Ενέργεια

Γιατί η ΔΕΗ απέκτησε ρευστότητα 1 δισ ευρώ - Σήμερα η πρώτη συνάντηση διοίκησης - Σταθάκη

Γιατί η ΔΕΗ απέκτησε ρευστότητα 1 δισ ευρώ - Σήμερα η πρώτη συνάντηση διοίκησης - Σταθάκη
 Η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και το μέλλον του 17% του μετοχικού της κεφαλαίου είναι τα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει αμέσως ο νέος υπουργός 
Συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ θα έχει σήμερα το μεσημέρι 8 Νοεμβρίου του 2016 ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει στην επιχείρηση και να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του. 
Η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, αλλά και το μέλλον του 17% του μετοχικού της κεφαλαίου, το οποίο ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και με βάση το Μνημόνιο θα πρέπει να πωληθεί, είναι τα ζέοντα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει αμέσως ο κ. Σταθάκης. 
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, είναι το πρώτο ραντεβού στην ατζέντα του νέου υπουργού. 
O κ. Σταθάκης άκουσε χθες (Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016) τον απερχόμενο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, να μιλάει για «προίκα» ύψους 1 δις ευρώ που εξασφάλισε στη ΔΕΗ μέσω της πολιτικής που ακολούθησε στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και θα επιδιώξει να αποκτήσει προσωπική άποψη για το τι ακριβώς ισχύει. 
Ο Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε ότι μια σειρά από κινήσεις που έχουν γίνει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης εξασφάλισαν στη ΔΕΗ για το 2017, έκτακτη επιπλέον ρευστότητα που αγγίζει το 1 δις.  
Με τον τρόπο αυτό επιχείρησε να απαντήσει στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς του στον τομέα του ηλεκτρισμού, οι οποίοι σύμφωνα με τον τομεάρχη ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Σκρέκα,  κινδυνεύουν να οδηγήσουν τη ΔΕΗ σε χρεοκοπία.   
Ο κ. Σκουρλέτης που έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση, αλλά εμμέσως πλην σαφώς και από τον ίδιο τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, για τις επιπτώσεις των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ και της μετακύλησης του ΕΤΜΕΑΡ στους προμηθευτές ενέργειας στην οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, αναφέρθηκε σε άνευ προηγουμένου κινδυνολογία. 
Όπως είπε, «υπάρχει μία, χωρίς προηγούμενο, κινδυνολογία από τους πολιτικούς μας, κυρίως αντιπάλους,  πολιτικούς και συστημικούς, σε σχέση με τη ΔΕΗ». 
Τους κάλεσε δε, να είναι πολύ προσεκτικοί με την ΔΕΗ, «διότι δεν μπορείς να παίζεις με μια εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και να διαρρέεις ψευδή πράγματα για αυτήν».
Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε λοιπόν ότι με τις αποφάσεις του εξασφάλισε έκτακτη ρευστότητα για τη ΔΕΗ ύψους 1 δις ευρώ η οποία αναλύεται ως εξής: 
320 εκατ. ευρώ που είναι το τίμημα το οποίο προσέφερε η κινεζική Stade Grid για την εξαγορά του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ. 
131 εκατ ευρώ επιστροφή κεφαλαίου από τον ΑΔΜΗΕ προς τη ΔΕΗ που έχει αποφασίσει ήδη η γενική συνέλευση του Διαχειριστή.
360 εκατ ευρώ που είναι το μερίδιο του δημοσίου για την απόκτηση του 51% του ΑΔΜΗΕ και το οποίο θα καταβληθεί από τα χρήματα που θα εισπραχθούν από τη φορολόγηση των αγοραπωλησιών που θα γίνουν στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νέου εταιρικού σχήματος. 
100 εκατ. ευρώ που είναι η προκαταβολή της Αλουμίνιον της Ελλάδος για την κατανάλωση ενέργειας του επόμενου έτους με βάση τη συμφωνία που συνήφθη πρόσφατα μεταξύ των δυο εταιριών.
150 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει η ΔΕΗ από τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για την πληρωμή της ενέργειας που εξασφάλισαν μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και 
100 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τη ΔΕΗ για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.   
Πάντως οι λογαριασμοί αυτοί του κ. Σκουρλέτη αμφισβητούνται σε αρκετά σημεία τους από τη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία με κάθε ευκαιρία τονίζει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση λόγω τόσο των νομοθετικών παρεμβάσεων που προωθήθηκαν από τον κ. Σκουρλέτη, όσο και της απαγόρευσης που της έχει επιβληθεί να μην προχωρεί στη λήψη μέτρων σε βάρος καταναλωτών που οφείλουν έως 1000 ευρώ, με αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη κατηγορία να εντοπίζονται οι περισσότεροι στρατηγικοί κακοπληρωτές. 
Ενδεικτική της κριτικής που ασκείται από τη ΔΕΗ στις επιλογές Σκουρλέτη είναι η πρόσφατη τοποθέτηση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Σταύρου Γούτσου ο οποίος είπε ότι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ (μέσω των ΝΟΜΕ) πρέπει να επέλθει από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών και όχι μόνο από τα πιο κερδοφόρα τμήματα. 
Εμμέσως πλην σαφώς η διοίκηση της ΔΕΗ, μέσω των συνεχών αναφορών στο συγκεκριμένο θέμα, αφήνει να εννοηθεί ότι θα έπρεπε να επιδιωχθεί σχετική πρόβλεψη κατά τις διαπραγματεύσεις με το Κουαρτέτο για τα ΝΟΜΕ, ενώ τονίζει ότι η επιβάρυνση της ΔΕΗ από τα ΝΟΜΕ την επόμενη διετία θα ανέλθει σε 300 εκατ ευρώ. 
Επίσης ο κ. Γούτσος σημειώνει με κάθε ευκαιρία ότι οι τιμές απορρόφησης της ενέργειας από φωτοβολταϊκά είναι εξωπραγματικές και επιβαρύνουν την ΔΕΗ, όπως και ο προσωρινός μηχανισμός αποζημίωσης ισχύος, ενώ σημειώνει ότι οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς εργολάβους, πολλές από τις οποίες είναι ληξιπρόθεσμες, φθάνουν στα 900 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή το Δημόσιο οφείλει στη ΔΕΗ 250 εκατ. από κατανάλωση ενέργειας, 600 εκατ. για την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της περιόδου 2012-2015 ενώ οι συσσωρευμένες οφειλές της ΛΑΡΚΟ είναι 250 εκατ. και αυξάνονται κατά 5 εκατ. το μήνα.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης