Ενέργεια

Από την πίσω πόρτα και οι βιομηχανίες αποκτούν πρόσβαση στις νεες δημοπρασίες ενέργειας - Τι σημαίνει για την αγορά

Από την πίσω πόρτα και οι βιομηχανίες αποκτούν πρόσβαση στις νεες δημοπρασίες ενέργειας - Τι σημαίνει για την αγορά
Η πρώτη δημοπρασία για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ προς τους ιδιώτες προμηθευτές θα γίνει τον Οκτώβριο και με τις αλλαγές που έκανε η ΡΑΕ στον σχετικό Κώδικα ανοίγει με έμμεσο τρόπο τον δρόμο και για τη συμμετοχή των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων.
Από την «πίσω πόρτα» μπαίνουν στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ οι βιομηχανίες, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα καταργήσει διάταξη του σχετικού Κώδικα που απαγόρευε με οποιονδήποτε τρόπο τη συμμετοχή των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών.
Το άρθρο 7 παράγραφος 2 του υπό διαβούλευση Κώδικα έθετε ασφυκτικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στις δημοπρασίες πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της ενεργοβόρου βιομηχανίας.
Ειδικότερα, όριζε ότι για να έχει κάποιος το δικαίωμα συμμετοχής θα έπρεπε οι πελάτες με ετήσια κατανάλωση άνω των 13 GW (οι μεγάλες βιομηχανίες χάλυβα, αλουμινίου κ.ά) να μην αποτελούν πάνω από το 40% της συνολικής κατανάλωσης του πελατολογίου του. Με αυτόν τον τρόπο, έβαζε «φρένο» στην είσοδο των νέων εταιρειών στην αγορά ρεύματος και ειδικότερα στις εταιρείες προμήθειας που έχουν δημιουργήσει οι ίδιες οι βιομηχανίες.
Έτσι, όχι μόνο δεν μπορούσαν οι βιομηχανίες να αγοράσουν ρεύμα μέσω των ΝΟΜΕ για αυτοπρομήθεια (όπως ορίζεται στον σχετικό νόμο), αλλά επιπλέον δεν θα μπορούσαν μέσω των δικών τους εταιρειών προμήθειας να πουλάνε ρεύμα η μία στην άλλη, καθώς δεν διαθέτουν καν πελατολόγιο, πόσω δε μάλλον αναλογικά κατανεμημένο στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών (οικιακοί εμπορικοί, βιομηχανικοί) που απαιτούσε η σχετική διάταξη.

«Υψηλή τιμή» τα 37,37 ευρώ/MWh

Τώρα, καθώς καταργείται η ποσόστωση  60/40 για τα βιομηχανικά φορτία, οι μεγάλες βιομηχανίες θα μπορούν να αγοράσουν ρεύμα μέσω των δημοπρασιών και να το πουλάνε η μία στην άλλη χωρίς να επιβαρύνονται με τα κόστη που θα απαιτούνταν εάν έκαναν το ίδιο μέσω των -άλλων- υφιστάμενων εταιρειών προμήθειας.  
Θεωρητικά λοιπόν, οι βιομηχανίες μπορούν να συμμετάσχουν στην πρώτη δημοπρασία ΝΟΜΕ που θα γίνει εντός του Οκτωβρίου.
Πρακτικά, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν θα εκδηλωθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας (37,37 ευρώ/MWh) θεωρείται ότι είναι υψηλή.
Αν μάλιστα υπάρξει ανταγωνισμός, τότε η τελική τιμή εκτιμάται θα κινηθεί αρκετά υψηλότερα (ίσως ξεπεράσει και τα 40 ευρώ/MWh), σε επίπεδα που δεν συμφέρουν τη βιομηχανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης