Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άιντα (OHE): Δεν βρέθηκε κοινό έδαφος μεταξύ των δύο ηγετών για την επίλυση του Κυπριακού

Άιντα (OHE): Δεν βρέθηκε κοινό έδαφος μεταξύ των δύο ηγετών για την επίλυση του Κυπριακού
Η προσπάθεια δεν έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου.
«Δυστυχώς, παρά τις σοβαρές προσπάθειες για υπερπήδηση των διαφορών σε σχέση με τη μεθοδολογία για συνάντηση στη Γενεύη, οι ηγέτες δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος» για επίλυση του Κυπριακού, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Ειδικός Σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα.
Προσθέτει δε, ότι «χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος, δεν υπάρχει βάση για συνέχιση της διπλωματίας του πήγαινε-έλα».
Ο κ. Άιντα σημειώνει, ότι σήμερα (26/5) το πρωί ενημέρωσε σχετικά τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και πως στη συνέχεια ενημέρωσε τους πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια κοινή συνάντηση.
«Θα ενημερώσω τώρα τον Γενικό Γραμματέα και θα ζητήσω τη συμβουλή του για το πώς θα προχωρήσουμε», προσθέτει.
Όπως σημειώνει στη δήλωσή του «κατά τη διάρκεια των τελευταίων 9 ημερών, μετά τη συνάντηση της 17ης Μαΐου του Ελληνοκύπριου ηγέτη κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί, έχω εμπλακεί σε μια ενεργό διπλωματία του πήγαινε-έλα μεταξύ των δυο πλευρών, όπως ζητήθηκε από τους ηγέτες».
Προσθέτει δε, ότι «καθώς και οι δυο ηγέτες έχουν δημόσια εκφράσει την επιθυμία τους για επανασύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο και για να υπάρξει ολοκλήρωση όλων των εκκρεμούντων θεμάτων στη Γενεύη, επικεντρωθήκαμε μόνο στο να υπάρξει συμφωνία επί της μεθοδολογίας, που αυτό μπορεί να επιτευχθεί».
«Δυστυχώς» επισημαίνει «παρά τις σοβαρές προσπάθειες για υπερπήδηση των διαφορών σχετικά με τη μεθοδολογία για συνάντηση στη Γενεύη, οι ηγέτες δεν κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος» και καταλήγει αναφέροντας ότι «χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος, δεν υπάρχει βάση για συνέχιση της διπλωματίας του πήγαινε-έλα».
Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Ακιντζί, δήλωσε πως δεν αποδέχεται την πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, προσθέτοντας πως η προσπάθεια του Ειδικού Συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ δεν έχει αποτέλεσμα λόγω αυτής της στάσης του κ. Αναστασιάδη.

Χριστοδουλίδης (κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου): Η προσπάθεια δεν έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο

Η προσπάθεια δεν έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, δήλωσε o κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος  Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Άιντα.
Ο κ. Χριστοδουλίδης συνέστησε υπομονή, για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αφού ενημερωθεί -όπως είπε- ο γ.γ. του ΟΗΕ, καθώς ο κ. Άιντα εργαζόταν στη βάση της πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη.
Συμπλήρωσε δε, ότι «ο Πρόεδρος (σ.σ. Αναστασιάδης) μετά τις δηλώσεις Άιντα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», προσθέτοντας ότι «θα αναμένουμε σύντομα πιο συγκεκριμένες αντιδράσεις» και κατέληξε λέγοντας «γίνεται αξιολόγηση της κατάστασης και καλό θα ήταν, να μην προτρέχουμε».
«Όλοι γνωρίζουν ότι υπήρχαν προβλήματα στη διαδικασία, τα οποία έπρεπε να επιλυθούν, εκείνο που διαφαίνεται, είναι ότι για να μην πραγματοποιήσει ταξίδι στην Άγκυρα ο κ. Άιντα, ενδεχομένως θα υπήρξαν από την Τουρκία διαφορετικές προσεγγίσεις και να μην υπήρξε ετοιμότητα για να προχωρήσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα» είπε.
Ερωτηθείς σχετικά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταφέρθηκε στον κ. Άιντα μέσω του Μουσταφά Ακιντζί μήνυμα της Άγκυρας, που να μην επιτρέπει τη συνέχιση του «πήγαινε-έλα».
Τέλος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν απέκλεισε και σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου στο αμέσως επόμενο διάστημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης