Διεθνή

Στο Ιράν για πετρελαϊκές συμφωνίες ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου

Στο Ιράν για πετρελαϊκές συμφωνίες ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου
Η επίσκεψή του στο Ιράν μπορεί να σημάνει περαιτέρω ρήγμα ανάμεσα στις σχέσεις του Καΐρου με το Ριάντ.
Στο Ιράν βρίσκεται από χθες Κυριακή (6/11) ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου Tarek El Molla, προκειμένου να επιτύχει κάποια συμφωνία εφοδιασμού πετρελαίου, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο Οκτώβριο να διακόψει αιφνιδιαστικά τις παραδόσεις πετρελαίου στο Κάιρο.
Η απόφαση αυτή της Σαουδικής Αραβίας ελήφθη μετά την υπερψήφιση από την πλευρά της Αιγύπτου της Ρωσικής πρότασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι της Συρίας, πρόταση στην οποία αντιτίθετο σθεναρά το Ριάντ.
Η Σαουδική Αραβία έχει χορηγήσει οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο από το 2013, όταν ο νυν Πρόεδρος Abdel Fattah al-Sisi εκτόπισε τον εκλεγέντα Mohammed Mursi των Αδελφών Μουσουλμάνων και απαγόρευσε το ισλαμιστικό κίνημα, στο οποίο αντιτίθεται Ριάντ.
Η συμφωνία με την Σαουδική Αραβία ήταν για την παράδοση από την Saudi Aramco 700.000 τόνων πετρελαίου στην Αιγυπτιακή EGPC για 5 χρόνια έναντι 23 δισ. δολαρίων και χρονική περίοδο αποπληρωμής σε 15 χρόνια.
Ο Molla αναμένεται να έχει συνομιλίες με αρκετούς ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους για να συζητήσουν το ενδεχόμενο της εξασφάλισης προμηθειών πετρελαίου από την Τεχεράνη, όπως είπε μια πηγή που συνοδεύει τον Αιγύπτιο υπουργό.
Η επίσκεψή του στο Ιράν, το οποίο είναι ο κυριότερος περιφερειακός αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας, μπορεί να σημάνει περαιτέρω ρήγμα ανάμεσα στις σχέσεις του Καΐρου με το Ριάντ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης