δηλαδή μόλις 4 ημέρες πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Η συμφωνία αναφέρει στο άρθρο 28, ότι κάθε χώρα που επιθυμεί να αποχωρήσει μετά την υπογραφή της, πρέπει να περιμένει 4 χρόνια.
Η πηγή που μίλησε στο Reuters είπε, ότι το επιτελείο του Trump μελετά εναλλακτικές λύσεις, που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την αποχώρηση, όπως να αποσταλεί επιστολή αποχώρησης από την διεθνή συμφωνία πλαίσιο (UNFCCC) του 1992, που είναι η μητρική συνθήκη της συμφωνίας των Παρισίων, την ακύρωση της συμμετοχή των ΗΠΑ και στις δύο συμφωνίες εντός ενός έτους ή την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο  απλά θα διαγραφεί η υπογραφή των ΗΠΑ από τη συμφωνία των Παρισίων.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι καμία απ’ αυτές τις λύσεις δεν θα είναι εύκολο να τεθούν σε εφαρμογή, καθώς την UNFCCC υπέγραψε το 1992 ο τότε Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ George H.W. Bush.
Η UNFCCC ορίζει ως στόχο την αποφυγή «επικίνδυνων» τεχνητών βλαβών στο κλίμα, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα αύξησης των περιόδων καύσωνα, καταιγίδων, πλημμυρών, αφανισμούς ζώων και των φυτών και ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Η συμφωνία του 2015 στο Παρίσι είναι πολύ πιο σαφής, επιδιώκει να καταργήσει σταδιακά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά το δεύτερο μισό του αιώνα και να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη «πολύ κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου (3,6 Φαρενάιτ) που αυξήθηκε από την προβιομηχανική εποχή.
Η συμφωνία επετεύχθη με τη συμμετοχή περίπου 200 εθνών τον Δεκέμβριο του 2015 και από το περασμένο Σάββατο έχει επικυρωθεί επίσημα από 109, που αντιπροσωπεύουν το 76% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύουν το 18% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Από το περιβάλλον του Trump διαρρέεται, ότι η ομάδα μετάβασης του εκλεγέντος Προέδρου είναι ενήμερη για την πιθανή διεθνή αντίδραση, αλλά τόνισε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και ότι ο νέος Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος έχει προειδοποιήσει ότι θα αναλάβει δράση, για την αλλαγή θέσης των ΗΠΑ επί του συγκεκριμένου ζητήματος.
«Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε πολλές περιπτώσεις έχει στείλει μηνύματα στη διεθνή κοινότητα, επισημαίνοντας ότι δεν συμφωνεί με το σύμφωνο» δήλωσε η προσκείμενη στον Trump πηγή τονίζοντας ότι «έχουμε προειδοποιήσει».
Κατηγόρησε δε τον Obama για την ενεργοποίηση της συμφωνίας με Προεδρικό Διάταγμα και χωρίς να έχει λάβει την έγκριση της Γερουσίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης