Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ένα μικροσκοπικό νησί στη Σιγκαπούρη "κρατά τα κλειδιά" του ενεργειακού μέλλοντος

Ένα μικροσκοπικό νησί στη Σιγκαπούρη
 Η Engie SA κατασκευάζει πειραματικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας υδρογόνου - Τα συστήματα αποθήκευσης υδρογόνου κοστίζουν 10 φορές περισσότερο από το ντίζελ
Σε ένα μικρό νησί στη νότια ακτή της Σιγκαπούρης, η γαλλική εταιρία ενέργειας πειραματίζεται με αυτό που ελπίζει ότι θα είναι το μέλλον της αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας.
Σύμφωνα με το Bloomberg h  Engie Α.Ε. συμμετέχει στη δημιουργία ενός μικρού, αυτοδύναμου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί Semakau για να αποδείξει τη χρησιμότητα του αερίου υδρογόνου για τη μετατροπή της διαλείπουσας ισχύος από ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες σε αποθηκευμένα καύσιμα που μπορούν να παράγουν ηλεκτρισμό ημέρες ή και μήνες αργότερα.
Το κόστος της ηλιακής και αιολικής ενέργειας βοηθά τις ΑΠΕ  να κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγής ενέργεια από  τα ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας.
 Αυτό καθιστά ολοένα και πιο ζωτικής σημασίας το  πώς οι σύντομες αλλά έντονες εκρήξεις ενέργειας  από τον ήλιο και τον άνεμο  μπορούν να καλύψουν τις  ανάγκες των καταναλωτών.
Ενώ η αποθήκευση μπαταρίας έχει την μεγαλύτερη προσοχή μέχρι στιγμής, το υδρογόνο έχει "τεράστιο μακροπρόθεσμο δυναμικό", δήλωσε ο Didier Holleaux, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Engie.
"Οι μπαταρίες είναι   για ενδοημερήσια  χρήση ή για  λίγες ώρες", δήλωσε ο Holleaux σε συνέντευξή του στη Σιγκαπούρη. "Αν όμως παράγουμε ενέργεια το καλοκαίρι για το χειμώνα ή χρειάζετε για να διαρκέσει λίγες μέρες, τότε η λύση  είναι το υδρογόνο".
Για να είναι λύση, όμως, το κόστος αποθήκευσης υδρογόνου θα πρέπει να μειωθεί δραστικά .
Ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με βάση το υδρογόνο κοστίζει περίπου 10 φορές περισσότερο από μια γεννήτρια εφεδρικής ισχύος ντίζελ με παρόμοια ισχύ εξόδου, σύμφωνα με μια παρουσίαση της Toshiba Corp. στην Παγκόσμια Εβδομάδα Ενέργειας στο Τόκιο τον Μάρτιο.
Η αποθήκευση υδρογόνου είναι μια διαδικασία τριών σταδίων: η ηλεκτρική ενέργεια δημιουργεί μια χημική διαδικασία γνωστή ως ηλεκτρόλυση που διασπά το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο. Το υδρογόνο στη συνέχεια αποθηκεύεται μέχρι να χρειαστεί και στη συνέχεια αντλείται μέσω κυψελών καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εμπορική βιωσιμότητα είναι η διαδικασία ηλεκτρόλυσης, δήλωσε ο Holleaux.
Οι κατασκευαστές προσπαθούν να καταστήσουν τον εξοπλισμό διάσπασης νερού φθηνότερο και πιο αποδοτικό, αλλά πιθανόν να είναι 10 έως 15 χρόνια μακριά, δήλωσε ο Holleaux.

www.worldenergynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης