Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο πλωτός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης "κλειδί" για τη μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη

Ο πλωτός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης
Η μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με τη μορφή του LNG μέσω του σταθμού της Αλεξανδρούπολης, αποτελεί την πλέον άμεση, ευέλικτη και οικονομική λύση. 
Ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης αναδεικνύεται σε "κλειδί" που μπορεί να ανοίξει την "πόρτα" της Ευρώπης για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. 
Όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που έγιναν χθες στην Αθήνα, τόσο σε διμερές, όσο και τριμερές επίπεδο, μεταξύ των υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας Πάνου Σκουρλέτη, της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη και του Ισραήλ Yuval Steinitz, το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου που αναζητεί δίοδο προς την ευρωπαϊκή αγορά θα περάσει από την Ελλάδα και η μεταφορά του με τη μορφή του LNG μέσω του σταθμού της Αλεξανδρούπολης, αποτελεί την πλέον άμεση, ευέλικτη και οικονομική λύση. 
Στους σχεδιασμούς του Ισραήλ, όπως τους παρουσίασε ο κ. Steinitz, εντάσσονται  τρεις οδεύσεις μεταφοράς του φυσικού αερίου.
Η πρώτη αφορά τον αγωγό East Med που σχεδιάζεται να περνάει από την Ελλάδα και να καταλήγει στην Ιταλία.
Η δεύτερη διέρχεται μέσω του υφιστάμενου δικτύου της Τουρκίας.
Η τρίτη προβλέπει ότι το φυσικό αέριο με υγροποιημένη μορφή θα αποθηκεύεται κατ΄αρχήν σε υφιστάμενους αποθηκευτικούς χώρους της Αιγύπτου, θα μεταφέρεται με καράβια στον πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης και μετά την επαναεριοποίηση του θα περνάει από τον Ελληνοβουλγαρικό αγωγού (IGB), στον Κάθετο Διάδρομο (Vertical Corridor) που θα καταλήγει στην Αυστρία.
Όπως είπε χθες ο υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Yuval Steinitz, ο ίδιος θεωρεί πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον δυο οδεύσεις για τη μεταφορά του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο σε πλήρη ανάπτυξη προβλέπεται να φθάσει τα 10 τρις κυβικά μέτρα.

Αμερικανική και ευρωπαική στήριξη  

Σε ότι αφορά λοιπόν την τρίτη όδευση, μέσω Αλεξανδρούπολης, φαίνεται να συγκεντρώνει μια σειρά πλεονεκτημάτων, καθώς δεν απαιτεί τεράστιες επενδύσεις, μπορεί να ενεργοποιηθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και να αποτελέσει ενδιάμεση βραχυπρόθεσμη λύση για τη μεταφορά του αερίου, έως ότου προχωρήσουν τα σχέδια των αγωγών.
Εξάλλου τη συγκεκριμένη όδευση φαίνεται ότι στηρίζει και ο αμερικανικός παράγοντας δεδομένου του ενδιαφέροντος της αμερικανικής Cheniere να συμμετάσχει τόσο στο project της Αλεξανδρούπολης, όσο και να δεσμεύσει χωρητικότητα στον αγωγό IGB.
Άλλωστε το αμερικανικό ενδιαφέρον για το έργο έχει εκφραστεί και από τον ειδικό συντονιστή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, για θέματα ενέργειας, Amos Hochstein, στις επαφές του με τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.
Παράλληλα, το σχέδιο φαίνεται ότι έχει την υποστήριξη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Χαρακτηριστική του ενδιαφέροντος και από την πλευρά της Κύπρου, ήταν η αναφορά στο συγκεκριμένο σχέδιο από τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη μετά την χθεσινή τριμερή συνάντηση. 
Σε ότι αφορά τον αγωγό IGB η κατασκευή του οποίου είναι απαραίτητη για την υλοποίηση του σχεδίου, η βουλγαρική πλευρά σχεδιάζει εντός του Οκτωβρίου να πραγματοποιήσει το οριστικό market test από το οποίο θα κριθεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου.
Μάλιστα στο πλαίσιο της παρουσιάσεις του έργου σε επενδυτές εν όψει του market test, η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούζκα Πέτκοβα, προγραμματίζει ειδική εκδήλωση για την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στην οποία θα συμμετάσχει και ο κ. Σκουρλέτης.    
Τέλος σε ότι αφορά τον υποθαλάσσιο αγωγό East Med, αλλά και την ηλεκτρική διασύνεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, φαίνεται ότι προωθούνται παράλληλα, καθώς κατά τη χθεσινή τριμερή  συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα, που περιλαμβάνουν στα τέλη Οκτωβρίου την παρουσίαση της οικονομικής και τεχνικής μελέτης για τον αγωγό, ενώ τον Δεκέμβριο στην Ιερουσαλήμ θα γίνει νέα συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών.
Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση, έγινε επίσης ιδιαίτερη συζήτηση για την σύζευξη του έργου με τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα που περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ.

www.worldenergy.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης