Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανοιχτός πόλεμος βιομηχανίας - παραγωγών ηλεκτρισμού από φωτοβολταικά

Ανοιχτός πόλεμος βιομηχανίας - παραγωγών ηλεκτρισμού από φωτοβολταικά
Η βιομηχανία καταγγέλει μεμονομένα συμφέροντα που προτάσουν την κεςρδοφορία τους και μιλά για κίνδυνο απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ βιομηχανίας και παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους με φόντο τα μέτρα στήριξης, από την μία πλευρά της ελληνικής βιομηχανίας για τη μείωση του κόστους παραγωγής (διακοψιμότητα), και από την άλλη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέσω υψηλότατων εγγυημένων τιμών ειδικά για την παραγωγή που προέρχεται από φωτοβολταικά συστήματα. 
Η αντιπαράθεση παίρνει πλέον διαστάσεις ανοιχτού πολέμου με τη βιομηχανία να εκδίδει σήμερα ανακοίνωση μέσω της ΕΒΙΚΕΝ, στην οποία καταγγέλλει τα «μεμονωμένα συντεχνιακά και επιχειρηματικά συμφέροντα» που υπονομεύουν την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, προτάσσοντας τη διατήρηση της κερδοφορίας τους μέσω των απαράδεκτα υψηλών εγγυημένων τιμών αγοράς της ενέργειας από ΑΠΕ.

Ο διαγωνισμός για τα φωτοβολταικά 

Αφορμή για την ένταση της αντιπαράθεσης, η οποία υποβόσκει εδώ και μήνες, είναι από τη μίαν πλευρά η στάση των παραγωγών ηλιακής ενέργειας στον διαγωνισμό για την εγκατάσταση νέων φωτοβολταικών έργων, που προγραμματίζει η ΡΑΕ για τις 12 Δεκεμβρίου και από την άλλη το αίτημα της βιομηχανίας για επέκταση του χρόνου εφαρμογής του μέτρου της διακοψιμότητας το οποίο λήγει τον Οκτώβριο του 2017. 
Οι φορείς που εκπροσωπούν τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταικά, ζητούν να μην εφαρμοστεί όρος που έχει συμπεριλάβει η ΡΑΕ στην προκήρυξη του διαγωνισμού, σύμφωνα με τον οποίο η διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί εφόσον δεν κατατεθούν αιτήματα που να υπερκαλύπτουν κατά 40% την ισχύ η οποία προσφέρεται σε κάθε μια από τις δυο κατηγορίες έργων που δημοπρατούνται. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός αυτός εντάσσεται στο νέο πλαίσιο προσδιορισμού της τιμής πληρωμής της ενέργειας από ΑΠΕ, μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών, το οποίο ψηφίστηκε το καλοκαίρι και στοχεύει στον εξορθολογισμό των τιμών, τον περιορισμό του υπερβολικού κόστους της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ και τη σταδιακή μείωση του τεράστιου ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ. Μάλιστα το νέο σύστημα συνοδεύτηκε από μετακύλιση του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ και ιδιώτες προμηθευτές) προκειμένου να αποφευχθεί το κούρεμα των εγγυημένων τιμών και η άμεση αύξηση των τελικών λογαριασμών του ρεύματος.    
Η ΡΑΕ λοιπόν συμπεριέλαβε στην προκήρυξη τον όρο του 40%, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα υπάρξει ανταγωνισμός και οι τιμές που θα προταθούν δεν θα κολλήσουν στο προβλεπόμενο πλαφόν. 

Η διακοψιμότητα 

Παράλληλα με την αντίδραση τους στο συγκεκριμένο μέτρο οι φορείς εκπροσώπησης των φωτοβολταικών και ειδικά ο ΣΠΕΦ, έχει ταχθεί κατά της διακοψιμότητας την οποία χαρακτηρίζει ως έμμεση επιδότηση της βιομηχανίας. 
Μάλιστα ο ΣΠΕΦ έχει προχωρήσει σε κατάθεση επίσημης καταγγελίας του μέτρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, συναντήθηκε με εκπροσώπους του «Ποταμιού» με αποτέλεσμα την κατάθεση σχετικής επερώτησης στη Βουλή, ενώ έχει στείλει ήδη σχετική επιστολή στο νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Η ΕΒΙΚΕΝ λοιπόν με σημερινή ανακοίνωση της απαντώντας στους Συνδέσμους των φωτοβολταικών που υποστηρίζουν ότι η επιβάρυνση του συστήματος δεν προέρχεται από τις ΑΠΕ αλλά από τη διακοψιμότητα, εξέδωσε σήμερα (10 Νοεμβρίου 2016) ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει το διαγωνισμό για την ανάπτυξη νέων φωτοβολταϊκών, με όριο στην ισχύ και τις τιμές, ούτως ώστε να υπάρχει λελογισμένη και προγραμματισμένη ένταξη νέας φωτοβολταϊκής ισχύος στο σύστημα.

Κίνδυνος απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας  

Η ανακοίνωση της ΕΒΙΚΕΝ έρχεται σε απάντηση των κινήσεων κυρίως του ΣΠΕΦ κατά του μέτρου της διακοψιμότητας, αφού όπως τονίζουν κύκλοι της βιομηχανίας πρόκειται για πόλεμο σε βάρος της εγχώριας παραγωγής η οποία κινδυνεύει με κατάρρευση εφόσον ακυρωθεί το μέτρο από το ΣτΕ.
Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της βαριάς βιομηχανίας που έχει απομείνει στη χώρα και τη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.  
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΒΙΚΕΝ η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ μια συντεταγμένη συλλογική προσπάθεια από την πλευρά της Πολιτείας αλλά και των επιχειρήσεων για να βγει επιτέλους  η οικονομία και η κοινωνία από την ύφεση και την κρίση.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται ακόμη και τα εξής:
Αυτή η προσπάθεια υπονομεύεται όταν μεμονωμένα συντεχνιακά ή επιχειρηματικά συμφέροντα προτάσσουν τη διατήρηση των απαράδεκτα υψηλών τιμών κερδοφορίας που εξασφάλισαν με κρατικές εγγυήσεις στο παρελθόν, με πρόσχημα τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. 

Η ελληνική βιομηχανία έχει κατ' επανάληψη ταχθεί υπέρ της υγιούς ανάπτυξης της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο πλαίσιο των στόχων που έχουν τεθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.  
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΒΙΚΕΝ  υποστηρίζει το διαγωνισμό για την ανάπτυξη νέων φωτοβολταϊκών, με όριο στην ισχύ και τις τιμές, ούτως ώστε να υπάρχει λελογισμένη και το κυριότερο προγραμματισμένη ένταξη νέας φωτοβολταϊκής ισχύος στο σύστημα.
Σημειώνεται ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μηχανισμό διακοψιμότητας στη Γερμανία, με ισχύ έως και το 2022, υπογραμμίζοντας στην απόφασή της ότι «το μέτρο υποστηρίζει ακριβώς την ευστάθεια του συστήματος ιδιαίτερα σε αγορές όπου υπάρχει αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ».  
Προκαλεί λοιπόν αλγεινή εντύπωση ότι στην Ελλάδα, μεμονωμένοι επιχειρηματικοί φορείς παραγωγών φωτοβολταϊκών, με εγγυημένες υψηλές αμοιβές, έχουν ξεκινήσει εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον του μέτρου της διακοψιμότητας στη χώρα μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων και χιλιάδων θέσεων εργασίας. 
Κόπτονται άραγε για τις ΑΠΕ ή για τη διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας τους αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις σε άλλους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας; 
Η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί επιβεβλημένη τη διερεύνηση της δυνατότητας για περαιτέρω περιορισμό των απαράδεκτα υψηλών τιμών που συνεχίζουν να απολαμβάνουν κατηγορίες εισοδηματιών-επενδυτών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης