Ενέργεια

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας κατολίσθησης στο Αμύνταιο το επόμενο 48ωρο - Σταθάκης: Αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας κατολίσθησης στο Αμύνταιο το επόμενο 48ωρο - Σταθάκης: Αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων
Η ΔΕΗ δηλώνει ότι θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων
Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων και την σύσταση Επιτροπής ειδικών του Δημοσίου, που θα διερευνήσει τα άιτια της τεράστιας κατολίσθησης στο ορυχείο του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης.
Ο κ.Σταθάκης νωρίτερα σήμερα ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ.Μανόλη Παναγιωτάκη και τους τεχνικούς της επιχείρησης για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα, σχετικά με την απαλλοτρίωση, σε συγκέντρωση των κατοίκων του χωριού, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών, ώστε να προχωρήσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς η αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αναργύρων.

Σε επιφυλακή για τις επόμενες 48 ώρες

Εν τω μεταξύ, τον κίνδυνο συνέχισης της κατολύσθισης στο ορυχείο του Αμυνταίου σε όλη τη διάρκεια του επόμενου 48ωρου επισημαίνει η ΔΕΗ σε ανακοίνωση της, η οποία εξεδόθη κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποίησε αργά το απόγευμα του Σαββάτου ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την επιχείρηση οι ζημιές που έχει υποστεί ο πάγιος εξοπλισμός αλλά και το ορυχείο είναι πολύ μεγάλες. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά έχει καλυφθεί από μάζες χώματος το σύνολο της έκτασης εκσκαφής του ορυχείου.
Εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός των Αναργύρων και η ΔΕΗ δηλώνει ότι θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρει τα εξής:
     
"Σήμερα 10/6/2017 και περί ώρα 11:00 π.μ. στο ορυχείο Αμυνταίου του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας έλαβε χώρα αστοχία υλικών (κατολίσθηση) ευρείας κλίμακας η οποία περιέλαβε σχεδόν όλη την έκταση εκσκαφής του ορυχείου. Οι υπηρεσίες της ΔΕΗ παρακολουθούσαν με τα κατάλληλα τεχνικά όργανα την εξέλιξη του φαινομένου και είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία των εργαζομένων και του εξοπλισμού έχοντας διακόψει τη λειτουργία του ορυχείου από τις 3/6/2017. Παρά ταύτα η κατολίσθηση και οι μάζες οι οποίες μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερης έκτασης (της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων) χωρίς να έχει δοθεί καμία ένδειξη προς τούτο με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού. Συγκεκριμένα επηρεάστηκαν οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς

Η ΔΕΗ σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα συνδράμει τεκμηριωμένα και υπεύθυνα στην ακριβή αποτίμηση του φαινομένου και των όποιων επιπτώσεων του. Παράλληλα έχει θέσει ήδη τις δυνάμεις της στη διάθεση των αρχών οι οποίες αποφάσισαν προληπτικά την εκκένωση του οικισμού των Αναργύρων και θα πράξει, εφόσον χρειαστεί, ότι θεωρηθεί περαιτέρω αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού. Επισημαίνεται ότι δευτερογενή φαινόμενα της κύριας κατολίσθησης αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες πράγμα για το οποίο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από μη ειδικευμένα άτομα ώστε να μην πλησιάσουν."



Η αυτοψία του προέδρου της ΔΕΗ στο ορυχείο

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης που έφθασε εσπευσμένα χθες στην περιοχή συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης, πραγματοποίησε αυτοψία στην κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου.
Ο κ.Παναγιωτάκης εισήλθε στην καρδιά του ορυχείου και περιηγήθηκε σε όλο το μέτωπο της κατολίσθησης που έχει συνθλίψει όλο τον βαρύ εξοπλισμό και τους τέσσερις από τους έξι καδοφόρους εκσκαφείς.
Ακολούθησε σύσκεψη στα γραφεία του ορυχείου Αμυνταίου στην οποία έλαβαν μέρος η γενική διευθύντρια Ορυχείων Όλγα Κουρίδου, ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου δυτικής Μακεδονίας Στέφανος Παλαβός, ο διευθυντής του ορυχείου Αμυνταίου Οδυσσέας Σούλης, εξειδικευμένοι τεχνικοί και επιστήμονες της επιχείρησης. Έγινε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και αποφασίστηκαν ορισμένα άμεσα μέτρα όπως η καθολική απαγόρευση προσέγγισης στο σημείο από μη ειδικευμένα άτομα μιας και, όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, τα δευτερογενή φαινόμενα της κυρίας κατολίσθησης αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες.
Από μια πρώτη εκτίμηση των επιστημόνων της επιχείρησης, φαίνεται ότι, εξαιτίας της κατολίσθησης, οι μάζες που μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερης έκτασης από αυτές που ανέμεναν, αγγίζοντας τα  80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Στα ξενοδοχεία διανυκτέρευσαν οι κάτοικοι

Με απόφαση της Περιφέρειας οι κάτοικοι του χωριού για λόγους ασφαλείας διανυκτέρευσαν στα ξενοδοχεία της περιοχής.
Σημειώνεται, ότι εξαιτίας της κατολίσθησης έπαθαν ρωγμές και ζημιές περίπου δέκα σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του μετώπου του ορυχείου, ενώ από την κατολίσθηση έχουν υποστεί βλάβες τόσο τα δίκτυα ηλεκτροδότησης όσο και της ύδρευσης στο δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων.
Οπως κατέγραφε χθες το World Energy News (περισσότερα ΕΔΩ), το κόστος σε υλικές ζημιές είναι τεράστιο καθώς τα μηχανήματα που έχουν καταπλακωθεί είναι αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ και οι επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας θα φανούν το καλοκαίρι, αφού ο σταθμός του Αμυνταίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί σε λειτουργία.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης