Τα έθνη απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μια συνθήκη για τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης μετά από δύο χρόνια διχαστικών διαπραγματεύσεων. Οι προμηθευτές πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, εμπόδισαν τις προσπάθειες περιορισμού της παραγωγής, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Η σύνοδος του Μπουσάν
Περίπου 200 χώρες συμμετείχαν σε μια εβδομαδιαία σύνοδο κορυφής που διοργάνωσε ο ΟΗΕ στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας χωρίς να παραδώσει μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για την αντιμετώπιση του μέλλοντος του υλικού.
Οι συνομιλίες θα συνεχίσουν και τον επόμενο χρόνο καθώς διαφαίνεται μια αυξανόμενη υποστήριξη από την πλειονότητα των χωρών για την ανάγκη περιορισμού της παραγωγής και κατανάλωσης πλαστικών, του περιορισμού των επιβλαβών χημικών και της σταδιακής κατάργησης προϊόντων μιας χρήσης όπως τα μαχαιροπίρουνα .
Τα αποτελέσματα
Το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων έρχονται μετά από μια συμβιβαστική συμφωνία στην ετήσια σύνοδο κορυφής COP29 τον περασμένο μήνα, που επικρίθηκε από ορισμένους ως ανεπαρκής πρόοδος στην ενίσχυση της διαθέσιμης χρηματοδότησης στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ μια διάσκεψη του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα στις αρχές Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε χωρίς και σε αυτή να συμφωνηθεί η δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου ταμείου για τη φύση.
Η πρόοδος στο Μπουσάν εμποδίστηκε από έναν μικρό αριθμό κυρίως πετρελαιοπαραγωγών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, που απέρριψαν νέους περιορισμούς, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί στην παραγωγή και τα χημικά δεν εμπίπτουν στην εντολή των διαπραγματεύσεων. Επέμειναν, μάλιστα, ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη βελτίωση της ικανότητας συλλογής σκουπιδιών και ανακύκλωσης.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, λιγότερο από το 10% των πλαστικών απορριμμάτων ανακυκλώνεται επί του παρόντος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το πρόβλημα είναι η ρύπανση, όχι τα ίδια τα πλαστικά, υποστήριξαν. Η αντιπροσωπεία της Ρωσίας τόνισε ότι οι προσπάθειες επιβολής ορίων στους παραγωγούς πλαστικών υποκινούνταν από οικονομικούς λόγους.
Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων
Η αντίθεση από εταιρείες της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και χημικών ήταν αρκετά έντονες, αφού είχαν στείλει στην σύνοδο πάνω από 200 λομπίστες στις συνομιλίες, ξεπερνώντας ακόμη και τους 140 εκπροσώπους από τη χώρα υποδοχής της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το Κέντρο Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου.
Το πλαστικό αντιπροσωπεύει έναν κρίσιμο τομέα ανάπτυξης για ορισμένες εταιρείες ορυκτών καυσίμων που επιδιώκουν να αντισταθμίσουν μακροπρόθεσμα την ασθενέστερη ζήτηση, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα αφήνουν στην άκρη την κατανάλωση καυσίμων. Το μερίδιο των πετροχημικών στη συνολική ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε σχεδόν να διπλασιαστεί έως το 2050.
Περίπου 275 επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των L'Oreal SA, Starbucks Corp. και 3M Co., προσέφεραν υποστήριξη στις προσπάθειες για τον τερματισμό της χρήσης ορισμένων προϊόντων και χημικών ουσιών. Οι κοινότητες, επίσης, που επηρεάζονται άμεσα από την πλαστική ρύπανση ζητούν την επείγουσα δράση για τον μετριασμό των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία. Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί στον ανθρώπινο πλακούντα, στο μητρικό γάλα, στον εγκεφαλικό ιστό ακόμα και στο αίμα.
www.worldenergynews.gr