Τελευταία Νέα

ΡΑΕ: Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία της δημοπρασίας για τα νέα φωτοβολταϊκά

ΡΑΕ: Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία της δημοπρασίας για τα νέα φωτοβολταϊκά
Ανοίγει αύριο Δευτέρα 14 Νοεμβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγαφής των ενδιαφερομένων - Παραμένει ο όρος του 40% - Στις 12 Δεκεμβρίου η δημοπρασία
Κανονικά προχωρεί ο πιλοτικός διαγωνισμός της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την εγκατάσταση νέων φωτοβολταικών έργων. 
Η δημοπρασία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου και αυθημερόν θα ανακηρυχθούν οι μειοδότες. 
Εντός της ημέρας (Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2016) αναμένεται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ τέσσερις οδηγοί που θα περιλαμβάνουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος για την ηλεκτρονική κατάθεση τους. 
Αύριο Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα εγγραφής και σταδιακής ανάρτησης των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους. 
Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί στις 22 Νοεμβρίου, οπότε και θα πρέπει να γίνει οριστική υποβολή της αίτησης συμμετοχής. 
Έως τις 25 Νοεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν γραπτώς κάποια από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και στις 30 του μήνα θα αναρτηθεί προσωρινός κατάλογος των συμμετεχόντων στη δημοπρασία. 
Θα ακολουθήσει η υποβολή πιθανόν ενστάσεων και στις 7 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί ο οριστικός κατάλογος των συμμετεχόντων. 
Το τριήμερο 7,8 και 9 Δεκεμβρίου θα γίνουν έξι εικονικές δημοπρασίες ώστε οι συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν στη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος και στις 12 Δεκεμβρίου αναμένεται η κανονική διαδικασία, τα αποτελέσματα της οποία θα ανακοινωθούν αυθημερόν. 
Η ΡΑΕ την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου ανήρτησε στην Διαύγεια την απόφαση της για την υλοποίηση της δημοπρασίας καθώς και το τελικό κείμενο της προκήρυξης.  

Πρέπει να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της διαδιασίας

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά το θόρυβο που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τους φορείς εκπροσώπησης των φωτοβολταικών, στο τελικό κείμενο της προκήρυξης παραμένει ο όρος που προβλέπει ότι η συνολική δημοπρατούμενη ισχύς δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 40 MW, και ότι για κάθε μία από τις δύο κατηγορίες έργων το ποσοστό συμμετοχής πρέπει να είναι τουλάχιστον 40% μεγαλύτερο της δημοπρατούμενης ισχύος. 
Η ΡΑΕ διατήρησε τον συγκεκριμένο όρο προκειμένου να διασφαλίσει ότι στη δημοπρασία θα υπάρξει πραγματικός ανταγωνισμός και ότι δεν θα είναι μια ανταγωνιστική διαδικασία και όχι μια διαδικασία κατανομής εγγυημένων τιμών. 
Μάλιστα όπως σημειώνουν με νόημα παράγοντες που γνωρίζουν καλά την αγορά δεν θα υπήρχαν αντιδράσεις εάν η δημοπρατούμενη ισχύς είχε οριστεί στα 20-25 MW όπως αρχικά σχεδίαζε η ΡΑΕ, υπενθυμίζοντας ότι η αύξηση της δημοπρατούμενης ισχύος στα 40 MW ήταν αίτημα του κλάδου. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ηλεκτρονική δημοπρασία αποτελεί εξαιρετικά  πρωτοπόρα διαδικασία  ευρωπαϊκό επίπεδο. 
Υπενθυμίζεται ότι η δημοπρατούμενη ισχύς είναι τουλάχιστον 40MW και επιμερίζεται μεταξύ φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που υποχρεούνται σε λήψη άδειας παραγωγής και εγκαταστάσεων που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής. 
Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή υποβολής προσφοράς έχει οριστεί από τον νόμο σε 94 €/MWh για τις εγκαταστάσεις που έχουν υποχρέωση σε λήψη άδειας παραγωγής και σε 104 €/MWh για τις εξαιρούμενες από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής. 
Η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς ανά υποβαλλόμενη προσφορά ορίζεται στα 10MW. 

Οι προδιαγραφές της δημοπρασίας 

Για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που θα επιλεγούν μέσω της δημοπρασίας η ενεργοποίηση της σύνδεσης πρέπει να γίνει: 
Σε 18 μήνες από την οριστική κατακύρωση για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με ισχύ ≤1MWp
Σε 24 μήνες από την οριστική κατακύρωση του αποτελέσματος της διαδικασίας για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με ισχύ >1MWp. 
Προκειμένου να τηρηθούν οι προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος οι συμμετέχοντες θα κληθούν να υποβάλουν Εγγυητικής Επιστολής Συμμετοχής στο διαγωνισμό και στη συνέχεια, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υλοποίηση των έργων που θα επιλεγούν Εγγυητική Επιστολή Καλής Εκτέλεσης του έργου. 
Σημειώνεται τέλος ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλαν στη ΡΑΕ ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ: 
Οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, είναι οι εξής:   
α) Εννέα φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με συνολική ισχύ 4.195,73 kW, που ανανέωσαν τους οριστικούς όρους σύνδεσης έπειτα από την έναρξη ισχύος του Ν. 4414/2016. 
β) Δεκαεπτά φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με συνολική ισχύ 8.403,38 kW με Οριστική Προσφορά Σύνδεσης σε ισχύ. 
γ) Εννέα φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με συνολική ισχύ 915,88 kW με Σύμβαση Σύνδεσης σε ισχύ. 
Φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που υποχρεούνται σε λήψη άδειας παραγωγής
α) Επτά εγκαταστάσεις με συνολική ισχύ 19.155,87 kW, που ανανέωσαν τους οριστικούς όρους σύνδεσης έπειτα από την έναρξη ισχύος του ν. 4414/2016. 
β) Τρεις εγκαταστάσεις με συνολική ισχύ 7.635,20 kW με Οριστική Προσφορά Σύνδεσης σε ισχύ. 
γ) Επτά φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με συνολική ισχύ 33.410 kW με Σύμβαση Σύνδεσης σε ισχύ.
Επίσης υπάρχουν δέκα φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με συνολική ισχύ 55,189 MW, οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις του Νόμου για τη συμμετοχή τους στην ω πιλοτική ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. 
Τέλος δεν υπάρχει καμία εγκατάσταση στο Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα δηλαδή τα νησιά.  


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης