Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι σχεδιασμοί για την μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Οι σχεδιασμοί για την μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός
Ο μηδενισμός της χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2020 και εφόσον φυσικά ολοκληρωθεί η διασύνδεση των νησιών με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας
Μειώσεις των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος με ορίζοντα το 2020 προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι μειώσεις θα προκύψουν μέσω άμεσων παρεμβάσεων στον τρόπο με τον οποίο είναι διαρθρωμένα τα τιμολόγια του ρεύματος αλλά και μέσω των μεγάλων επενδύσεων διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα που σταδιακά θα οδηγήσουν σε εκμηδένιση του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
Τρεις είναι οι άξονες των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται προκειμένου να επιτευχθούν οι μειώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και η υλοποίηση τους θα είναι σταδιακή.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός μίλησε για το 2020.
Πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και της ΡΑΕ την οποία θα δούμε να υλοποιείται εντός του Ιουνίου είναι η αλλαγή στην κλιμάκωση των τιμολογίων που έχει ως αποτέλεσμα όταν ο καταναλωτής υπερβαίνει ένα όριο να χρεώνεται το σύνολο του ρεύματος που κατανάλωσε με υψηλότερη τιμή.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός «αυτός ο χειμώνας ήταν βαρύτερος από τους προηγούμενους, με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση γύρω στο 9% στην κατανάλωση ρεύματος. Αυτή η αύξηση οδήγησε στη μετάβαση των καταναλωτών σε άλλη κλίμακα, που επιβάρυνε τους λογαριασμούς, αναντίστοιχα. Έχουμε εντοπίσει το πρόβλημα και θα προχωρήσουμε άμεσα και σε αναδιάρθρωση των κλιμάκων των τιμολογίων».

Προς τροποποίηση η χρέωση των ΥΚΩ

Όπως είναι γνωστό το θέμα μελετάται από τη ΡΑΕ εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και πολύ σύντομα αναμένεται να υποβάλει στο υπουργείο την πρόταση της για την αλλαγή των κλιμάκων, οι οποίες αφορούν στη χρέωση των ΥΚΩ.
Ο τρόπος τιμολόγησης των ΥΚΩ θα διατηρήσει την προοδευτικότητά του αλλά θα είναι πιο ομαλός και δεν θα κινδυνεύουν να «τιμωρηθούν» τα φτωχότερα νοικοκυριά από μια οριακή αύξηση της κατανάλωσής τους.
Ένα δεύτερο σημείο στο οποίο αναμένεται παρέμβαση στα τιμολόγια είναι συνολικά η ρυθμιζόμενη χρέωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε, το επόμενο διάστημα, ουσιαστικά και την επιβάρυνση των καταναλωτών από τη συμμετοχή στις λεγόμενες «ΥΚΩ», δηλαδή τη συμμετοχή των καταναλωτών στο κοινωνικό τιμολόγιο και στο μέρος που πληρώνουν οι καταναλωτές για να στηρίζουμε τις μονάδες μας στα νησιά».
Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πιο περίπλοκο καθώς αυτό που εξετάζεται από τη ΡΑΕ είναι η ανάκτηση από τη ΔΕΗ ποσά ύψους 735 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΗ) για  ΥΚΩ προηγούμενων ετών.
Και για το θέμα η ΡΑΕ θα υποβάλει την πρόταση της εντός του Ιουνίου.
Η πρόταση θα έχει δυο άξονες.
Κατ’ αρχήν θα αφορά το ύψος των προς ανάκτηση ΥΚΩ και δεύτερον θα παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανάκτηση με ορίζοντα το 2020.  
Πέραν αυτών όμως, όπως είπε ο πρωθυπουργός, με τα έργα διασύνδεσης των νησιών και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις, ώστε μέχρι το 2020 να μηδενιστούν οι χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
Συγκεκριμένα αν προχωρήσει η πλήρης διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης με το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό δίκτυο, θα δημιουργηθεί η δυνατότητα για μια μόνιμη μείωση στην τιμή του ρεύματος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, οι καταναλωτές ρεύματος πληρώνουν περίπου 700 εκατ. ευρώ ΥΚΩ, δηλαδή το κόστος του μαζούτ για την ρευματοδότηση των νησιών.
Υπολογίζεται ότι με κόστος που αντιστοιχεί σε αυτό μιας τετραετίας ΥΚΩ, δηλαδή 2,8 δις. ευρώ, θα μπορούσαν να διασυνδεθούν τα νησιά με τις μεγαλύτερες καταναλώσεις.  
Ταυτόχρονα θα δημιουργούνταν οι δυνατότητες για την στρατηγική εκμετάλλευση του πολύ μεγάλου δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στο Αιγαίο, που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 10.000 MW.

Μικρότερο κόστος για το τέλος ΑΠΕ

Πρέπει να σημειωθεί τέλος, ότι ο πρωθυπουργός μίλησε και για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ δηλαδή του τέλους υπέρ των ΑΠΕ.
Όπως φαίνεται οι βάσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο από τις αρχές του 2018 και εφόσον έχει εκμηδενιστεί το έλλειμμα του λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), έχουν τεθεί με το Ν. 4414/2016 από το καλοκαίρι του 2016.
Ο Νόμος στο άρθρο 23, παραγρ. 3 , το οποίο αφορά τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ αναφέρει χαρακτηριστικά:
«γγ) Τα έσοδα από χρέωση που μπορεί να επιβάλλεται κατ’ έτος, αρχής γενομένης από το έτος 2018 και εφεξής, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατόπιν εισήγησης της Ρ.Α.Ε., στους εκπροσώπους φορτίου για την ενέργεια που απορροφούν για τους καταναλωτές που εκπροσωπούν εντός του Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου σύμφωνα με την περίπτωση ββ΄, με σκοπό τη σταδιακή και κατά το δυνατόν ισόποση μείωση, του προς ανάκτηση ποσού από τους καταναλωτές μέσω του τέλους ΕΤΜΕΑΡ της περίπτωσης αα΄ της παρ. 3β του παρόντος άρθρου.
Με την απόφαση αυτή καθορίζεται και η ετήσια χρέωση που επιβάλλεται ανά μονάδα ενέργειας (€/MWh), ομοιόμορφα για το σύνολο της ενέργειας αυτής.»
Με απλά λόγια το άρθρο αυτό λέει ότι με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να επιβάλει στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΑ και ιδιώτες προμηθευτές) μια νέα χρέωση προκειμένου να μειωθεί κατ’ αντιστοιχία το ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών τους.
Τώρα το κατά πόσο θα ενεργοποιηθεί η συγκριμένη διάταξη του νόμου είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για σταδιακή μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.       

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης