Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μπουλαξής (ΡΑΕ) στη Βουλή: Τα διμερή συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου αιτία της κρίσης - Πρέπει να δημιουργηθεί αγορά

Μπουλαξής (ΡΑΕ) στη Βουλή: Τα διμερή συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου αιτία της κρίσης - Πρέπει να δημιουργηθεί αγορά
Η ΔΕΠΑ δεν έχει ευθύνη για την κρίση, σημείωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ
Τα διμερή συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου που συνάπτει η ΔΕΠΑ με τους μεγάλους καταναλωτές και την απουσία «αγοράς» στην οποία θα αποτυπώνονται με καθαρότητα οι διακυμάνσεις των τιμών ως αποτέλεσμα της επάρκειας ή μη του προϊόντος, φωτογράφησε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Νίκος Μπουλαξής ως βασική αιτία της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης.
Ετσι παρά το γεγονός ότι ο βασικός προμηθευτής του ελληνικού συστήματος η ΔΕΠΑ προσπάθησε και κάλυψε τις ανάγκες της αγοράς τελικά, υπήρξαν εκ των πραγμάτων επιπτώσεις στην διαχείριση συνολικά του συστήματος λόγω των παρόντων δομών του.

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος της ΡΑΕ αποκάλυψε ότι η Αρχή διενεργεί έλεγχο για τις αδυναμίες και τα προβλήματα του συστήματος φυσικού αερίου, όπως αυτά αναδείχθηκαν κατά την ενεργειακή κρίση του Ιανουαρίου 2017, καθώς και ότι η έρευνα αυτή που θα οδηγήσει σε ρυθμιστικές και άλλες παρεμβάσεις εντάσσεται σε πανευρωπαϊκή έρευνα για το ίδιο θέμα, που διενεργεί η Κομισιόν.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουλαξή η ΡΑΕ που έχει ζητήσει ήδη αναλυτικά στοιχεία από την ΔΕΠΑ τον ΔΕΣΦΑ, καθώς κατά τη διάρκεια της κρίσης και των συνεδριάσεων της επιτροπής για τη διαχείριση της, διαπιστώθηκε μεγάλη τεχνική αδυναμία του συστήματος αποθήκευσης φυσικού αερίου, αφού με ευθύνη του ΔΕΣΦΑ έχει καθυστερήσει σημαντικά η κατασκευή της τρίτης δεξαμενής LNG της Ρεβυθούσας.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο κ. Μπουλαξής αποδέχθηκε την παρατήρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι ο διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος της Ρεβυθούσας δεν επαρκεί ούτε για την εκφόρτωση ενός μόνο μεγάλου καραβιού LNG.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΡΑΕ κληθείς να σχολιάσει δική του παλαιότερη δήλωση ότι από τύχη αποφεύχθηκαν τα χειρότερα κατά την κρίση του Ιανουαρίου, σημείωσε ότι το σύστημα φυσικού αερίου δεν λειτούργησε, αλλά ευτυχώς λειτούργησαν αποτελεσματικά οι υποδομές και δεν είχαμε περεταίρω προβλήματα.

Νέες άδειες σε ΕΠΑ και ΔΕΠΑ

Όπως τόνισε, χρειάζεται να υπάρξει αγορά φυσικού αερίου, έναντι των διμερών συμβολαίων που ισχύουν σήμερα, στα οποία μάλιστα απέδωσε κατά κύριο λόγο την κρίση, αφού δεν επιτρέπουν τη μετακύληση από τον προμηθευτή, δηλαδή της ΔΕΠΑ, στους καταναλωτές του επιπλέον κόστος των έκτακτων εισαγωγών αερίου.
 «Δεν ρίχνουμε την ευθύνη για την κρίση στη ΔΕΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουλαξής και πρόσθεσε ότι στόχος της ΡΑΕ, είναι μέσα στα επόμενα δυο χρόνια να έχει διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη αγορά φυσικού αερίου και να έχουν καλυφθεί τα κενά και τα προβλήματα του θεσμικού πλαισίου που δεν δίνει τη δυνατότητα αποκάλυψης του πραγματικού κόστους του φυσικού αερίου.
Απαντώντας μάλιστα σε επίμονες ερωτήσεις του κ. Βενιζέλου σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου ο πρόεδρος της ΡΑΕ σημείωσε ότι λόγω των διμερών συμβολαίων οι τιμές δεν αποκαλύπτονται παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και ιδιώτες που εισάγουν αέριο μέσω του αγωγού.
Τέλος ο κ. Μπουλαξής προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα η ΡΑΕ αναμένεται να χορηγήσει τις νέες άδειες στις διαχωρισμένες πλέον, ΕΠΑ και στη ΔΕΠΑ.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης