Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Γιγάντιες ανεμογεννήτριες σηματοδοτούν την εποχή της δωρεάν πράσινης ενέργειας

Γιγάντιες ανεμογεννήτριες σηματοδοτούν την εποχή της δωρεάν πράσινης ενέργειας
Τα γερμανικά έργα αποτελούν πρόκληση τόσο για την πυρηνική όσο και για την ηλιακή ενέργεια - Ο διπλασιασμός της χωρητικότητας των στροβίλων καθιστά την αγορά της αιολικής ενέργειας ανταγωνιστική
Οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες πρόκειται να γίνουν υψηλότερες από τον Πύργο του Άιφελ, επιτρέποντας στον κλάδο να παρέχει για πρώτη φορά ανεπεξέργαστη καθαρή ενέργεια στο δίκτυο σε μαζική κλίμακα.
Οι κατασκευαστές με επικεφαλής τη Siemens AG εργάζονται για να διπλασιάσουν σχεδόν τη χωρητικότητα της τρέχουσας σειράς στροβίλων, οι οποίοι έχουν ήδη πτερύγια  που ξεπερνούν εκείνα των μεγαλύτερων jet τζετ.
Η προσδοκία ότι τα μηχανήματα αυτά θα βρίσκονται στην αγορά μέχρι το 2025 ήταν στο επίκεντρο των συμβάσεων που κέρδισαν γερμανοί και δανοί κατασκευαστές την περασμένη εβδομάδα  για να προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια από αιολικά πάρκα ανοικτής θαλάσσης σε τιμές αγοράς έως το 2025 σύμφωνα με το Bloomberg.
Μόλις πριν από τρία χρόνια, ο ανοικτός αιολικός τομέας ήταν πιο περίπλοκος από την τεχνολογία των πυρηνικών αντιδραστήρων και μερικές φορές από το κόστος των στην ξηρά.
Το γεγονός ότι οι κατασκευαστές όπως η Energie Baden-Wuerttemberg AG και η Dong Energy A / S δημιουργούν εγκαταστάσεις γιγάντιων στροβίλων σε θυελλώδεις θάλασσες χωρίς κυβερνητική υποστήριξη δείχνει ότι τα οικονομικά των ενεργειακών επιχειρήσεων βελτιώνονται ταχύτητα και  ανταγωνίζονται την «κυρίαρχη» παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας  που χρησιμοποιεί άνθρακα και φυσικό αέριο.
"Η Dong και η EnBW κατασκευάζουν στροβίλους που είναι τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτεροι από αυτούς που υπάρχουν σήμερα", δήλωσε ο Keegan Kruger, αναλυτής της Bloomberg New Energy Finance. "Θα είναι ζωτικής σημασίας για την μείωση του κόστους της ενέργειας."



Περίπου 50 μίλια (80 χιλιόμετρα) από την ακτογραμμή στη γερμανική Βόρεια Θάλασσα η   τεχνολογία αιολικής ενέργειας περιορίζεται μόνο στο πόσο μεγάλές μπορούν να γίνουν οι ανεμογεννήτριες.
Η Dong δήλωσε ότι αναμένει  να παράγουν 13 έως 15 megawatts η κάθε μια όταν ολοκληρωθούν στα μέσα της επόμενης δεκαετίας - πολύ μεγαλύτερες από τις μηχανές των 8 megawatt που υπάρχουν στην αγορά τώρα.
Μόνο ένας τεράστιος 15-μεγαβάτ στρόβιλος θα παράγει ενέργεια φθηνότερη από πέντε μηχανές 3 megawatt, ή ακόμα και δύο με χωρητικότητα 8 megawatt.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι μεγαλύτεροι στρόβιλοι μπορούν να παράγουν την ίδια ισχύ από λιγότερους αριθμούς θεμελίων και λιγότερο σύνθετες συνδέσεις πλέγματος.
Η διάταξη του αιολικού πάρκου μπορεί να γίνει πιο αποδοτική και λιγότερα μηχανήματα σημαίνει λιγότερη συντήρηση.
"Αυτή τη στιγμή, αναπτύσσουμε μια μεγαλύτερη τουρμπίνα", δήλωσε ο Bent Christensen, επικεφαλής του κόστους ενέργειας στην Siemens Wind Power A / S. "Αλλά πόσο μεγάλο θα είναι δεν ξέρουμε ακόμα."
Οι μεγαλύτερες τουρμπίνες είναι βαρύτερες, θέτοντας ένα φυσικό όριο μεγέθους, δήλωσε ο Christensen. Ελαφρά υλικά όπως οι ίνες άνθρακα μπορεί να απαιτηθούν για να μειωθεί το βάτους του ρότορα και των λεπίδων καθώς αναπτύσσονται οι στρόβιλοι.
"Αν πάμε 10 χρόνια πίσω, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί αυτά που κάνουμε σήμερα", συμπλήρωσε. «Όταν προσπαθείτε να προβλέψετε το μέλλον πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί».



Η κλίμακα των στροβίλων μπορεί να μην σταματήσει ακόμη και στα 15 megawatts.
Στο Albuquerque του Νέου Μεξικού, μια μονάδα της Lockheed Martin Corp. εργάζεται πάνω σε εξαρτήματα για έναν πιθανό στρόβιλο των 50 μεγαβάτ που θα έχει λεπίδες μήκους 100 μέτρων - το καθένα από τα οποία εκτείνεται πέρα από δύο γήπεδα ποδοσφαίρου.
Αυτές οι γιγαντιαίες λεπίδες θα μπορούσαν να αναδιπλωθούν για να μειώσουν τον κίνδυνο ζημιών σε επικίνδυνες ταχύτητες ανέμου.
Η Siemens, μαζί με τις εταιρείες Vestas Wind Systems και General Electric Co., είναι σύμβούλοι στο ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Πύργος του Άιφελ

Η Δανία, έδρα της αιολικής ενέργειας, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα επεκτείνει τον κύριο χώρο δοκιμών αιολικής ενέργειας της χώρας για να παρουσιάσει ανεμογεννήτριες ύψους 330 μέτρων υψηλότερες από τον Πύργο του Άιφελ.
Αυτό θα μπορούσε να άρει την παραγωγική ικανότητα των 10 μεγαβάτ, επιτρέποντας στους κατασκευαστές στροβίλων όπως η Vestas και η Siemens να αμφισβητήσουν τα όρια της τρέχουσας χωρητικότητας.
"Το ζήτημα της χωρητικότητας των στροβίλων και της έκτασης των πτερυγίων δεν υπήρξε ποτέ θέμα τεχνολογικής προοπτικής", δήλωσε ο Jens Tommerup, διευθύνων σύμβουλος της MHI Vestas Offshore Wind A / S, εταιρεία της Vestas με τη Mitsubishi Heavy Industries Ltd. . "Έχουμε ήδη αξιοποιήσει την ικανότητα της πλατφόρμας των 8 megawatt στα 9 megawatt. Το πραγματικό ερώτημα είναι τι μπορεί να υποστηρίξει η αγορά. "
Οι ανεμογεννήτριες θα γίνουν μεγαλύτερες αν το επιτρέψουν οι προγραμματιστές και οι κυβερνήσεις.
"Η απάντηση έγκειται περισσότερο σε σταθερούς και ορατούς στόχους παρά στην ίδια την τεχνολογία", ανέφερε ο Tommerup.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης