Ενέργεια

Προχωρά η υποθαλάσσια ηλεκτρική σύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας - Και οπτική ίνα στο έργο

Προχωρά η υποθαλάσσια ηλεκτρική σύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας - Και οπτική ίνα στο έργο
Οι μελέτες για τον Euroasia Interconnector χρηματοδοτούνται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση
O υποθαλάσσιος ηλεκτρικός αγωγός που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα και από εκεί με την Ευρώπη, o Euroasia Interconnector, προχωρά τις επόμενες μέρες στη φάση των τελικών προκατασκευαστικών μελετών.
Οι μελέτες χρηματοδοτούνται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει εγκρίνει συγχρηματοδότηση ύψους €14 εκατ. από τα συνολικά €29 εκατ. που υπολογίζεται το κόστος των τελικών προκατασκευαστικών μελετών. Πρόκειται για σειρά μελετών που ξεκινούν τον Ιούνιο 2017 και προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2020.
Τις πληροφορίες έχει σήμερα ο κυπριακός "Φιλελεύθερος", ο οποίος σημειώνει ότι η πρώτη φάση της γραμμής διασύνδεσης θα έχει χωρητικότητα 1.000 MW και συνολικό μήκος περίπου 1518 χιλιόμετρα.
Ειδικότερα σημειώνεται, ότι Θα γίνουν λεπτομερείς γεωφυσικές και γεωτεχνικές μελέτες στην όδευση του καλωδίου που έχει καθοριστεί με τις προηγούμενες μελέτες και βυθομετρήσεις.
Επίσης, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μελέτες εγκατάστασης του καλωδίου και έργων πολιτικής μηχανικής, οι μελέτες εδάφους στη διαδρομή εγκατάστασης του υποθαλάσσιου καλωδίου, όπως και λεπτομερείς μελέτες υλικών και ποσοτήτων.
Για την σημασία του Euroasia Interconnector, υπενθυμίζεται ότι μίλησε ο Ελληνας πρωθυπουργός  κατά την επίσκεψή του (24/5) στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο κ.Τσίπρας είχε αναφερθεί στις διαπραγματεύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Euroasia Interconnector, για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med και τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).

Υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών

Παράλληλα, ο Euroasian Inteconnector συμπληρώνεται και με υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών με πολύ μεγάλες δυνατότητες, που θα επιφέρει εμφανή οφέλη όχι μόνο στις δυνατότητες αλλά και στο κόστος των ψηφιακών δεδομένων.
Σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο", η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ενημέρωσε τους αρμόδιους υπουργούς Ελλάδας και Κύπρου, Νίκο Παππά και Μάριο Δημητριάδη, προχωρά τάχιστα στην υιοθέτηση και αυτού του έργου στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη» και αναμένεται απόφαση για συγχρηματοδότηση των σχετικών μελετών.  
Συγκεκριμένα, το καλώδιο οπτικών ινών που θα ποντιστεί μαζί με το υποθαλάσσιο καλώδιο, θα έχει δυνατότητα απίστευτης ταχύτητας διακίνησης δεδομένων.
Είναι ενδεικτικό, ότι θα επιτρέπει την ταυτόχρονη πραγματοποίηση 80 εκατ. βιντεοκλήσεων υψηλής ευκρίνειας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.
Η ταυτόχρονη πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών, επιτρέπει πολύ μεγάλες συνέργειες και πολύ αισθητή μείωση του κόστους για το καλώδιο οπτικών ινών, οπότε θα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό, πέραν των νέων δυνατοτήτων που θα προσφέρει.

Σε πρώτο στάδιο, το οπτικό καλώδιο EuroAsia, θα συνδέσει το Ισραήλ με την Κύπρο, την Κρήτη και την Αττική.
Σε επόμενο στάδιο, θα επεκταθεί προς Ιταλία, Γαλλία και Μπιλμπάο στην Ισπανία, με σκοπό σε επόμενο στάδιο να επεκταθεί και υπερατλαντικά, προς τις ΗΠΑ.
Σε σχέση με την πρώτη φάση του καλωδίου, μήκους 1.518 χιλιομέτρων, που σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ» θα έχει την ονομασία «Euroasia Quantum Cable», το οπτικό καλώδιο θα έχει διάμετρο μόλις 2 εκατοστών του μέτρου.
Λόγω της υπερσύγχρονης τεχνολογίας του καλωδίου του, θα έχει δυνατότητα για μεταφορά δεδομένων με ταχύτητες που θα είναι περίπου 50 φορές γρηγορότερες από αυτές των υφιστάμενων υποθαλάσσιων τηλεπικοινωνιακών καλωδίων της Μεσογείου.
Το συνολικό κόστος του οπτικού καλωδίου, αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από την EuroAsia Interconnector.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης