Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Επί τάπητος οι οφειλές σε ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ και ο τρόπος ανάκτησης των ΥΚΩ στη σημερινή (10/5) ακρόαση της ΔΕΗ

ΡΑΕ: Επί τάπητος οι οφειλές σε ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ και ο τρόπος ανάκτησης των ΥΚΩ στη σημερινή (10/5) ακρόαση της ΔΕΗ
Οι οφειλές στους διαχειριστές των δικτύων αγγίζουν το 1 δις. ευρώ – Η ΔΕΗ κομίζει πρόταση για ανάκτηση των ποσών των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας σε βάθος τριετίας και χωρίς σημαντική επιβάρυνση των λογαριασμών ρεύματος
Σε δεύτερη ακρόαση έχει κληθεί σήμερα από τη ΡΑΕ η ΔΕΗ, στο πλαίσιο της εξέτασης που πραγματοποιεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για μια σειρά ανοιχτών ζητημάτων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αρχής γενομένης από τις οφειλές της ΔΕΗ προς τους διαχειριστές των δικτύων, αλλά και το ζήτημα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που διεκδικεί η ΔΕΗ για την περίοδο 2012 - 2015 και υποστηρίζει ότι ανέρχονται σε 735 εκατ. ευρώ.
Όπως είναι γνωστό οι οφειλές της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ προσεγγίζουν το 1 δις ευρώ και συγκεκριμένα ανέρχονται σε περίπου 550 εκατ. ευρώ προς τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς και σε περίπου 430 εκατ. ευρώ προς τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής.
Την ίδια στιγμή ΔΕΗ και ΡΑΕ διαφωνούν ως προς το ύψος των ΥΚΩ, με την εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας να υπολογίζει σε υψηλότερα τα  ποσά που πρέπει να εισπράξει για το κόστος κάλυψης των ΥΚΩ  της  περιόδου  2012 - 2015, σε σχέση με αυτά που εμφανίζεται να αναγνωρίζει η ΡΑΕ.

Ανάκτηση των ΥΚΩ χωρίς σοβαρή επιβάρυνση των καταναλωτών

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ έχει καταρτίσει συγκεκριμένη πρόταση, όχι μόνον για το ύψος των ΥΚΩ αλλά και για τον τρόπο εξόφλησής τους, με στόχο την ανάκτηση των ποσών σε ορίζοντα 2-3 ετών κατά τρόπο που δεν θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι και τα δυο θέματα περιλαμβάνονται στο κείμενο του Μνημονίου που είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες και μάλιστα προβλέπεται ότι η ΡΑΕ θα πρέπει να παρουσιάσει πρότασης για την αντιμετώπιση τους έως τον Ιούνιο.
Μάλιστα ειδικά για τις ΥΚΩ προβλέπεται ότι η ανάκτηση τους από τη ΔΕΗ (εφόσον η ΡΑΕ καταλήξει για το ποιο είναι το ύψος τους) θα μπορεί να γίνει έως το 2022, προφανώς προκειμένου να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι καταναλωτές.     
Πάντως το φως της δημοσιότητας έχουν δει και προτάσεις που φέρουν τη ΡΑΕ να επιδιώκει τη μετάθεση του κόστους των ΥΚΩ στον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι  που μπορεί να ανακούφιζε την αγορά ηλεκτρισμού, θα προκαλούσε όμως δημοσιονομικά προβλήματα.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης