Ενέργεια

Επιστολή Κουκλέλη (ΕΒΙΚΕΝ) στον Ριστορί (DG Energy) με απώτερο στόχο την παράταση της διακοψιμότητας

Επιστολή Κουκλέλη (ΕΒΙΚΕΝ) στον Ριστορί (DG Energy) με απώτερο στόχο την παράταση της διακοψιμότητας
Η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί πως υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε ότι αφορά στην προώθηση της παράτασης του μέτρου της διακοψιμότητας
Μια ημερίδα που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα σήμερα (29 Μαΐου 2017) με στόχο την παρουσίαση του Πακέτου για την καθαρή ενέργεια (Clean Energy Package), υπήρξε αφορμή για μια μάλλον έντονη αντίδραση της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).
Μια αντίδραση η οποία αναδεικνύει την ένταση που επικρατεί στην ελληνική ενεργειακή αγορά εν όψει των αλλαγών που δρομολογούνται τόσο στο πλαίσιο του Μνημονίου όσο και εν όψει της πλήρους εφαρμογής της ευρωπαϊκές πολιτικής για την απελευθέρωση.  
Η ΕΒΙΚΕΝ με επιστολή του προέδρου της Κωνσταντίνου Κουκλέλη προς τον Γενικό Διευθυντή της DGEnergy Dominique Ristori διαμαρτυρήθηκε αρχικά για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην ημερίδα εκπροσωπώντας τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας.
Στην επιστολή αναφέροντας τα εξής:
σημειώνεται ότι τα μέλη της ΕΒΙΚΕΝ αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% της βιομηχανικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα και προστίθεται ότι θα έπρεπε να προσκληθεί να εκπροσωπήσει τους καταναλωτές ενέργειας στο τμήμα της ημερίδας με θέμα «Νέος σχεδιασμός για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - Κεντρικός ρόλος για τους καταναλωτές».
Θα μπορούσε να είναι μια αθέλητη παράλειψη σημειώνει ο κ. Κουκλέλης, αλλά προσθέτει ότι στο συγκεκριμένο πάνελ μετέχει ως «αντιπρόσωπος της αγοράς» ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Μάλιστα μιλάει για πανευρωπαϊκή καινοτομία αφού οι παραγωγοί ενέργειας καλούνται να εκπροσωπήσουν τους καταναλωτές και σημειώνει ότι το ζήτημα δεν αποκαταστάθηκε παρά τις σχετικές επικοινωνίες. 
Τελικά οι ισορροπίες αποκαταστάθηκαν και η ΕΒΙΚΕΝ συμμετέχει κανονικά στην ημερίδα.

Κατά της σύνδεσης των μηχανισμών διακοψιμότητας – ευελιξίας

Όμως το ζήτημα της ημερίδας δεν ήταν το μείζον, αλλά η αφορμή για να τεθεί για μια ακόμη φορά το κυρίαρχο ζήτημα που απασχολεί τη βιομηχανία και δεν είναι άλλο από την παράταση του μηχανισμού της διακοψιμότητας όπως και η αποσύνδεση της από τον νέο μηχανισμό αμοιβής της ευελιξίας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουκλέλης «αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται εν μέσω έντονης διαβούλευσης με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα για τη σύνταξη σημαντικής ενεργειακής νομοθεσίας που αφορά την ανταπόκριση στη ζήτηση (demand respons) και το νέο σύστημα αμοιβής της ευελιξίας.
Η αντίδραση της ΕΒΙΚΕΝ λοιπόν, ήταν τόσο έντονη, καθώς θεωρεί ότι εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε ότι αφορά το μέτρο της διακοψιμότητας, το οποίο ενδιαφέρει τη βιομηχανία καθώς συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Επίσης θεωρεί ότι επιχειρείται η ενσωμάτωση της διακοψιμότητας στον μηχανισμό αμοιβής ευελιξίας, ο οποίος αφορά τους ηλεκτροπαραγωγούς, και επιδιώκει με κάθε τρόπο να καταστήσει σαφές ότι τα δυο ζητήματα είναι και πρέπει να προχωρήσουν ανεξάρτητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης