Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Κάιρο για συνάντηση κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου

Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Κάιρο για συνάντηση κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου
Έντονη διπλωματική κινητικότητα σε Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ με φόντο τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου. 
Το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Abdel Fattah el- Sisi την επόμενη Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016, οπότε και θα επισκεφθεί το Κάιρο για τριμερή διάσκεψη κορυφής Ελλάδας-  Αιγύπτου- Κύπρου.
Η διάσκεψη κορυφής του Καίρου αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης στη Νέα Υόρκη των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, οπότε και  επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις.
Δεν πρέπει εξάλλου, να θεωρείται άσχετη από τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα  στην Αθήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλετης με τον Ισραηλινό ομόλογό του Yuval Steinitz, αλλά και με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη.
Στο ευρύτερο πλαίσιο των επαφών και με το Ισραήλ έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για τις 8 Δεκεμβρίου στην Ιερουσαλήμ.    

Η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, εφόσον επιτευχθεί, θα ανοίξει το δρόμο για τετραμερή συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου – Ισραήλ με αντικείμενο την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και τη μεταφορά του είτε μέσω αγωγού, είτε κατ΄αρχήν σε υγροποιημένη μορφή προς την Ελλάδα και κατ΄ επέκταση στην Ευρώπη.

Κοντά σε συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ; 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αιγυπτιακό τύπο το τελευταίο διάστημα καταγράφονται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται σύντομα να υπογραφεί συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Μάλιστα η αιγυπτιακή εφημερίδα
Al Shorouk, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, ανέφερε ότι η συμφωνία ενδέχεται να υπογραφεί ακόμα και τις επόμενες εβδομάδες.
Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι οι συμφωνίες συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου μπορούν να ικανοποιήσουν τα τέσσερα ενδιαφερόμενα μέρη, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο.

Η υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ συνιστά την πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων του  Καστελλόριζου και της Μεγίστης, των  δύο ελληνικών νησιών, για τα οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι έχουν δική τους ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της
Al Shorouk, το Κάιρο έχει αποφασίσει να αμβλύνει τη θέση του απέναντι στις ελληνικές απαιτήσεις. 
Η ατζέντα της τριμερούς συνάντησης της ερχόμενης εβδομάδας εκτός από το ενεργειακό, περιλαμβάνει ακόμα την ασφάλεια, το προσφυγικό, την οικονομική ανάπτυξη της ανατολικής Μεσογείου, τις κοινές επενδύσεις ναυτικού περιεχομένου και διαλιμενικής συνεργασίας, τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και του Παλαιστινιακού κλπ.

www.worldenergynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης