Διεθνή

H Ρωσική Rosatom θα κατασκευάσει νέα πυρηνικά εργοστάσια στην Κίνα

H Ρωσική Rosatom θα κατασκευάσει νέα πυρηνικά εργοστάσια στην Κίνα
Ρωσία και Κίνα θα συνεργαστούν σε πλωτούς σταθμούς πυρηνικής ενέργειας και αντιδραστήρες ταχέων νετρονίων
Η Ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom θα κατασκευάσει νέα πυρηνικά εργοστάσια στην Κίνα, όπως ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία μετά τη συνάντηση του Ρώσου Πρωθυπουργού Dmitry Medvedev με τον Κινέζο ομόλογό του Li Keqiang στη Μόσχα.
Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ενεργή συνεργασία στον τομέα των πυρηνικών για πολλά χρόνια. Ρώσοι ειδικοί κατασκεύασαν τους δύο πρώτους αντιδραστήρες του σταθμού πυρηνικής ενέργειας Tianwan, ενώ θα κατασκευάσουν άλλους δύο αντιδραστήρες VVER-1000 σε χώρο που χτίζεται τώρα.
Οι δύο πρώτοι αντιδραστήρες του σταθμού πυρηνικής ενέργειας Tianwan άρχισαν να λειτουργούν το 2007.
Η κατασκευή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2010 μεταξύ της Ρωσικής Atomstroyexport και της Κινεζικής Jiangsu Nuclear Power Corporation (JNPC).
Η Ρωσία έχει αναλάβει την ευθύνη για το σχεδιασμό και την παροχή εξοπλισμού.
Οι μονάδες έχει προγραμματιστεί να τεθούν σε λειτουργία το 2018.
Όπως έγινε γνωστό, Rosatom και China National Nuclear Corporation υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας, όσον αφορά στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και σε άλλες περιοχές της Κίνας.
Ρωσία και Κίνα θα αναπτύξουν επίσης τη συνεργασία τους σχετικά με τα σχέδια των πλωτών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αντιδραστήρων ταχέων νετρονίων, οι οποίοι είναι τεχνολογίας 4ης γενιάς.
Τον Ιούλιο του 2014 η θυγατρική της Rosatom, Rusatom Overseas και της Κινεζικής CNNC, CNNC New Energy, υπέγραψαν μνημόνιο για την κατασκευή πλωτών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.
Η Κίνα ενδιαφέρεται εξάλλου για την πιθανή χρήση τους σε νησιωτικές περιοχές και περιοχές εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με πηγές του Itar Tass, οι Κινεζικές εταιρείες πετρελαίου είναι οι κύριοι πελάτες των πλωτών σταθμών παραγωγής ενέργειας και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης