Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έγκαιρη υποβολή στην Κομισιόν αιτήματος παράτασης της διακοψιμότητας ζητά η βιομηχανία

Έγκαιρη υποβολή στην Κομισιόν αιτήματος παράτασης της διακοψιμότητας ζητά η βιομηχανία
Σχετική επιστολή έχει σταλεί ήδη στον υπουργό.
Την έγκαιρη υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αιτήματος παράτασης της ισχύος της περίφημης «διακοψιμότητας», ζητούν οι εκπρόσωποι των εργοβόρων βιομηχανιών από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας -ΕΒΙΚΕΝ- φαίνεται πως έχει ήδη απευθυνθεί με σχετική επιστολή προς τον προηγούμενο υπουργό ΠΕΝ, ζητώντας να μεριμνήσει για την έγκαιρη κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αιτήματος παράτασης της ισχύος του μηχανισμού υπηρεσίας διακοπτόμενου φορτίου, μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή ο σχεδιαζόμενος Μηχανισμός Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος -ΜΑΕΙ- και να υπάρξει πλήρης ενσωμάτωση του μηχανισμού υπηρεσίας διακοπτόμενου φορτίου στη νέα διάρθρωση της αγοράς.
Επισημαίνεται ότι η υπηρεσία διακοπτόμενου φορτίου συνεισφέρει καθοριστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, λειτουργώντας ως εφεδρεία για την διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας του συστήματος όταν συντρέχουν έκτακτες περιστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ευστάθεια του συστήματος.
Επιπλέον, ο μηχανισμός αυτός συμβάλλει καθοριστικά στην συγκράτηση του υψηλού ενεργειακού κόστους που επιβαρύνει την βιομηχανία και αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα της ενεργοβόρου βιομηχανίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τελικά η ισχύς του μηχανισμού έχει περιοριστεί σε λιγότερο από δύο έτη (1 έτος και 10 μήνες), ενώ εγκρίθηκε με ορίζοντα τριετίας. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ενέκρινε την εφαρμογή υπηρεσίας διακοπτόμενου φορτίου για μέγιστο χρονικό διάστημα τριών ετών, τον Οκτώβριο 2014, όμως ο μηχανισμός τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή τον Μάρτιο 2016, μετά την δημοσίευση της αντίστοιχης υπουργικής απόφασης, η ισχύς της οποίας λήγει 15/10/2017.
Η Επιτροπή έχει αξιολογήσει και αποδεχθεί την αναγκαιότητα του μηχανισμού της «διακοψιμότητας» λαμβάνοντας υπόψη και ότι υπό το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν διαθέτει αγορά επόμενης ημέρας και ενδοημερήσιες αγορές με εύρυθμη λειτουργία, στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν οι πάροχοι που ανταποκρίνονται από την πλευρά της ζήτησης.
Ο μόνιμος μηχανισμός αποζημίωσης επάρκειας ισχύος που θα κοινοποιηθεί από την Επιτροπή θα πρέπει αφενός να καθιστά εφικτή στην πράξη την ισότιμη πρόβαση των παρόχων που ανταποκρίονται από την πλευρά της ζήτησης στο ΜΑΕΙ, κι αφετέρου να ενσωματώνει ουσιαστικά τον μηχανισμό της υπηρεσίας διακοπτόμενου φορτίου στη νέα διάθρωση της αγοράς.
Ωστόσο, ο ΜΑΕΙ δεν αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή έως τη λήξη ισχύος του μηχανισμού της διακοψιμότητας, ενώ η έγκριση του μόνιμου ΜΑΕΙ από την Κομισιόν συνιστά χρονοβόρα διαδικασία -όπως προκύπτει και από την πρακτική άλλων χωρών. Παράλληλα, και η μετάβαση στη νέα διάρθρωση της αγοράς στο πλαίσιο του target model, καθώς και η ολοκλήρωση του απαιτούμενου κανονιστικού πλαισίου, που θα εξασφαλίζει ισότιμη συμμετοχή της ζήτησης στον ΜΑΕΙ, απαιτούν ένα εξίσου εύλογο χρονικό διάστημα.
Υπό τις συνθήκες αυτές η ενεργοβόρος βιομηχανία ζητά να μεριμνήσει έγκαιρα το υπουργείο ώστε να υπάρξει το σχετικό αίτημα της παράτασης της «διακοψιμότητας» προς την Κομισιόν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης