Περιβάλλον

ΗΠΑ: 10 πολιτείες εντάχθηκαν στην συμμαχία για το Κλίμα

ΗΠΑ: 10 πολιτείες εντάχθηκαν στην συμμαχία για το Κλίμα
Βιρτζίνια, Όρεγκον, Χαβάη, Μινεσότα και Μασαχουσέτη μεταξύ  των 10 νέων μελών της αμερικανικής κλιματικής συμμαχίας
Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση  του Προέδρου Trump για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού, μια συμμαχία που δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τη συμφωνία, υποδέχθηκε δέκα νέα μέλη.
Η αμερικανική κλιματική συμμαχία δημιουργήθηκε από τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo, τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια Edmund G. Brown Jr. και τον κυβερνήτη της Ουάσινγκτον Jay Inslee.
Τη Δευτέρα 5/6/2017, ανακοινώθηκε ότι το Κονέκτικατ, το Ντέλαγουερ, η Χαβάη, η Μασσαχουσέττη, η Μινεσότα, το Όρεγκον, το Πουέρτο Ρίκο, το Ρόουντ Άιλαντ, το Βερμόντ και η Βιρτζίνια εντάχθηκαν στη συμμαχία που πλέον μετρά 13 μέλη.
"Καλωσορίζουμε αυτά τα 10 νέα μέλη και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε και να συνδράμουμε στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του πλανήτη μας, ενώ παράλληλα  ξεκινάμε την οικονομία της καθαρής ενέργειας", δήλωσε ο Cuomo σύμφωνα με το CNBC.
Την 1η Ιουνίου, η Trump ανακοίνωσε ότι οι Η.Π.Α. θα αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού και θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την επανέναρξη ή την επαναδιαπραγμάτευση νέας συμφωνίας.
"Αυτή η συμφωνία είναι  το λιγότερο για το κλίμα και περισσότερο για άλλες χώρες που κερδίζουν οικονομικό πλεονέκτημα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών", είπε τότε.
Η απόφαση επικρίθηκε  από  ηγέτες, περιβαλλοντικούς οργανισμούς και επιχειρηματίες.
Από την πλευρά της, η αμερικανική κλιματική συμμαχία επισημαίνει ότι τα μέλη της θα προωθήσουν την επίτευξη του αρχικού  στόχου των Ηνωμένων Πολιτειών να μειώσουν τις εκπομπές κατά 26% - 28% έως το 2025 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005, καθώς και να εκπληρώσουν ή να υπερβούν τους στόχους του Ομοσπονδιακού Σχεδίου Καθαρής Ενέργειας.
"Η Βιρτζίνια  είναι η πρώτη πολιτεία  στην εποχή του Trump που λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη δημιουργία καθαρών ενεργειακών θέσεων εργασίας, και  είναι υπερήφανη που συμμετέχει στη Συμμαχία για το κλίμα", δήλωσε ο Terry McAuliffe, κυβερνήτης της Βιρτζίνια.
"Η ανακοίνωση του Προέδρου Trump να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία  του Παρισιού για το Κλίμα δεν εκφράζει  τις πολιτείες   που έχουν δεσμευτεί να καταπολεμήσουν την αλλαγή του κλίματος ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα ενεργειακή οικονομία", πρόσθεσε.
"Αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιμένει να παραιτηθεί από τη συμφωνία  τότε  είναι εναπόκειται στον αμερικανικό λαό να προχωρήσει - και στη Βιρτζίνια το κάνουμε ακριβώς αυτό" κατέληξε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης