Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο αποκλεισμός του Κατάρ από τις αραβικές χώρες βάζει φρένο σε επενδύσεις 335 δισ. δολαρίων

Ο αποκλεισμός του Κατάρ από τις αραβικές χώρες βάζει φρένο σε επενδύσεις 335 δισ. δολαρίων
Οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές του Κατάρ, συμπεριλαμβανομένου του QIA, αναμένεται να αυξηθούν και οι νέες συμφωνίες θα γίνουν πιο δύσκολο να ολοκληρωθούν και θα εξεταστούν περισσότερο
Η απροσδόκητη πρωτιά στην εξαγωγή φυσικού αερίου στον κόσμο, επέτρεψε στο Κατάρ να συγκεντρώσει περίπου 335 δισ. δολαρίων σε επενδύσεις σε όλο τον κόσμο μέσω του ταμείου κρατικών επενδύσεων. 
Τώρα, μια διπλωματική καταιγίδα με τις γειτονικές χώρες απειλεί να αμφισβητήσει το Qatar Investment Authority (QIA) από το να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις.
Η Σαουδική Αραβία και άλλες τρεις αραβικές χώρες διέκοψαν τις περισσότερες διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με το Κατάρ τη Δευτέρα σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση που αποσκοπούσε στην τιμωρία μιας από τις οικονομικές υπερδυνάμεις της περιοχής για τους δεσμούς της με το Ιράν και τις ισλαμικές ομάδες.
"Οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές του Κατάρ, συμπεριλαμβανομένου του QIA, αναμένεται να αυξηθούν και οι νέες συμφωνίες θα γίνουν πιο δύσκολο να ολοκληρωθούν και θα εξεταστούν περισσότερο", δήλωσε ο Sven Behrendt, διευθύνων σύμβουλος της GeoEconomica GmbH. 
"Το Κατάρ βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή που υποστηρίζει εξτρεμιστικές ομάδες στον αραβικό κόσμο, γεγονός που προκάλεσε αυτή την αντίδραση από τους γείτονές του".
Παρακάτω είναι μερικές από τις μεγαλύτερες διεθνείς επενδύσεις του Κατάρ:

Volkswagen

Το QIA είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen AG, με μερίδιο αξίας σχεδόν 11,6 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των προνομιούχων μετοχών. 
Αυτό καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση μετοχικού κεφαλαίου της QIA μετά τη σχεδόν 52% συμμετοχή της στην QPSC Εθνική Τράπεζα του Κατάρ.

Rosneft

Τον Δεκέμβριο, η Glencore και το Κατάρ συνεργάστηκαν για να αγοράσουν κοινό μερίδιο ύψους 11 δισ. δολαρίων για το 19,5% στο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου της Ρωσίας. 
Η συμφωνία έδωσε στο QIA ποσοστό 9,75% στην Rosneft Oil Co. και ήταν μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία το 2016 παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να απομονώσουν οικονομικά τη Ρωσία με κυρώσεις μετά την εισβολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Glencore

Το QIA διαδραμάτισε επίσης βασικό ρόλο στην εξαγορά της Xstrata από την Glencore κατά 29 δισ. δολάρια, αφού ζήτησε από τον Ελβετικό έμπορο βασικών προϊόντων να ενισχύσει την προσφορά του για τον διαφοροποιημένο όμιλο εξόρυξης στον οποίο είχε ποσοστό άνω του 10%. 
Αυτή η συγχώνευση απέφερε στο QIA ποσοστό 8,49% στην Glencore, αξίας 4,51 δισ. δολαρίων.

Deutsche Bank

Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ ζήτησε από την χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας να εγκρίνει την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της στην Deutsche Bank σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%.
Ο πρώην πρωθυπουργός Sheikh Hamad Bin Jassim Bin Jabr Al Thani και ο πρώην εμίρης της χώρας, Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani,, κατέχουν μερίδιο της Deutsche Bank σε ποσοστό μόλις 9%. 

Barclays

Το ταμείο κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων συμμετείχε σε δωρεές ύψους 15,5 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει τη Barclays να αποφύγει κρατική ενίσχυση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, με το 6% στην τράπεζα να ισοδυναμεί σήμερα σε 2,76 δισ. δολάρια. 
Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς της Μεγάλης Βρετανίας επανέλαβε έρευνα για τη συμφωνία της Barclays τον Μάρτιο, παρά την εκτίμησή της στην υπόθεση πριν από τέσσερα χρόνια.

Brookfield Property Partners

Η Brookfield Property Partners και το QIA δημιούργησαν μια κοινή επιχείρηση στο Manhattan West, ένα έργο μικτής χρήσης ύψους 8,6 δισ. δολαρίων υπό κατασκευή στην περιοχή της δυτικής πλευράς της Νέας Υόρκης, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες το 2015. Το QIA θα αποκτήσει μερίδιο 44% στο γραφείο στη Νέα Υόρκη ως μέρος του σχεδίου επενδύσεων 35 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ μέχρι το 2020 για τη διαφοροποίηση των πετρελαϊκών της εκμεταλλεύσεων.
Τα σχέδια για την ενίσχυση των επενδύσεων στις ΗΠΑ ενδέχεται τώρα να αντιμετωπίσουν προβλήματα εξαιτίας του διπλωματικού επεισοδίου με τις άλλες αραβικές χώρες, δήλωσε ο Behrendt. 
"Αν αυτό το περιστατικό εντείνει τη συζήτηση σχετικά με τους δεσμούς του Κατάρ με εξτρεμιστικές δυνάμεις και τον ρόλο που παίζουν αυτές οι δυνάμεις στην παγκόσμια τρομοκρατία, οι εταιρείες θα πρέπει να το εξετάσουν, τουλάχιστον από την άποψη του κινδύνου", ανέφερε.

 
Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης