Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσπάθεια της Τουρκίας να παγώσουν τα ενεργειακά της Κύπρου με νέα Διάσκεψη

Προσπάθεια της Τουρκίας να παγώσουν τα ενεργειακά της Κύπρου με νέα Διάσκεψη
Σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο", η τουρκική πλευρά προσπαθεί να αποτρέψει τους κυπριακούς ενεργειακούς σχεδιασμούς με κάθοδο τουρκικών ερευνητικών πλοίων και με νέα Διάσκεψη
Τη σύγκληση νέας Διάσκεψης για το Κυπριακό πριν το τέλος Ιουλίου επιδιώκει η τουρκική πλευρά, με στόχο να στριμωχθεί η Λευκωσία με εκβιασμούς και διλήμματα στο Κυπριακό, και να "παγώσουν" οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτό σημειώνει σήμερα σε ρεπορτάζ του ο κυπριακός "Φιλελεύθερος", αναφέροντας πως η τουρκική πλευρά στοχεύει να αποτρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας με κινήσεις σε διάφορα επίπεδα, και κυρίως:
-Με την κάθοδο στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου τουρκικών ερευνητικών πλοίων, με στόχο τη δημιουργία κλίματος έντασης και εκφοβισμού, αλλά και την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.
Οπως σημειώνεται, η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες και, στη συνέχεια, να επιβάλλει νέα τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ.
-Σε διπλωματικό επίπεδο, επιχειρείται από την τουρκική πλευρά να δημιουργηθεί νέα κινητικότητα στο Κυπριακό με στόχο τη σύγκληση νέας Διάσκεψης, ώστε να πιεστεί η Λευκωσία να αναστείλει τον ενεργειακό προγραμματισμό.
Διεθνείς παίκτες θα επιχειρήσουν να στριμώξουν την ελληνοκυπριακή πλευρά προβάλλοντας το επιχείρημα πως ενόψει της Διάσκεψης και «της προοπτικής για συμφωνία» μπορούν «να περιμένουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί».
Βεβαίως, τονίζεται, αυτό για να γίνει θα έπρεπε να συμφωνήσουν και οι εταιρείες, καθώς υπάρχουν πρόνοιες στα συμβόλαια για τα βήματα που θα γίνουν στο πεδίο των ερευνών.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης