Επιχειρήσεις

Η κλωστοϋφαντουργία στο μικροσκόπιο της συνάντησης Χαρίτση - ΣΕΒΚ

Η κλωστοϋφαντουργία στο μικροσκόπιο της συνάντησης Χαρίτση - ΣΕΒΚ
Οι φορείς του κλάδου επέδωσαν στον υπουργό εμπεριστατωμένο υπόμνημα με τις θέσεις και προτάσεις τους, για τα μέτρα και τις ενέργειες άμεσης απόδοσης για την διάσωση των βιομηχανιών του κλάδου.
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο παραδοσιακά παραγωγικός και εξαγωγικός κλάδος της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας ενημέρωσαν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρο Χαρίτση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργίας (ΣΕΒΚ) Ελευθέριος Κούρταλης και μέλη του ΔΣ Ευρ. Δοντάς, Αν. Βαρβαρέσου και Βασ. Πολύχρονος.
Οι φορείς του κλάδου επέδωσαν στον υπουργό εμπεριστατωμένο υπόμνημα με τις θέσεις και προτάσεις τους, για τα μέτρα και τις ενέργειες άμεσης απόδοσης για την διάσωση των βιομηχανιών του κλάδου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, εποικοδομητικό και με πνεύμα πλήρους κατανόησης από τον υπουργό των προβλημάτων που αποτελούν τροχοπέδη για τον κλάδο, καθώς και των θέσεων και προτάσεων που έθεσαν οι φορείς του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας.
Αναλυτικότερα, στο υπόμνημα με τις θέσεις του ΣΕΒΚ επισημαίνεται, ότι η ελληνική κλωστοϋφαντουργία ήταν για πολλές δεκαετίες η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, ένας από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας στην παραγωγή εθνικού πλούτου, από τους μεγαλύτερους μεταποιητικούς και εξαγωγικούς κλάδους της χώρας, αφού κατείχε το 40% επί των συνολικών βιομηχανικών εξαγωγών της χώρας, αλλά και εργατοβόρους, αφού απασχολούσε περίπου 200.000 χιλιάδες εργαζομένους.  
Ακόμη και σήμερα, ο κλάδος εξάγει το 70% της παραγωγής του, μολονότι έχει συρρικνωθεί σημαντικά, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.
Την τελευταία 20ετία η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όσον αφορά στη στήριξη της ελληνικής παραγωγής, κατά συνέπεια και του παραδοσιακού κλάδου της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, σε συνδυασμό με την αθρόα εισαγωγή κλωστοϋφαντουργικών ειδών από χώρες φθηνού εργατικού και ενεργειακού κόστους οδήγησε στην απαξίωση ολόκληρου του κλάδου και στο κλείσιμο μεγάλων παραδοσιακών εργοστασίων, στέλνοντας το εργατικό δυναμικό τους στην ανεργία.
Εξάλλου, από το 1980 μέχρι σήμερα, στη χώρα μας, έχει καταγραφεί συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας, όπως και του κλάδου της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας κατά 70-80%.
Ο ΣΕΒΚ πιστεύει, ότι μόνο η παραγωγική οικονομία είναι η λύση για την έξοδό μας από την κρίση, είναι επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να ξεκινήσει μια αναστροφή της συρρίκνωσης της ελληνικής παραγωγής, η Πολιτεία να προχωρήσει στην επίλυση των βασικών προβλημάτων του κλάδου.
Στο υπόμνημα του ΣΕΒΚ παρατίθενται τα σημαντικότερα προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη για τον κλάδο όπως είναι, μεταξύ άλλων, το υψηλό ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα, η απουσία ρευστότητας από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις του κλάδου,  οι καθυστερήσεις πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές, το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο (νόμος Κατρούγκαλου), οι υψηλές ασφαλιστικές & εργοδοτικές εισφορές, η υψηλή φορολογία κ.ά
«Σε μια περίοδο που η χώρα μας έχει ανάγκη την αξιοποίηση των ελληνικών πόρων μέσω της παραγωγικής οικονομίας, της μεταποίησης και της εξωστρέφειας για την έξοδο της από την κρίση, πρέπει η Πολιτεία να αντιληφθεί τον κεντρικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο μεταποιητικός κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας με την υψηλή προστιθέμενη αξία που δημιουργεί σε ένα ελληνικό αγροτικό προϊόν, το βαμβάκι, συμβάλλοντας καταλυτικά τόσο στην ανάπτυξη, με την τόνωση της εγχώριας παραγωγής, όσο και στη μείωση της ανεργίας.
Το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα της κρίσης ήταν και παραμένει ένα εθνικό συλλογικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα μας οδηγήσει σε μια νέα παραγωγική και σύγχρονη οικονομία» επισημαίνει ο ΣΕΒΚ στο υπόμνημα και συνεχίζει:
«Προσβλέπουμε στην θετική παρέμβασή σας και την υιοθέτηση των θέσεων και προτάσεών μας, προκειμένου να μην εξαφανιστεί ο μεγάλος αυτός παραδοσιακός κλάδος της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά η ελληνική κλωστοϋφαντουργία να αποτελέσει εκ νέου τον μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης