Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προς ανανέωση της ένταξης στα «έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» η πλωτή δεξαμενή LNG Αλεξανδρούπολης

Προς ανανέωση της ένταξης στα «έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» η πλωτή δεξαμενή LNG Αλεξανδρούπολης
Πιθανή η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο project, για το οποίο ενδιαφέρεται και η βουλγαρική ΒΕΗ
Την επιβεβαίωση της παρουσίας του project για την πλωτή δεξαμενή LNG της Αλεξανδρούπολης στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, επιδιώκει αυτό το διάστημα η εταιρία Gastrade, η οποία προωθεί την υλοποίηση του έργου.
Το FSRU της Αλεξανδρούπολης εντάχθηκε για πρώτη φορά στα  EU Projects of Common Interest – PCI το 2013, ενώ το 2015 επαναβεβαιώθηκε η παρουσία του στο συγκεκριμένο κατάλογο που εξασφαλίζει κοινοτική χρηματοδότηση για το έργο.
Με βάση των κανονισμό των έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος η παρουσία τους στη συγκεκριμένη λίστα θα πρέπει να επαναβεβαιώνεται ανά διετία εφόσον στο μεσοδιάστημα δεν έχουν υλοποιηθεί προκειμένου να μην δεσμεύονται κοινοτικά κονδύλια σε έργα που δεν θα υλοποιηθούν τελικώς.
Έτσι στελέχη της Gastrade βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων γύρω από το έργο, ενώ η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών αναμένεται να συνεχιστεί έως και τον Ιούνιο οπότε και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τις ευρωπαϊκές αρχές, ώστε τον Νοέμβριο να παρουσιαστεί η νέα λίστα των έργων PCI.  
Πάντως η επαναβεβαίωση της παρουσίας του project, στη λίστα των έργων PCI για την επόμενη διετία, πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένη αφού δεν έχουν ανακοπεί οι κινήσεις για την προετοιμασία του.
Πρόσφατα μάλιστα η Gastrade προχώρησε στην ανάθεση της μελέτης Βασικού Σχεδιασμού (FEED) του έργου στην διεθνή εταιρία Wood Group.

Στα 370 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου

Το κόστος του έργου υπολογίζεται σε 350 - 370 εκατ. ευρώ, ενώ η μελέτη Βασικού Σχεδιασμού, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2017, αποτελεί ένα κρίσιμο τμήμα της προετοιμασίας ώστε η τελική επενδυτική απόφαση να έχει ληφθεί έως το τέλος του έτους και παράλληλα να έχει διαμορφωθεί και το τελικό εταιρικό σχήμα που θα την υλοποιήσει.
Υπενθυμίζεται ότι στην εταιρία Gastrade που προωθεί το project της πλωτής δεξαμενής LNG της Αλεξανδρούπολης, συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου και η Gaslog του Πητ Λιβανού, ενώ συζητείται και η συμμετοχή της ΔΕΠΑ.
Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το έργο προκύπτει και από την πρόσφατη αναφορά σε αυτό από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε τηλεοπτική του συνέντευξη.   
Εξάλλου ο πλωτός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της Βουλγαρίας η οποία αναμένεται να συμμετάσχει σε αυτό μέσω της BEH.
Έτσι όλα δείχνουν ότι στο τελικό εταιρικό σχήμα πέραν των ομίλων Κοπελούζου και Πητ Λιβανού, θα συμμετέχουν τόσο η ΔΕΠΑ όσο και κάποια βουλγαρική εταιρία κατά πάσα πιθανότητα με ίσα μερίδια.
Το LNG Terminal της Αλεξανδρούπολης συνδέεται άμεσα και με τον Ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB.
Τα δυο έργα μπορούν να αναδείξουν την Ελλάδα σε κόμβο φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή, αφού μπορούν να αποτελέσουν την πύλη, για την είσοδο του αμερικανικού LNG στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ θα μπορούσαν επίσης να παίξουν κομβικό ρόλο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.  
Η υλοποίηση των δυο έργων που σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται θα πρέπει να είναι έτοιμα έως το τέλος του 2020, θα επιτρέψουν την τροφοδοσία με αέριο από τρίτες πηγές, πέραν της Ρωσίας, χωρών της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης