Ενέργεια

Νέα "λυπητερή" στην ΔΕΗ από την Κομισιόν για την ανάκτηση του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ)

Νέα
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των καταναλωτών υποχρεώνουν την επιχείρηση να καταβάλει με μεγάλη καθυστέρηση τις οφειλές της προς τρίτους, αλλά και προς ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ
Το μπλεγμένο κουβάρι των οικονομικών της ΔΕΗ και των δυο σημαντικότερων θυγατρικών της, δηλαδή του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ αναδεικνύεται από τις λογιστικές καταστάσεις των τριών εταιριών.
Για την ΔΕΗ όμως το πρόβλημα δεν τελειώνει εδώ, καθώς η Κομισιόν αρνείται να "βοηθηθεί" η ΔΕΗ για τον λογαριασμό ανάκτησης των ΥΚΩ και αυτών που αφορούν το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) με ποσά υψηλότερα των 50-60 εκατ ευρώ, που σημαίνει ότι η πολυπαθής επιχείρηση θα επιβαρυνθεί από μόνη της με ένα επιλεόν κόστος εκατοντάδων εκατ ευρώ γιατί τα περιθώρια ανάκτησης θα είναι μικρά.

Oι Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) αφορούν ποσά ύψους 600 εκατ. ευρώ, τα οποία η ΔΕΗ θα πρέπει να ανακτήσει μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για την παρακράτηση ανεξόφλητων οφειλών προς ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.
Οι ΥΚΩ αποτελούν μία από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για την κάλυψη του επιπλέον κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών και των ειδικών τιμολογίων, όπως των πολυτέκνων και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).
Βάσει νόμου, η ΔΕΗ θα πρέπει να ανακτά σε ετήσια βάση τα εν λόγω κόστη κατόπιν απόφασης έγκρισης της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας).
Ομως όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι σχετικές εισηγήσεις της ΡΑΕ προσέκρουσαν στην Κομισιόν που ελέγχει στην παρούσα φάση την ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ λοπον δεν έχει ανακτήσει αυτά τα κόστη για την περίοδο από το 2013 και μετά, καθώς οι μέχρι τώρα πολιτικές ηγεσίες στο εποπτεύον υπουργείο Ενέργειας απέφευγαν να αγγίξουν το θέμα για να μη χρεωθούν το πολιτικό κόστος από τις αυξήσεις τιμολογίων για την κάλυψή του, με αποτέλεσμα να στερούν από τα ταμεία της περί τα 600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΗ, για τα έτη 2012-2015.
Φαίνεται όμως το μεγαλύτερο πσοστό θα το επιβαρυνθεί τελικά η ίδια η ΔΕΗ.

Οι υποχρεώσεις

Η ΔΕΗ, όπως η ίδια η διοίκηση της παραδέχεται, αντιμετωπίζει οξυμένο πρόβλημα ρευστότητας με αποτέλεσμα την αύξηση των υπερήμερων υποχρεώσεων προς τους πιστωτές της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης το 2016 καταγράφηκε αύξηση του ύψους των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους κατά 184 εκατ. ευρώ.
Έτσι οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς τρίτους ανήλθαν σε 759 εκατ. ευρώ έναντι 575 εκατ. στο τέλος του 2015.
Την ίδια ώρα στις λογιστικές καταστάσεις των δυο θυγατρικών της ΔΕΗ που διαχειρίζονται τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, εγγράφονται υψηλότατες απαιτήσεις  που προσεγγίζουν το 1,3 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα ο ΑΔΜΗΕ εγγράφει στις καταστάσεις του απαιτήσεις από τη ΔΕΗ ύψους 862 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα οι απαιτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ φτάνουν τα 427 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων αυτών αφορά σε συναλλαγές που γίνονται στο πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η ΔΕΗ εισπράττει από τους λογαριασμούς του ρεύματος τις χρεώσεις που αφορούν τα δίκτυα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Στη συνέχεια τα χρήματα αυτά θα πρέπει να καταβάλλονται στον ΑΔΜΗΕ και το ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ με τη σειρά του πρέπει να καταβάλει ένα μέρος των χρημάτων αυτών στο ΛΑΓΗΕ.

Οικονομική πίεση λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Όμως το τεράστιο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ - όπως είναι φυσικό - πιέζει την επιχείρηση, η οποία με τη σειρά της καθυστερεί στην καταβολή των οφειλών της προς τους διαχειριστές του δικτύου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης ανέδειξε το ζήτημα ρευστότητας ως το σημαντικότερο πρόβλημα της περιόδου.
Μάλιστα σημείωσε ότι πέρα από το γενικότερο οικονομικό κλίμα, το πρόβλημα οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι πρέπει να επανεξεταστούν, όπως:
•    Η κάλυψη των ελλειμμάτων του λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), η οποία έως το τέλος του 2017 αναμένεται να επιβαρύνει τη ΔΕΗ με 300 εκατ. ευρώ
•    Τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) με τα οποία η εταιρία επιβαρύνθηκε για την περίοδο Μαΐου 2016 - Μαρτίου 2017) με 65 εκατ. περίπου.
Στις επιβαρύνσεις της ρευστότητας της η ΔΕΗ συνυπολογίζει και το επιπλέον κόστος που όπως υποστηρίζει υπέστη για την αντιμετώπιση της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης και το οποίο θεωρεί ότι ανέρχεται σε  τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς το σύνολο των οφειλών της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος των ποσών αυτών προέρχονται από οφειλές για τις ΑΠΕ.

Αγωγές επί αγωγών

Άλλωστε για το λόγω αυτό ο ΛΑΓΗΕ προχώρησε ήδη στην κατάθεση αγωγής κατά του ΑΔΜΗΕ ο οποίος με τη σειρά του υποστηρίζει ότι αναμένει να πληρωθεί από τη ΔΕΗ για να αποπληρώσει το ΛΑΓΗΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει καταθέσει δύο αγωγές κατά της ΔΕΗ συνολικού ποσού 540 εκατ. ευρώ για οφειλές που ισχυρίζεται ότι δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη χονδρεμπορική αγορά.
Για τις απαιτήσεις αυτές ο ΑΔΜΗΕ διεκδικεί τόκους ύψους 67,1 εκατ. ευρώ ενώ η δικάσιμος έχει προσδιοριστεί για τις 18 Μαΐου.
Όσο για τις απαιτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ αυτές αφορούν τέλη χρήσης δικτύου, έργα δικτύου, ΥΚΩ και συναλλαγές ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά όπου διαχειριστής είναι η θυγατρική της ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι το 2015 οι απαιτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ προς τη ΔΕΗ ήταν 238 εκατ. ευρώ έχουν δηλαδή αυξηθεί κατά 81%.
Ειδικότερα οι απαιτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ από έργα στο δίκτυο από 55,5 εκατ. έχουν εκτιναχθεί στα 113 εκατ. ευρώ, από χρεώσεις χρήσης δικτύου από 136 εκατ. έχουν πάει στα 212 εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις από ενέργεια από 45 έχουν πάει στα 102 εκατ. ευρώ.
Ο ΔΕΔΔΗΕ πάντως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές από την πλευρά της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι η αύξηση των οφειλών εγείρει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που απειλεί τη βιωσιμότητα.
«Η εν λόγω εξέλιξη ενέχει σημαντικό κίνδυνο για τη βιωσιμότητα της εταιρίας και η άμεση αντιμετώπισή του αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα» αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις όπου το πρόβλημα αποτυπώνεται και στα μεγέθη της ρευστότητας: τα χρηματικά διαθέσιμα της εταιρείας μειώθηκαν από τα 19 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2015 στα 5,1 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2016.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης